Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 8. 7. 2023

Gostovanja slovenskih gledališč na tujem v sezoni 2022/2023

Na portalu SiGledal smo pripravili pregled gostovanj slovenskih gledališč in ustvarjalcev na tujem v iztekajoči se sezoni.
:
:

Foto: Ana Krauthaker

SNG DRAMA LJUBLJANA je s predstavo Cement v režiji Sebastijana Horvata gostovala v Beogradskem dramskem pozorištu v Beogradu. Predstava Vse sijajne stvari Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner se je predstavila v Rožu v Avstriji in na festivalu Zlati lev v Umagu, kjer je osvojila veliko nagrado žirije. Ljubljanska Drama je mednarodno koprodukcijo Prometej ’22, ki sta jo po Ajshilovem Vklenjenem Prometeju s podnaslovom Hommage a Beckett zasnovala Agnes Kali in Gabor Tompa, sicer tudi režiser igre, ter prepleta madžarski, slovenski, romunski in angleški jezik, postavila na ogled v Romuniji, na Madžarskem in Portugalskem. Predstavo Ne pozabite na rože Polone Vetrih v režiji Ivane Djilas si je lahko ogledalo tržaško občinstvo, Velikega diktatorja v režiji Diega de Bree pa občinstvo v Beogradu in Celovcu. Kabaret Kaspar Tene Štivičić v režiji Marjana Nečaka je gostoval na Marulićevih dnevih v Splitu (prislužil si je nagrado za režijo), predstava MandićCirkus v režiji Bojana Jablanovca pa na zagrebških Perforacijah.

DRAMA SNG MARIBOR se je s satirično grotesko Tatjane Doma in Luke Marcena po motivih besedil Georgea Orwella Farma Orwell v režiji Luke Marcena decembra odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer je bila na sporedu v Srpskem narodnem pozorištu Novi Sad in v Narodnem pozorištu Beograd. Uprizoritev Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament z Natašo Matjašec Rošker je sodelovala na Gledališki olimpijadi, ki od aprila do konca junija poteka na Madžarskem. Mariborski gledališčniki pa so z omenjeno predstavo in uprizoritvijo Ne ti meni Alice (Once Again) gostovali tudi v Hrvatskem narodnem kazalištu v Varaždinu.

OPERA IN BALET SNG MARIBOR se je z baletnimi predstavami odpravil na več gostovanj. Z baletom Peer Gynt Edwarda Cluga na glasbo Edvarda Griega so novembra gostovali v nemškem Ljudwigsburgu, februarja v Hongkongu, kjer so se predstavili tudi s Clugovima baletoma Radio and Juliet in Le Sacre du Printemps, ki sta bila tudi del uradnega odprtja festivala, maja pa v italijanski Modeni. Beneškemu občinstvu so se mariborski baletniki predstavili v okviru plesnega festivala VeneziainDanza z gala baletnim večerom, ki ga je podpisal umetniški direktor baleta Renato Zanella. Balet Romeo in Julija slovenske koreografinje Valentine Turcu je po mariborski originalni postavitvi iz leta 2013 marca zaživel tudi na odru Romunske narodne opere v Cluju, sredi julija pa je gostoval v Budimpešti na Margaretinem otoku v gledališču na prostem.

