SiGledal, 15. 2. 2024

Gostovanje LGL v avstrijskem Dschungel Wien

Lutkovno gledališče Ljubljana je oktobra lani v avstrijskem Dschungel Wien uspešno gostovalo z uprizoritvijo Da te ni sram. Tokrat se tja vračajo z uspešnico Nekje drugje, ki bo marca po dolgem času na sporedu tudi na matičnem odru.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Medmedijska uprizoritev Da te ni sram je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Dschungel Wien, kjer je predstava uspešno gostovala oktobra 2023. 

Zaradi uspešnega sodelovanja se LGL tja vrača z uspešnico Nekje drugjePo vsaki predstavi se z animatorko Asjo Kahrimanović o tematiki predstave pogovarja svetovalka za žalovanje. Na Dunaju bodo odigrali štiri ponovitve, marca pa se po dolgem času vračajo tudi na matični oder.

Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev. Kakšen je svet vojnih grozot, če ga gledamo skozi otroške oči? Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Vendar je o njej nujno spregovoriti prav najmlajšim.

Predstava Nekje drugje vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi videoprojekcijami in virtualnim risanjem.

Režiser uprizoritve je Tin Grabnar, dramaturginja Zala Dobovšek, Matija Medved pa je poleg likovne podobe poskrbel tudi za stop-motion animacijo (s pomočjo Lea Vučko). V predstavi nastopa Asja Kahrimanović Babnik ali Ajda Toman.

Avstrija, Dunaj, LGL, Dschungel Wien, Da te ni sram, Nekje drugje

Povezani dogodki

Anja Roter, SiGledal, 16. 10. 2010
Pogled nazaj in pogled naprej
Nika Arhar, SiGledal, 29. 8. 2013
Gibanje kot ogledalo občutja in spomina
Anja Bunderla, SiGledal, 1. 11. 2010
Intervju s Petrom Rezmanom