CK Španski borci, 13. 11. 2017

V Španskih borcih plesna predstava Upogib

V sredo, 15. novembra 2017, bo ob 20. uri v Centru kulture Španski borci na ogled plesna predstava Rachida Ouramdana Upogib.
:
:
Foto: Patrick Imbert
Foto: Patrick Imbert
Foto: Patrick Imbert
Foto: Patrick Imbert
Foto: Patrick Imbert

Predstava Upogib se precej hudomušno začne z glasbo iz ameriškega glasbenega filma Williama Wylerja, Funny girl. Dve plesalki privihrata na oder in nas s tem, ko spominjata na mnoga čudovita arhetipska telesa Broadwayskih fantazij, do srca nasmejita. V nadaljevanju pa beremo intimnejšo in bolj ranljivo gibalno pripoved, ki naš Upogib postavi v drugo polje. To je zgodba dveh plesalk, ki sta dolga leta tesno sodelovali s koreografom Rachidom Ouramdanom v številnih projektih.

Kot so še zapisali v Španskih borcih, gre za zgodbo litvanske plesalke Lore Juodkaite, ki je z vrtoglavim vrtenjem na mestu, ki jo spremlja že vse od otroštva, razvila popolnoma svojevrsten gibalni jezik. To pa je tudi zgodba britanske plesalke Annie Hanauer, ki svojo umetno roko uporablja kot podaljšek in kot integralni del svojega telesa ter se v unikatnem slogu giblje po odru. Vsaka od njiju je iz svojih znanj in izkušenj razvila sebi lasten način dela, ki pa je s časom postal integralen del njunih stvaritev.

Dvojni portret, ki je bil prvič predstavljen javnosti leta 2014, je projekt Rachida Ouramdana, v katerem preizkuša občutljivo mesto, kjer se stikata pesništvo in pričevanja. Rachid, ki je bil portretni umetnik v Superstars and Cover, avtor avtobiografije v Loin, raziskovalec v Des Témoins, želi s pomočjo zmernega razkrivanja in s skrbnim, delikatnim uprizarjanjem zaupanja, doseči dokumentarni učinek, ki mu je prinesel mednarodni uspeh.

»Vzdušje predstave je hipnotično in vseobsegajoče, s pridihom kontemplacije. V predstavi Upogib avtor Rachid Ouramdane izpopolni svojo subtilno umetniško kompozicijo in se osredotoči, kot zna le on, na stičišče med bizarnostjo in bližino.« (Eve Beauvallet)

O avtorju

Rachid Ouramdane že od leta 1995 ustvarja umetniške projekte. Od leta 2010 do leta 2015 je bil pridruženi umetnik Theâtre de la ville v Parizu ter na Bonlieu (Annecy, Francija) od leta 2005 do 2015. Rachid Ouramdane redno prejema vabila za sodelovanje z različnimi skupinami: Opera in balet v Lyonu (Superstars, 2006; All around 2014); plesalci ruskega ansambla Migrazia med bivanjem v Sibiriji v okviru Intradance project (Rusija) (Borscheviks ... a true story ..., 2010); Candoco Dance Company (UK) ob njihovi 20 obletnici, kjer je sodeloval z invalidnimi plesalci (Looking back, 2011).

Odkar je Rachid Ouramdane ustanovil plesno skupino L'A, se njegovo delo osredotoča na natančno zbiranje dokazov, pri čemer tesno sodeluje s filmskimi ustvarjalci ali avtorji. Plesno umetnost uporablja, da lahko s svojimi koreografskimi deli, v katerih je razvil sebi lastno poetiko pričevanja, prispeva k družbenim razpravam,. V svojem nedavnem delu je preučil načela pisanja koreografije za veliko skupino plesalcev. Poleg svojih ustvarjalnih projektov, si Ouramdane, s pomočjo vodenja mednarodnih delavnic na področju umetniških raziskav v Franciji, v Romuniji, na Nizozemskem, v Braziliji in v Združenih državah, prizadeva izboljšati učenje in izmenjavo plesnih znanj. Od začetka januarja 2016 Rachid Ouramdane in Yoann Bourgeois vodita CCN2-Center Chorégraphique National iz Grenobla.

O plesalkah

Annie Hanauer je plesalka, performerka in učiteljica, ki živi med Veliko Britanijo in Francijo; prvotno pa prihaja iz Združenih držav Amerike. Diplomirala je iz likovne umetnosti na Dance University v Minnesoti (Minneapolis). Kot članica Candoco Dance Company je Annie učila in nastopala po vsem svetu z deli: Trisha Brown (Set in Reset / Reset), Marc Brew (Parallel Lines), Nigel Charnock (Still), Claire Cunningham (12), Emanuel Gat Thomas Hauert (Notturnino), Wendy Houstoun (Imperfect Storm), Sarah Michelson (The Hangman), Hofesh Shechter (Perfect Human). Prav tako je nastopila na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Pekingu in na zaključni slovesnosti na paraolimpijskih igrah v London, kot tudi v solu, ki ga je nedavno ustvarila Lea Anderson (Miniatures). Upogib je njeno tretje sodelovanje z Rachidom Ouramdanom.

Lora Juodkaite je koreografinja in plesalka rojena v Litvi. Že od otroštva se je navduševala nad rotacijskim gibanjem. Ta vsakodnevni ritual ji je omogočil, da je razvila plesno gibanje, ki izhaja iz vsakdana. Kasneje je to edinstveno prakso priključila tudi v svoja koreografska dela. Izobraževala se je na Akademiji za umetnost v Vilniusu in na eksperimentalni plesni akademiji Salzburg diplomirala leta 2005. Po nekaj izkušnjah v filmu in gledališču se je pridružila plesni skupini V. Jankauskasu. Lora ustvarja tudi številna dela v sodelovanju z glasbeniki, še posebej z litovskim nacionalnim dramskim gledališčem. Z Rachidom Ouramdanom sodeluje pri več projektih vse od leta 2005 (Ordinary witnesses, Sfumato...). Poleg koreografskega dela, umetnica tudi predava na akademiji umetnosti in na kolegiumu za umetnost v Vilniusu, kjer tudi vodi akademsko plesno gledališče.

Predstava, ki gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz Zavoda EN-KNAP, bo na odru Španskih borcev gostovala v  sodelovanju in s podporo Francoskega inštituta v Sloveniji in s podporo Teatroskop, kot del FranceDanse Orient-Express.

Anglija, Litva

Povezani dogodki

Zavod EN-KNAP / CK Španski borci, 23. 1. 2023
Vabilo k prijavi na javni razpis Pan-Adria 2023/2024