STA, 13. 6. 2014

Iz Plesne izbe Maribor v 20 letih izšla vrsta profesionalnih plesalcev

Plesna izba Maribor (PIM) od leta 1994 skrbi za odrsko produkcijo sodobnega plesa, kjer si mladi in profesionalni plesalci pridobivajo odrske izkušnje, odkrivajo svoje potenciale in spoznavajo kreativni proces ustvarjanja. Iz njenih vrst je izšlo že 18 profesionalnih plesalcev. Jubilej bodo obeležili v soboto s predstavo v SNG Maribor.

Zelo okusen zalogaj / Foto: Saša Huzjak

Celoletno plesno izobraževanje je v Mariboru sicer prisotno od leta 1987. Po besedah ustanoviteljice in dolgoletne umetniške vodje Minke Veselič Kološa so Plesno izbo Maribor ustanovili zato, da bi dali prostor plesalcem, ki so po nekajletnem izobraževanju presegli mejo ljubiteljstva, ter da bi promovirali njihove projekte v slovenskem prostoru in širše.

Pri njih so se izobraževali in delali danes profesionalni plesalci, kot so Mojca Kasjak, Tina Valentan, Urška Vohar, Snežana Premuž, Tadej Brdnik.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala predsednica PIM Nina Milin, bodo tudi v prihodnje nadaljevali s celoletnim plesnim izobraževanjem. "Plesalce izobražujemo v smislu ustvarjanja, torej njihovega lastnega plesnega izraza in individualnosti," je dejala. "Želimo spodbujati mlade, da se plesa lotijo ne samo za rekreacijo ali obšolsko dejavnost, ampak da tisti, ki imajo željo, dobijo možnost sodelovati z usposobljenim kadrom in dobijo možnost vpogleda, da ples ni samo gibalna tehnika ampak je tudi umetnost."

V letošnji sezoni imajo vpisanih skoraj 260 članov vseh starosti in izvajajo 33 programov. Že vrsto let pod njihovim okriljem potekajo tudi bobnarske delavnice ter festival Maribum.

Na področju odrske produkcije je zelo pomemben festival Platforma sodobnega plesa, ki je namenjena slovenskim in tujim ustvarjalcem sodobnega plesa. Letos bo potekal od 1. do 5. oktobra, prvič v sodelovanju s festivalom Performa v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor. Po drugi strani pa je njihovo streho zapustil festival NagiB in odšel na samostojno pot.

Letos se izteka štiriletni evropski projekt Modul dance, ki spodbuja mobilnost umetnikov na področju sodobnega plesa. V njem sodeluje 20 partnerjev iz 16 evropskih držav, iz Slovenije poleg PIM še Kino Šiška. Največji uspeh v tem projektu je dosegla Jasmina Križaj, ki je leta 2012 s Cristino Planas Leitão pripravila projekt Zelo okusen zalogaj, s katerim sta gostovali po vsej Evropi.