SNG Maribor, 17. 10. 2013

Gostovanje Baleta SNG Maribor na Finskem

Balet SNG Maribor se je s predstavami Don Kihot, Radio and Juliet in Paquita odpravil na gostovanje na Finsko, kjer bo v dvorani Marttija Talvele v koncertnem in kongresnem centru Mikaeli v mestu Mikkeli nastopil na festivalu Savcor Ballet.
:
:

Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

Don Kihot, po literarnih motivih Cervantesovega romana, velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike, tragedije in ironije z virtuozno in tehnično zahtevno koreografijo. V zgodovini klasičnega baleta ima posebno mesto, saj predstavlja prvo v nizu mojstrovin romantičnega baleta, ki sta jo za carsko gledališče Bolšoj v Moskvi leta 1869 ustvarila skladatelj Ludwig Minkus in koreograf Marius Petipa. Za Balet SNG Maribor ga je leta 2011 postavil koreograf Krzysztof Nowogrodzki. Na treh predstavah 18. in 19. oktobra bodo nastopili Anastasia Matvienko in Elizaveta Čeprasova (Kitri), Denis Matvienko in Viktor Iščuk (Basilio), Edward Clug (Gamache) ter drugi solisti in ansambel Baleta SNG Maribor.

V Radio and Juliet je koreograf Edward Clug najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead. Mešanica glasbe in značilnega minimalističnega giba na odru stopnjuje občutja obupa, odtujenosti in osamljenosti ter ustvarja atmosfero nasilja in vse hitrejšega minevanja časa. Radio and Juliet se lahko pohvali z več kot sto ponovitvami ter nastopi na največjih svetovnih festivalih, kot so Jacob's Pillow Dance Festival (ZDA), Zvezde belih noči v Mariinskem gledališču v Sankt Peterburgu, Festival of Firsts v Pittsburghu (ZDA), Arts Festival v Singapurju, Biarritz Festival v Franciji, O Boticário na Dança v Braziliji, Dance Festival v Tel Avivu (Izrael), Sintra Festival na Portugalskem, Festival Des Arts de Saint-Sauveur (Kanada), Seoul International Dance Festival (Južna Koreja) … Nastopili bodo Anastasia in Denis Matvienko, Edward Clug, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Sergiu Moga in Gaj Žmavc. Predstava bo na sporedu 20. oktobra. Hkrati bo mariborski Balet izvedel še balet Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa in v koreografiji Mariusa Petipaja, solista bosta Elizaveta Čeprasova in Viktor Iščuk.

Mesto Mikkeli se nahaja na vzhodu Finske v regiji Etelä-Savo. Na tamkajšnjem festivalu Savcor Ballet, ki od leta 1995 gosti vodilne svetovne baletne ansamble, se je v devetnajstih letih zvrstilo več kot 160 predstav. Nastop mariborskega Baleta festival zaključuje. Koncertni in kongresni center Mikaeli predstavlja mojstrovino finske arhitekture, ki jo je leta 1988 ob 150-letnici mesta zasnoval znameniti finski arhitekt Arto Sipinen.

SNG Maribor, Mikkeli, Savcor Ballet, Finska

Povezani dogodki