STA, 10. 12. 2023

Italijanska opera uvrščena na Unescov seznam nesnovne dediščine

Organizacija Unesco je na svoj seznam nesnovne dediščine uvrstila tudi italijansko opero. Ta se je razvila v poznem 15. in začetku 16. stoletja v Firencah na dvoru družine Medici. Štiri stoletja stara umetnost združuje kostume, dramo in glasbo. Običajno vključuje zaplete, dovršeno uprizoritev in virtuozno petje.
:
:

Foto: Pixabay

Na seznamu nematerialne kulturne dediščine se je italijanska opera pridružila drugim znanim italijanskim praksam, kot sta priprava pic in umetnost plezanja na alpske vrhove, poroča britanski BBC. Na seznam so jo uvrstili na zasedanju Unescovega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Bocvani.

"To je uradna potrditev tega, kar smo že vedeli: operno petje je svetovna odličnost," je po odločitvi Unesca izjavil italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Za prvega velikega opernega skladatelja velja Claudio Monteverdi, ki je živel med letoma 1567 in 1643. Danes po Italiji deluje približno 60 opernih hiš, kar je svetovni rekord.

Italijanska sopranistka Carmela Remigio je za časnik Corriere della Sera ocenila, da je italijanščina po zaslugi opere in njenih libretov še vedno poznana v svetu.

Unescov medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je v Bocvani med nematerialno kulturno dediščino človeštva uvrstil tudi tradicionalno perujsko jed ceviche, rikše in njihove poslikave v Bangladešu, keramične obrti v Uzbekistanu, tradicijo tkanja na Slonokoščeni obali ter številne druge običaje in tradicije. Dodal je tudi tradicijo babištva, ki jo je v nominacijo predložilo osem držav, med njimi Slovenija.

Italija, Firence