SNG NOVA GORICA je z intimnimi Petimi vrstami tišine avtorja Shelagha Stephensona v režiji Maše Pelko maja gostovalo na 11. mednarodnem festivalu FemArt na Kosovu. Posebej uspešno pa je bilo gostovanje novogoriških gledališčnikov v Srbiji. Poetična družinska drama 52 hertzov, ki je v režiji Mojce Madon nastala po besedilu Tijane Grumić, se je uvrstila v tekmovalni program 68. mednarodnega gledališkega festivala Sterijino pozorje in prejela kar šest nagrad  Med igralci sta bila nagrajena Matija Rupel in Ivana Percan Kodarin, za scenografijo Urša Vidic, avtorska ekipa in igralski ansambel sta odnesla tudi posebno nagrado za skladnost in celovitost umetniškega dosežka. Uprizoritev je prejela nagrado občinstva za najboljšo predstavo v celoti in nagrado Dejan Penčić Poljanski okrogle mize kritike za najboljšo igro v predstavi. Predstava To the Moon and Back Michala Rynie, Nastje Bremec Rynia, Francesca Gammina in Luce Signorettija v izvedbi MN Dance Company ter v sodelovanju z Zavodom GO! 2025 in SNG Nova Gorica je junija 2023 gostovala v seriji dogodkov Interurbán 2023 v evropski prestolnici kulture Veszprém na Madžarskem. Perpetuum mobile Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia v koprodukcijski izvedbi MN Dance Company, Cankarjevega doma Ljubljana in SNG Nova Gorica pa je junija 2023 gostoval na Jadranskem festivalu igre Budva (Adriatic Dance Festival Budva) v Črni gori.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO je s predstavo Junakinje v režiji Aleksandra Popovskega decembra gostovalo v Srbiji. Predstavili so se v Beogradskem dramskem pozorištu. Maja so se s predstavo Trije milijoni minut Joséja Cabeze v režiji Barbare Hieng Samobor predstavili v sarajevskem Kamernem teatru 55. Obe gostovanji sta bili del regionalnega gledališkega festivala Ruta Grupa Triglav.

Na Ohridu je med 12. julijem in 20. avgustom potekalo že 63. festival Ohridsko poletje. MGL se je v petek, 18. avgusta, občinstvu predstavilo z dramo Nora makedonske režiserke Nele Vitošević

Črna komedija Bog masakra je v petek, 25. avgusta, gostovala na festivalu RUTA GRUPA TRIGLAV na Brionih.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE se je mednarodnemu občinstvu predstavilo s šestimi predstavami in gledališkim esejem. S Slabo družbo Vita Weisa so septembra gostovali na festivalu Eurothalia v Romuniji, novembra pa na festivalu Desiré Central Station v srbski Subotici. Performans Solo v režiji Nine Rajić Kranjac in izvedbi Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića in Marka Mandića (produkcija Nova pošta, SMG in Maska Ljubljana) je septembra gostoval na 65. mednarodnem festivalu Bitef v Beogradu, kjer je prejel veliko nagrado Mire Trailović za najboljšo predstavo, novembra pa na že omenjenem festivalu v Subotici. Na Bitefu je gostovala tudi predstava Krize v režiji Žige Divjaka (produkcija Nova pošta, SMG, Maska Ljubljana), slednja se je predstavila tudi v Berlinu (Radar Ost), na Reki (Zoom) in v Zagrebu (Perforacije). Na reškem festivalu Zoom je gostovala tudi predstava Vročina Žige Divjaka (produkcija SMG, Steierischer Herbst, Maska). Avtorski projekt Gejm Žige Divjaka je oktobra odpotoval na Palm Off Fest v Prago, maja pa na POLIS Teatro Festival v Raveno. Na ravenski festival je bila uvrščena tudi predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frlića, ki je novembra gostovala tudi v bolgarski prestolnici Sofiji. Predstava je slovenska rekorderka po številu mednarodnih gostovanj. O govoricah (gledališki esej Mladena Dolarja) je junija gostoval v nizu predavanj, ki jih je Muzej sodobne umetnosti Zagreb organiziral z Multimedijskim inštitutum MaMa.

SLOVENSKO LJUDSKO GLEDALIŠČE CELJE se je z monodramo Večni otrok v režiji Yonatana Erskina in izvedbi Mande Ogorevc oktobra predstavilo na gledališkem festivalu United Solo v New Yorku, enem najbolj znanih festivalov monodrame na svetu. Ustvarjalci Kozlovske sodbe v Višnji Gori Josipa Jurčiča v režiji Luka Marcena so se maja udeležili tekmovalnega programa 2. mednarodnega festivala profesionalnih gledališč za otroke in mladino v Novem Sadu.

