STA, 20. 2. 2013

V SLG Celje premiera Syngove mojstrovine Največji frajer zahodnega sveta

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek ob 19.30 uri premierno uprizorili komedijo v treh dejanjih Največji frajer zahodnega sveta avtorja Johna Millingtona Synga v režiji Janeza Pipana. Kot je na novinarski konferenci povedala upravnica SLG Celje Tina Kosi, bo to prva uprizoritev Synga v Celju.
foto: Jaka Babnik
foto: Jaka Babnik
foto: Jaka Babnik

Po njeni oceni je to zadosten razlog, da so se lotili sodobnejše klasike, stare približno 100 let. Kot je povedala, besedilo govori o odnosih na podeželju v zelo zahtevnem jeziku, ki je neke vrste konstrukt. "Da se takšno delo prevede na novo in tako kot je prav, se mi zdi velika zasluga slovenskega gledališča," je poudarila.

Syngova mojstrovina Največji frajer zahodnega sveta, ki kot osrednji dogodek postavlja zgodbo o domnevnem umoru očeta, je ob premieri izzvala burne sovražne reakcije ter proteste, Syngu pa prinesla svetovno pozornost.

Zgodba se začne, ko se mladi Christy Mahon zateče v krčmo na divji obali grofije Mayo ter pri krčmarjevi hčeri Pegeen Mike, ki čaka na dovoljenje papeža za poroko z mrzlim bratrancem Shawnom, naroči kozarec piva. Gostilničarka iz Christyja izvleče priznanje, da je z lopato ubil očeta. Ta s svojo zgodbo naredi velik vtis na vaščane, postane njihov junak, med njim in Pegeen preskoči iskrica, zato bi se Christy rad poročil z njo. Med vaščane kmalu pricurljajo govorice, da njegov oče sploh ni mrtev, da hodi naokrog s povezano glavo in ga išče. Ko se stari Mahon pojavi v vasi, je Christyjevih sanj konec. Vaščani svojega junaka obtožijo, da je lažnivec in prevarant. Christy pa spet dvigne roko nad očeta.

V predstavi igrajo Blaž Setnikar, Renato Jenček, Bojan Umek, Nina Rakovec, Oskar Kranjc, Pia Zemljič, Branko Završan, Vojko Belšak, Minca Lorenci, Ana Ruter, Tina Gunzek, Mario Šelih, David Čeh in Rastko Krošl. Dramaturginja je Tatjana Doma, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, avtor glasbe Miha Petric, besedilo je prevedla Tina Mahkota.

Irski dramatik, pesnik, pisatelj in potopisec John Millington Synge (1871-1909) je bil poleg Yeatsa vodilna oseba irskega dramskega preporoda. Čeprav je bil angleško-irskega porekla, se je v svojem pisanju veliko ukvarjal s svetom rimskokatoliških kmetov ruralnih predelov Irske. Njegov literarni vzpon je bil bliskovit. Od leta 1903, ko je bila krstno uprizorjena njegova prva igra V senci globeli do svoje smrti leta 1909 se je prebil iz popolne anonimnosti do slave.