SMG, 6. 5. 2023

Mladinsko na gostovanju v Italiji

Slovensko mladinsko gledališče se bo prvi vikend v maju z dvema predstavama udeležilo mednarodnega gledališkega festivala POLIS Teatro festival v italijanski Raveni.
:
:

Foto: Arhiv Festival Polis 2023

Gre za enega redkih italijanskih festivalov, ki se ukvarjajo s temeljnimi družbenimi vprašanji, kot so varovanje človekovih pravic, podnebne spremembe in vloga umetnosti v družbi. Ponaša se s tem, da vsako leto v gledališče privabi tudi obiskovalce iz marginaliziranih družbenih skupin in številne mlade. Letošnja, šesta izdaja festivala je posvečena sodobnemu teatru na območju Balkana.

Mladinsko se bo predstavilo s projektoma Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! in Gejm

V soboto, 6. maja, ob 21.30 bo na sporedu Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića. To bo že 116. ponovitev predstave, kar priča, da je tema, ki preverja meje umetniške in državljanske svobode na podlagi zgodb o razpadu Jugoslavije, trinajst let po premieri še vedno aktualna in zelo živa.

Gejm v režiji Žige Divjaka bo na sporedu v nedeljo, 7. maja, ob 19.30. Avtorski projekt razkriva, kaj se ljudem na begu pred vojno, preganjanjem in revščino dogaja na poti v Evropsko unijo. Predstava je nastala v sezoni 20/21, v okviru projekta Nova pošta v koprodukciji z zavodom Maska.

POLIS Teatro festival, pospremljen z bogatim spremljevalnim programom in okroglimi mizami, bo trajal od 2. do 7. maja in bo poleg slovenskih gostil še gledališčnice in gledališčnike iz drugih balkanskih držav, pa tudi iz Švedske, Francije in drugod iz Italije.

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Italija, Gejm, SMG, Žiga Divjak, Oliver Frljić, Ravena, POLIS Teatro festival

Povezani dogodki