GLEDALIŠČE KOPER je s predstavo Stena v morju/Sea Wall, ki je v režiji Borisa Cavazze nastala po delu Simona Stephensa, gostovalo na 24. festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA je tudi to sezono zabeležilo veliko gostovanj. Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja je oktobra odprla mednarodni festival lutk v Portu FIMP. Tin Grabnar je režiral tudi festivalsko uspešnico Nekje drugje, ki si jo je novembra lahko ogledalo liechtensteinsko občinstvo. Omenjena predstava je januarja gostovala tudi v Luksemburgu, kjer je bilo na ogled kar osem ponovitev. Februarja sta sledili gostovanje lutkovne miniaturke Moč Moč režiserjev Jiříja Zemana in Martine Maurič Lazar na festivalu Manipulate na Škotskem in vodna pustolovščina Akvarij Mihe Goloba na festivalu Imaginale v Mannheimu. V maju so se ljubljanski lutkovni ustvarjalci udeležili kar petih mednarodnih festivalov. Z že omenjenima predstavama Nekje drugje in Tihožitje so sodelovali na nemškem figuren.theater.festivalu, uprizoritev Moj dedek je bil češnjevo drevo v režiji Fabrizia Montecchija je gostovala v srbskem Kragujevcu na festivalu Zlata iskra in v Karlovcu na festivalu InPuT Fest, v nemškem Hammu sta bili na sporedu dve ponovitvi predstave Tunel v režiji Mihe Goloba, majski nabor gostovanj pa so sklenili v škotskem Edinburgu na mednarodnem otroškem festivalu Immaginate, na katerem so se predstavili z že omenjeno uprizoritvijo Nekje drugje.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR je letos nabralo lepo število gostovanj v tujini, nekaj pa si jih obetajo še avgusta. S predstavo Samost v režiji Marka Čeha so julija gostovali v Zadru na 5. Sredozemskem lutkovnem festivalu, z Zlatolasko in tremi medvedi (režija Silvan Omerzu) so v Zagrebu septembra obiskali festival PIF in prav tako septembra gostovali z uprizoritvijo Rumi in kapitan (režija Eka Vogelnik) v Šentjanžu v Rožu v Avstriji. Z uprizoritvijo v režiji Katje Povše Ferdo, veliki ptič so gostovali trikrat: septembra v Mostarju (kjer je Vesna Vončina prejela nagrado za najboljšo igralko), oktobra na Mednarodnem festivalu gledališča v Banjaluki in maja v Wiesu v Avstriji. Največ gostovanj si je "nabrala" predstava Ostržek (režija Matteo Spiazzi): septembra na Sofia Puppet Fair v Sofiji v Bolgariji in na Poljskem v Katowicah (kjer so ustvarjalci in uprizoritev prejeli štiri nagrade); februarja in marca v Franciji: v Vendôme na La biennale AVEC OU SANS FILS in v Chatillonu na Nuit de la marionnette; maja v Segovii v Španiji in Talinu v Estoniji; konec julija in na začetku avgusta pa v Kanadi v petih mestih na povabilo več tamkajšnjih lutkovnih festivalov. Konec avgusta bo uprizoritev zabeležila še zadnje poletno gostovanje na Da da du v Trstu. Srce v temi v režiji Tanje Lužar je na začetku avgusta gostovala na Festivalu Bitolino v Severni Makedoniji.

MINI TEATER se je septembra udeležil 55. mednarodnega lutkovnega festivala (PIF) v Zagrebu in za predstavo Deklica z vžigalicami v režiji Steva Tipladyja prejel nagrado "Tibor Sekelj" za predstavo z najbolj humanim sporočilom. V Zagrebu je bila novembra na ogled predstava Sedem sekund večnosti Petra Turrinija v režiji Jean-Clauda Beruttija (nastala je v koprodukciji z Judovskim centrom Ljubljana), maja pa je gledališče tam gostovalo z uprizoritvijo Turingov stroj francoskega avtorja Benoita Solesa v režiji Ivice Buljana. Posebej odmevno pa je bilo že tretje gostovanje gledališča v znamenitem gledališču La MaMa v New Yorku. Marca so tam izvedli osem ponovitev že omenjenega Turingovega stroja, s predstavo pa so se novembra predstavili tudi v Novem Sadu. Mini teater je z Zgodbami s panjskih končnic Petre Govc gostoval tudi v Šentjanžu v Avstriji.

