STA, 2. 3. 2016

Na Goriškem letos lutkovno leto

V Mestni občini Nova Gorica (MONG) bodo to leto posvetili lutkovni umetnosti in pionirju slovenskega lutkarstva Milanu Klemenčiču, ki je bil leta 1875 v Solkanu. K pripravi programa so povabili ustanove, društva in posameznike iz novogoriške občine, napovedanih je več kot 40 prireditev.

Doktor Faust, lutke Milana Klemenčiča / Foto: Arhiv LGL

Novogoriška občina bo s programom lutkovnega leta ovrednotila Klemenčičevo dediščino in pomen njegovega ustvarjanja ter obenem spodbudila lutkarstvo na Goriškem. Program obsega lutkovne predstave za vse generacije.

Prva prireditev bo že 7. marca, ko bi Klemenčič praznoval rojstni dan. Kulturno umetniško društvo Krea v sodelovanju krajevno skupnostjo Solkan pripravlja otroško lutkovno predstavo, dogajanje pa bodo sklenili z lutkovnimi delavnicami in torto, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala svetovalka za stike z javnostmi na MONG Mirka Križnič.

Vse leto bo na gradu Kromberk razstava Klemenčičevih slikarskih in risarskih del. Goriški muzej med drugim pripravlja tudi okroglo mizo, predavanja in delavnice za otroke.

Tudi v SNG Nova Gorica bo letos več lutkovnih predstav kot v minulih letih. V.d. direktorice SNG Nova Gorica Neda Rusjan Bric je med drugim napovedala decembrsko lutkovno predstavo Dr. Faust, ki jo bodo igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana izvedli z originalnimi lutkami prve slovenske lutkovne predstave.

Več lutkovnih predstav bo vključenih tudi v letošnje poletno dogajanje, ki ga že tradicionalno pripravljajo na prizoriščih v središču Nove Gorice. Dogajanje pa se bo letos selilo tudi po krajevnih skupnostih v mestni občini.

Milan Klemenčič je bil po poklicu slikar, vendar je velik del življenja posvetil svoji veliki ljubezni - lutkam. Ustvarjal je tudi kot kostumograf, scenograf in fotograf. Ustanovil je Lutkovno gledališče v Ljubljani. Njegovo delo je pomembno tako za goriški kot tudi širši slovenski ter mednarodni prostor.