STA, 9. 11. 2021

Javne kulturne prireditve zaenkrat le v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči

V skladu z vladnim odlokom za obvladovanje novega koronavirusa, ki je začel veljati 8. 11. 2021, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči. Za udeležence sta obvezna pogoj PCT in zaščitna maska. Prvi sicer ne velja za mlajše od 12 let, drugi pa ne za nastopajoče, govornike in otroke do šest let.
:
:

Foto: Pixabay

Glede na pojasnilo, ki ga je danes na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za kulturo, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči, med obiskovalci pa mora biti zagotovljeno eno prosto sedišče.

Udeleženci teh dogodkov morajo izpolnjevati pogoj PCT, kar sicer ne velja za mlajše od 12 let, ter uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2, kar trenutno velja za vse zaprte javne prostore. Ni pa uporaba zaščitne maske na kulturnih prireditvah obvezna za nastopajoče, govornike, če je med njimi vsaj tri metre razdalje, tolmače za slovenski jezikovni jezik in otroke do šestega leta starosti, so zapisali na ministrstvu.

Kot so dodatno pojasnili, bodo po trenutnem odloku lahko javne kulturne prireditve pripravljali le v tistih zaprtih javnih prizoriščih, kot so kulturni domovi, gledališča in kinematografi, ki omogočajo fiksna sedišča. V večnamenskih prostorih, kjer občasno pripravljajo predstavitve knjig ali kakšne druge kulture prireditve, tega trenutno ne bo mogoče izvajati. Kot primer so navedli knjižnice.

Ali bo v javnih zaprtih prostorih dovoljeno postavljanje sedežev ob zagotovljeni razdalji, bo po navedbah službe za odnose z javnostmi na ministrstvu jasno v prihodnjih dnevih glede na epidemiološko stanje in tudi glede na to, kaj se bo izkazalo iz prakse, da bi bilo še smiselno vključiti. Ob tem na primer ostaja odprto tudi še vprašanje, kako bo s šolskimi skupinami v galerijah in muzejih.

Koronavirus, MK