STA, 15. 5. 2013

Festival Prelet kot stičišče različnih idej in dobrega gledališča

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) in Gledališču Glej bo med 30. majem in 6. junijem potekal 7. festival Prelet, ki bo ponudil vpogled v produkcijo obeh gledališč in tri premiere. Direktorica SMG Uršula Cetinski meni, da festival z leti postaja "družabno, umetniško in mednarodno stičišče različnih pogledov, idej in dobrega gledališča".
:
:

foto: Primož Lukežič

Rdeča nit letošnje izdaje Preleta bo kabaret, spoj gledališča in glasbe. Že uvodni večer bo zaznamovala nova premiera SMG Tri prste pod popkom v režiji Maruše Geymayer-Oblak. Snov za kabaret izhaja iz slovenske erotične ljudske poezije. Pred tem bosta ozračje ogrela Mare Bulc in Matej Recer s performansom Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico.

Dve premieri bo na festival ponudilo Gledališče Glej. Janezov pasijon, ki nastaja v režiji novega umetniškega vodja gledališča Marka Bratuša, se loteva slovenskih politikov kot slehernikov, za sklep festivala pa pripravljajo že tretji Kabaret Kurac skupine G-Fart z naslovom Ropotarnica v režiji Simona Belaka.

V SMG so se pri organizaciji Preleta z Gledališčem Glej prvič povezali lani. Ugotovili so, da je povezava plodna, saj sta si gledališči po idejnih usmeritvah podobni, prav tako pa omogoča, da si obiskovalci festivala lahko na dveh lokacijah ogledajo več predstav.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Uršula Cetinski, je festival pridobil tudi na mednarodni veljavi. Lani ga je obiskalo okoli 40 gostov iz tujine, med katerimi so bili gledališki selektorji, direktorji in teoretiki. Goste z vsega sveta pričakujejo tudi letos, vse predstave v sklopu Preleta bodo zato opremljene z angleškimi nadnapisi.

Festival bo ponudil nekaj manj kot 20 predstav. Iz Gleja bosta med drugimi na sporedu še predstavi Ni obale ni v režiji Jaše Kocelija ter Prometej: apologija za razklano osebnost in zbor lačnih ljudi, ki jo je prav tako režiral Belak. Širši del festivalskega repertoarja bo ponudil SMG s kar 11 predstavami. Med njimi bodo Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija) v režiji Boruta Šeparovića, s strani občinstva zelo dobro sprejeta gledališka trilogija Vita Tauferja Portreti in otroška predstava Škrat Kuzma dobi nagrado v režiji Matjaža Fariča.

Festival je zelo prikladen tudi za tiste, ki si morda niso uspeli ogledati katere od rednih predstav oziroma uspešnic obeh gledališč. Na sporedu bosta tudi uspešni izvozni artikel SMG Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! režiserja Oliverja Frljića ter koprodukcija s Škucem Amado mio v režiji Ivana Peternelja. Po tej predstavi bo premierno zaigral tudi novoustanovljeni Mladinsko Orchestra, ki ga poleg igralcev gledališča sestavljajo še glasbeno nadarjeni člani uprave in tehnične ekipe.

Prelet je letos prvič finančno podprla Mestna občine Ljubljana (MOL), saj je v njem prepoznala gledališki festival, ki Ljubljano bogati. Prihodnje leto bo sodelovanje z MOL dobilo nadgradnjo, saj bo Ljubljana gostila Mrežo zatočišč za preganjane pisatelje ICORN. Festival se bo v dogajanje vključil tako, da se bo povezal s svetom preganjanih avtorjev in njihove literature.

Prelet

Povezani dogodki

Festival