CK Španski borci, 5. 9. 2018

EN-KNAP, Mladinska postaja Moste in Smetumet vabijo na MOSTE OPEN

"Zgodila se bo prva edicija MOSTE OPEN, ko bomo našo umirjeno četrt zdramili in se družili ob kulturnem, ekološkem, kulinaričnem, glasbenem, otroškem in mladinskem programu," so zapisali v Centru kulture Španski borci. "Sobota, 8. september bo dan, ko se bo pločevina na razgretem asfaltu umaknila raznolikim društvom in lokalnim skupinam, ki vse leto tako ali drugače bogatijo življenje Moščank in Moščanov."
:
:

Dan, ko v Centru kulture Španski borci navadno zgolj odpiramo sezono, smo se letos povezali še s sosednjo Mladinsko postajo Moste, tako da ta dan postaja kulturno povezovanje; dan, ko vabimo vse moščanske organizacije in vse prebivalce te gosto poseljene četrti, da se nam pridružite in skupaj s smehom in klepetom napolnimo vsem nam ljube Moste!

V popoldanskem času nas bo pred Španskimi borci pričakal art sejem Unikatni Bataljon ter garažna razprodaja kulturno-ekološkega društva Smetumet. Istočasno bodo lahko vaši najmlajši uživali v delavnicah Združenja Sezam in ustvarjalnicah KUD Galerija C.C.U., se družili ob učenju cirkuških veščin Združenja Cirkokrog ter različnih športnih aktivnostih s Športnim društvom Moste ter ŠKD Capoeira Slovenija. Ker vemo kako pomembno je za otroke, ki so vedno polni energije, da se gibljejo, jih vabimo, da zaplešejo s pedagoginjo in plesalko Katarino Barbaro Kavčič, ki v Španskih borcih skozi celo leto vodi plesne urice za otroke pod imenom EN-KNAP-OVO Gibališče. Gre za urice, kjer mladi gibalci skozi gib stopajo v čudoviti svet domišljije ter razširjajo obzorja duha in telesa.

Sledil bo program za mladino, ko bo Mladinska postaja Moste predstavila svoj urbano-ekološki projekt Klopca tour, ki spodbuja aktivno participacijo mladih pri urejanju javnih prostorov. Program za mladino bodo predstavili tudi Mladi zmaji, javni zavod Mestne občine Ljubljana, ki skrbi za kvalitetno preživljanje prostega časa mladih Ljubljančank in Ljubljančanov. Za vse mlade, ki bi se radi naučili taborniških veščin in preživetja v naravi, pa bo poskrbelo taborniško društvo Rod Črnega Mrava. Center Skupna točka pa bo razgibal vaše možgane preko delavnice improvizacije. Poleg tega pa bo Društvo upokojencev Ljubljana-Moste vse mlade izzvalo na tekmovanje v balinanju ter zmagovalca nagradilo s čisto pravim pokalom.

Pridružili se nam bodo tudi člani združenja Drogart in vsem obiskovalcem omogočili simulacijo pijanosti s posebnimi očali ter na ta način spodbujali varnost v prometu in zdrav način življenja. Moste Open bodo obiskale tudi članice Zavetišča za zavržene rastline, ki praznujejo že svoj tretji rojstni dan in nas naučile vsega, kar potrebujemo vedeti o naših zelenih sopotnicah ter njihovi negi.

Toplo vabljeni tudi v notranjost Španskih borcev, kjer si boste lahko ogledali fotografsko razstavo mladega fotografa Andreja Lamuta, ki že vse od leta 2012 skuša v svoj objektiv ujeti gibanje sodobno-plesne skupine EN-KNAP, ki že desetletje domuje v tem osrednjem kulturnem centru v Mostah.

Lačni in žejni ne bomo. Za kulinarično izkušnjo bo poskrbel v Mostah izjemno priljubljen in vsem, ki tukaj delamo in živimo, znan ŽMOHT. Dalibor Novaković s hrano in pijačo, ki jo pripravlja na svoji stojnici na tržnici Moste, vsak dan razveseljuje domačine s kakovostjo ter raznolikim jedilnikom. Gre za prostor oddiha in prijateljevanja, od koder je mogoče slišati smeh in predvsem pohvale kuharju. Prav tako si boste lahko privoščili okuse Azije in sicer bo za vas kuhal WOK Fresh, ki mu domišljije pri ustvarjanju jedi ne manjka. Sobota, 8. september pa je tudi dan, ko začenjamo 10.  sezono Centra kulture Španski borci ter vas ob tem vabimo na že tradicionalni brezplačni moščanski golaž.

Celotno dogajanje bo pospremila glasba izbranih Dj-ev mlajše generacije ljubljanskega kluba K4, ki nastopajo pod imenom K4 New Blood; natančneje Perodinamika, Commercial Break in Slishko. Vrhunec večera pa bo predstavljalo zibanje v ritmih funka, bluesa in eksperimentalnega rocka skupine Midnight Lightnin', ki jo sestavlja tri četrtine članov zasedbe ene najbolj popularnih blues kolektivov v Sloveniji – Prismojenih profesorjev bluesa.

Celotno dogajanje bo povezovala Rahela Klopčič. Vabljeni vsi! Vstop prost.

Povezani dogodki

CK Španski borci, 21. 2. 2017
Predpremiera plesne predstave Gozd zrcal
CK Španski borci, 30. 3. 2018
EN-KNAP-ov jubilejni teden med 9. in 13. aprilom