STA, 14. 5. 2019

Na razpisu za ravnatelja ljubljanske Opere pet prijav, odločitev v tem tednu

Ministrstvo za kulturo je konec aprila za v.d. ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana imenovalo Staša Ravterja. Novega v.d. ravnatelja je imenovalo, ker je prejšnjemu potekel mandat in ker v tem času ni bilo mogoče zaključiti javnega razpisa. Ta je še vedno v teku, odločitev pa bo po pojasnilih ministrstva znana v tem tednu.

SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Javni razpis za delovno mesto ravnatelja javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana je bil objavljen 23. novembra lani, rok za oddajo vlog se je iztekel 24. decembra 2018. Nanj so prejeli pet prijav, odločitev pa bo znana v tem tednu, so povedali na ministrstvu.

To je sicer že tretji razpis za ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše v zadnjih dveh letih. Prvega so objavili maja 2017, ko je bil ravnatelj še Peter Sotošek Štular. Ker nobeden od prijavljenih kandidatov ni dobil podpore svetov javnega zavoda, je razpis padel, zato ga je ministrstvo konec leta 2017 ponovilo.

Kmalu zatem, pol leta pred iztekom mandata, je odstopil Peter Sotošek Štular, zato je ministrstvo aprila 2018 za v.d. ravnatelja imenovalo Rajka Meserka, nato pa konec istega leta objavilo še en razpis.

"Postopek javnega razpisa zahteva potreben čas, pri tem, da ravnatelja imenuje minister, pristojen za kulturo, po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta zavoda. Svet in strokovni svet imata 30 dni časa od prejetja zaprosila, da podata svoje mnenje pred imenovanjem ravnatelja. Mnenji obeh svetov je ministrstvo prejelo 19. aprila, pri tem, da je prejšnjemu v. d. ravnatelja potekel mandat 26. aprila. V tako kratkem roku ni bilo mogoče zaključiti javnega razpisa, zato je minister, pristojen za kulturo, imenoval novega v. d. ravnatelja," so glede imenovanja Staša Ravterja pojasnili na ministrstvu.

Obenem z Meserkom sta se iztekla tudi mandata umetniškemu pomočniku za področje opere Roccu in umetniški pomočnici za področje baleta Sanji Nešković Peršin. Ravter je na ti mesti imenoval Branka Robinšaka in Petarja Đorčevskega.

SNG Opera in balet Ljubljana