ANTON PODBEVŠEK TEATER je s predstavama Maše Kagao Knez Črna koža, bele maske in Jake Šimenca Svetlobni potep gostoval v Pliberku oziroma Kazazah, s predstavo Franz Kafka: pismo očetu v režiji Barbare RibnikarGregorja Čušina in produkcijske ekipe APT pa so se odpravili na Korčulo. Dvakrat so gostovali tudi v Stalnem gledališču Trst, in sicer z že omenjeno predstavo Črna koža, bele maske ter s predstavo In stoletje bo zardelo: Primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja. Do konca poletja načrtujejo še gostovanji na Hrvaškem: predstavo Zamaknjenost Lol V. Stein (režija Matjaž Berger) si bo mogoče ogledati na Korčuli, že omenjeno Franc Kafka: Pismo očetu pa na Mljetu.

Zavod BUNKER se je v tujini predstavil s štirimi predstavami. Ustvarjalci predstave Iz globine (avtorja Silke Huysmans in Hannes Dereere) so gostovali v Belgiji, na Češkem, Portugalskem in v Franciji. Lea Kukovičič je s projektom Forsale odpotovala v Reko in v Kutno Horo (Češka). Neja Tomšič je s Krogom gostovala v Romuniji in Avstriji, Tery Žeželj s performativnim sprehodom Predolgo sem hodila in postala sem krajina pa v Londonu.

Zavod MOMENT je s predstavo Nekateri so za fejk gostoval na Češkem in v Nemčiji, s Simposiumom se je predstavil v Zagrebškem plesnem centru in v Gorici. Predstava Heroj 2.0 Uroša Kaurina in Vita Weisa (koprodukcija EN-KNAP) je oktobra odpotovala v Litvo, Kako smo prišli do sem? Gregorja Zorca in Mateja Recerja (koprodukcija Gledališče Glej) v Klanjec na Hrvaško, Krvne zgodbe / Blood Stories (koprodukcija Sofia Freitas in Miguel Mendes) pa maja na Portugalsko in junija v Berlin.

EMANAT se je odpravil na gostovanja z osmimi predstavami v številne kraje. Matija Ferlin je s solo plesno predstavo Sad Sam Matthäus septembra nastopal v Istrskem narodnem gledališču v Pulju, na International Festival Divadelna Nitra na Slovaškem ter na festivalu ACTORAL v Marseillu v Franciji. Februarja je gostoval na Hrvaškem v ZKM v Zagrebu in maja v HKD v Reki. S predstavo Sad Sam Almost 6 je novembra nastopil na festivalu MOT v Skopju, Makedoniji. Jan Rozman je s solo performansom Predmetenje maja nastopil v francoskem Théâtre de la Ville v Parizu. Z avtorsko predstavo za otroke Reči, reči sta Jan Rozman in Julia Keren Turbahn gostovala v Berlinu in Oslu. V Nemčiji sta nastopila trikrat, januarja na Purple festivalu, aprila na festivalu AUGENBLICK MAL! 2023 (izbrana med 15 najboljših otroških/mladinskih predstav v Nemčiji) in novembra v otroškem gledališču FELD. Istega meseca sta gostovala tudi na Norveškem v Narodnem domu. Jou Serra Forasté in Urša Sekirnik sta s participatorno predstavo Fent cua / Medtem ko smo čakali nastopila v španskem Antic Teatre v Barceloni. Tehnoburleska Tatovi podob je junija gostovala na festivalu 51. Ex Teatar Fest v srbskem Pančevem. 

Mala Kline (ELIAS 2069, Mercedes Klein) bo 23. 8. v Zadru s predstavo Venera otvorila festival Monoplay.

Urška Centa je s predstavo Sinsonte, v grlu pozabljena pesem (koprodukcija FLOTA in CANKARJEV DOM) gostovala na Tednu sodobnega plesa v Zagrebu.

ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE je junija gostovalo na 18. Mednarodnem festivalu amaterskih gledališč Laktaši v Bosni in Hercegovini. Navdušila je predstava Čakanje Godota. Žiga Medvešek je za vlogo Pozza prejel nagrado za igralsko stvaritev, Jaša Jamnik pa nagrado za najboljšo režijo. Čakanje Godota je na začetku avgusta gostovalo še na 15. mednarodnem festivalu Dani pozorišta v Mrkonjić Gradu, BiH.

Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023
Gledališki listi na portalu SiGledal
Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 7. 8. 2023
Nagrade in nagrajenci sezone 2022/2023
Maruša Mugerli Lavrenčič/SiGledal, 17. 7. 2023
Repertoar na portalu SiGledal