STA, 5. 12. 2014

Gledališče Muzeum bo 20-letnico obeležilo z razstavo in predstavo

Gledališče Muzeum letos praznuje 20 let delovanja. Ob jubileju bodo odprli razstavo v Jakopičevi galeriji, ki bo tudi prizorišče uprizoritve predstave Source Image: Gledališče pisem iz avtorske trilogije Barbare Novakovič Kolenc. V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj pa je nastala predstava ABC oder Krieg, quasi una fantasia Iva Svetine.

ABC oder krieg / Foto: Arhiv Muzeum

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Novakovič Kolenc, predstava Gledališče pisem temelji na dramskem besedilu Za rep ujeta želja, ki ga je v treh dneh januarja 1941 v Parizu napisal španski umetnik Pablo Picasso. Besedilo je bilo prvič javno predstavljeno 19. marca 1944 v pariškem stanovanju Zette in Michela Leirisa v režiji Alberta Camusa. Kot je dejala, velja drama v klasičnem dramskem diskurzu za neuprizorljivo. V njej med drugim nastopajo Suha tesnoba, Debela tesnoba, Tišina, Čebula, Veliko stopalo.

Predstavo bodo uprizorili Ivan Peternelj, Petra Govc, Sanja Nešković Peršin in Mateja Rebolj. Kostumograf je Alan Hranitelj, oblikovanje luči je prevzel Jaka Šimenc, glasbo je izbral Blaž Peršin. Premiera bo v soboto, 13. decembra, ob 20. uri v Galeriji Jakopič. Sledile bodo ponovitve 14., 15. in 16. decembra.

Razstavo Gubanje časa - Gledališče Muzeum 20 let bodo v Jakopičevi galeriji odprli 8. januarja. Obsežen arhiv dokumentov in referenc predstavlja enciklopedično zbirko avtorskega gledališča, ki bo v galerijskem prostoru vzpostavila novo časovnost. Muzejske objekte bo zamenjala mreža vizualnih, tekstovnih, svetlobnih in zvočnih informacij, ki generirajo nove prostore abstrakcije med likovno in gledališko figuro, so o razstavi zapisali v zavodu za umetniško produkcijo Muzeum.

Gledališče Muzeum je bilo zasnovano aprila 1994 z namenom preizpraševanja povezav in mej med posameznimi področji umetnosti in humanistike. V 20 letih delovanja so v Muzeumu pripravili 44 projektov, ki raziskujejo raznolika področja umetnosti ter medsebojna razmerja med likovno umetnostjo, arhitekturo, dramatiko, glasbo in gibom. Razstava bo na ogled do 8. februarja.

Svetina je novo dramsko besedilo ABC oder Krieg, quasi una fantasia napisal na pobudo Muzeuma. Režijo je prevzela Novakovič Kolenc. Kot je pojasnil Svetina, besedilo temelji na obdobju med letoma 1831-1835 na Dunaju, kjer se srečujejo jezikoslovci in literati Jernej Kopitar, Vuk Karadžić, Matija Čop in France Prešeren v trenutku, ko se oblikuje pisava, zapis slovenskega jezika. Temeljna ideja igre je, kot je poudaril, to, da jezik ni samo orodje za komunikacijo, ampak lahko postane tudi orožje.

Vsebinsko se v predstavi medsebojno prepletata dve liniji. Prva rdeča nit predstave je črkarska pravda in polemike ter nasprotovanja cenzuri in prepovedim tiskane slovenske besede. Druga linija predstave so življenjske zgodbe posameznikov, prijateljstvo, ljubezen, neizpolnjena hrepenenja, potovanja, nenadne smrti. Predstava bo odigrana v treh jezikih - slovenskem, srbskem in nemškem.

Nastopajo Peter Musevski, Jure Ivanušič, Ivan Bekjarev, Aleksandra Balmazović, Vesna Pernarčič Žunić in Borut Veselko. Dramaturginja je Jana Pavlič, kostumograf Hranitelj, koreografinja Nešković Peršin.

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj bo 15. januarja, v ljubljanska premiera pa bo 10. februarja v Cankarjevem domu.

Povezani dogodki