SMG, 30. 12. 2011

Slovensko mladinsko gledališče na pragu prelomnega leta 2012

Tudi Slovensko mladinsko gledališče (SMG) se počasi poslavlja od leta 2011.
:
:

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! / foto Žiga Koritnik

V letošnjem letu je v SMG nastalo sedem premier: Pohujšanje v dolini šentflorjanski Ivana Cankarja v režiji Vita Tauferja, avtorski projekt Maruše Geymayer-Oblak Diva svetnica mati prasica, Mefisto v režiji Eduarda Milerja po romanu Klausa Manna, ki ga je priredila Žanina Mirčevska, Ribič in njegova duša po pravljici Oscarja Wilda v režiji Ivana Peternelja (v koprodukciji s ŠKUC gledališče), Stolp Iva Svetine v režiji Silvana Omerzuja (v koprodukciji z Umetniškim društvom KONJ in LGL), Nickel Stuff B. M. Koltèsa v režiji Ivice Buljana (v koprodukciji s SNG Opera in balet Ljubljana) in Razredni sovražnik v režiji Boruta Šeparovića, re-/ de-/ konstrukcija istoimenske predstave Vita Tauferja iz leta 1982.

Januarja in februarja 2011 je bilo SMG izvršni producent 3. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, maja pa so izvedli tudi 5. mednarodni gledališki festival SMG Prelet.

V letu 2011 je SMG v tujini odigralo enaindvajset predstav. Največkrat je bila na festivalih v tujini odigrana predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, ki je bila predstavljena na festivalu Perforacije v gledališču La MaMa v New Yorku, na festivalu Nove drame v Bratislavi, na festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu, na festivalu Stage v Helsinkih, na festivalu BITEF v Beogradu in na festivalu Dialog v Vroclavu. Predstava Zločin in kazen je bila uprizorjena v Zagrebškem gledališču mladih, v SSG Trst in na festivalu MOT v Skopju, predstava Amado mio na festivalu FITAM Santigao a mil v Čilu, predstava Diva svetnica mati prasica na festivalu Impact v Velesu, predstava Zadnji ples Nižinskega na festivalu MOT v Skopju, predstavi Peklenska pomaranča in Vampir pa v Zagrebškem gledališču mladih.

Za Slovensko mladinsko gledališče bo leto 2012, kar zadeva gostovanja v tujini, zagotovo prelomno, saj so predstave v produkciji SMG leta 2012 povabljene na različne, izjemno ugledne evropske in severnoameriške festivale. Gostovanja v tujini se bodo začela 4. maja 2012, ko bo predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! odprla ugledni festival Kunstenfestivaldesarts v Bruslju.

Ustvarjalci Slovenskega mladinskega gledališča so v letu 2011 prejeli naslednje nagrade:

  • Severjeva nagrada Romani Šalehar za vlogi Regan v Kralju Learu in Angelike Sielbert v Mefistu;
  • Borštnikova nagrada Janji Majzelj za vlogo Zlodeja v Pohujšanju v dolini šentflorjanski;
  • Borštnikova nagrada Empera3zz in Barbari Pavlin za oblikovanje maske v predstavi Pohujšanje v dolini šentflorjanski;
  • Župančičeva nagrada Primožu Bezjaku za igralske stvaritve v predstavah Nižina neba, Peklenska pomaranča, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Vampir in Zadnji ples Nižinskega v SMG ter za projekte Tam daleč stran – uvod v ego-logijo (Betontanc) in Invalid (Via negativa);
  • odličje Marije Vere, nagrada ZDUS za življenjsko delo, Marinki Štern;
  • nagrada Prešernovega sklada Janji Majzelj za vloge Augustine Phillips v Za prgišče Šekspirja, C v Sli (Crave), Marusje v Vampirju, Sestre Alme v Personi (Mini teater Ljubljana) in za avtorski projekt Krizantema na klavirju v SMG.