Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023

Gledališki listi na portalu SiGledal

Ena od rubrik spletnega portala slovenskega gledališča SiGledal nosi naslov Iz gledališkega lista. V njej objavljamo besedila iz gledaliških listov, ki jih gledališke hiše oziroma producenti objavijo ob premierah. Rubriko najdemo tako, da na vstopni strani portala SiGledal kliknemo na 'Novice' in nato v spustnem seznamu izberemo 'Iz gledališkega lista'.
:
:

Foto: Uroš Hočevar /SLG Celje

Doslej je v rubriki na voljo že več kot tisoč prispevkov, ki nudijo vpogled v nastanek predstav. Gledališke liste oziroma besedila iz gledaliških listov portalu SiGledal posredujejo gledališča. Ker gledališki listi po večini izidejo v papirnati obliki in niso širše dostopni, z objavo na portalu lažje dosežejo širšo javnost.

Nekateri gledališki listi so v celoti kot datoteka pdf pripeti tudi k opisom uprizoritev, na primer Usedline (Mestno gledališče ljubljansko; nagrada po izboru občinstva in posebna nagrada za učinkovit uprizoritveni postopek po presoji žirije na 53. Tednu slovenske drame). Med posameznimi prispevki najdemo tudi intervjuje z gledališkimi ustvarjalci, med njimi tudi pogovor z Majo Šorli, predlansko prejemnico nagrade Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo. Intervju je nastal ob celjski premieri nagrajenega besedila Tega okusa še niste poskusili. Vabljeni k branju prispevkov Iz gledališkega lista!

Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023
Repertoar na portalu SiGledal
Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 8. 7. 2023
Gostovanja slovenskih gledališč na tujem v sezoni 2022/2023
Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 7. 8. 2023
Nagrade in nagrajenci sezone 2022/2023