MOSTE OPEN: dan kulture in druženja

:
:

Zgodila se bo prva edicija MOSTE OPEN, ko bomo našo umirjeno četrt zdramili in se družili ob kulturnem, ekološkem, kulinaričnem, glasbenem, otroškem in mladinskem programu. Sobota, 8. september bo dan, ko se bo pločevina na razgretem asfaltu umaknila raznolikim društvom in lokalnim skupinam, ki vse leto tako ali drugače bogatijo življenje Moščank in Moščanov. Dan, ko v Centru kulture Španski borci navadno zgolj odpiramo sezono, smo se letos povezali še s sosednjo Mladinsko postajo Moste, tako da ta dan postaja kulturno povezovanje; dan, ko vabimo vse moščanske organizacije in vse prebivalce te gosto poseljene četrti, da se nam pridružite in skupaj s smehom in klepetom napolnimo vsem nam ljube Moste!

V popoldanskem času nas bo pred Španskimi borci pričakal art sejem Unikatni Bataljon ter garažna razprodaja kulturno-ekološkega društva Smetumet. Istočasno bodo lahko vaši najmlajši uživali v delavnicah Združenja Sezam in ustvarjalnicah KUD Galerija C.C.U., se družili ob učenju cirkuških veščin Združenja Cirkokrog ter različnih športnih aktivnostih s Športnim društvom Moste ter ŠKD Capoeira Slovenija. Ker vemo kako pomembno je za otroke, ki so vedno polni energije, da se gibljejo, jih vabimo, da zaplešejo s pedagoginjo in plesalko Katarino Barbaro Kavčič, ki v Španskih borcih skozi celo leto vodi plesne urice za otroke pod imenom EN-KNAP-OVO Gibališče. Gre za urice, kjer mladi gibalci skozi gib stopajo v čudoviti svet domišljije ter razširjajo obzorja duha in telesa.

Sledil bo program za mladino, ko bo Mladinska postaja Moste predstavila svoj urbano-ekološki projekt Klopca tour, ki spodbuja aktivno participacijo mladih pri urejanju javnih prostorov. Program za mladino bodo predstavili tudi Mladi zmaji, javni zavod Mestne občine Ljubljana, ki skrbi za kvalitetno preživljanje prostega časa mladih Ljubljančank in Ljubljančanov. Za vse mlade, ki bi se radi naučili taborniških veščin in preživetja v naravi, pa bo poskrbelo taborniško društvo Rod Črnega Mrava. Center Skupna točka pa bo razgibal vaše možgane preko delavnice improvizacije. Poleg tega pa bo Društvo upokojencev Ljubljana-Moste vse mlade izzvalo na tekmovanje v balinanju ter zmagovalca nagradilo s čisto pravim pokalom.

Pridružili se nam bodo tudi člani združenja Drogart in vsem obiskovalcem omogočili simulacijo pijanosti s posebnimi očali ter na ta način spodbujali varnost v prometu in zdrav način življenja. Moste Open bodo obiskale tudi članice Zavetišča za zavržene rastline, ki praznujejo že svoj tretji rojstni dan in nas naučile vsega, kar potrebujemo vedeti o naših zelenih sopotnicah ter njihovi negi.

Toplo vabljeni tudi v notranjost Španskih borcev, kjer si boste lahko ogledali fotografsko razstavo mladega fotografa Andreja Lamuta, ki že vse od leta 2012 skuša v svoj objektiv ujeti gibanje sodobno-plesne skupine EN-KNAP, ki že desetletje domuje v tem osrednjem kulturnem centru v Mostah.

Lačni in žejni ne bomo. Za kulinarično izkušnjo bo poskrbel v Mostah izjemno priljubljen in vsem, ki tud delamo in živimo, znan ŽMOHT. Dalibor Novaković s hrano in pijačo, ki jo pripravlja na svoji stojnici na tržnici Moste, vsak dan razveseljuje domačine s kakovostjo ter raznolikim jedilnikom. Gre za prostor oddiha in prijateljevanja, od koder je mogoče slišati smeh in predvsem pohvale kuharju. Prav tako si boste lahko privoščili okuse Azije in sicer bo za vas kuhal WOK Fresh, ki mu domišljije pri ustvarjanju jedi ne manjka. Sobota , 8. september pa je tudi dan, ko začenjamo 10.  sezono Centra kulture Španski borci ter vas ob tem vabimo na že tradicionalni brezplačni moščanski golaž.

Celotno dogajanje bo pospremila glasba izbranih Dj-ev mlajše generacije ljubljanskega kluba K4, ki nastopajo pod imenom K4 New Blood; natančneje Perodinamika, Commercial Break in Slishko. Vrhunec večera pa bo predstavljalo zibanje v ritmih funka, bluesa in eksperimentalnega rocka skupine Midnight Lightnin', ki jo sestavlja tri četrtine članov zasedbe ene najbolj popularnih blues kolektivov v Sloveniji – Prismojenih profesorjev bluesa.

Celotno dogajanje bo povezovala Rahela Klopčič.

Vabljeni vsi! Vstop prost.

Celoten projekt financirajo:

  • Ministrstvo za kulturo
  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo
  • Mestna občina Ljubljana – urad za mladino
  • Evropska unija – Evropski socialni skladi
  • Turizem Ljubljana
  • Ljubljanska parkirišča in tržnice

 

***

Španski borci (Zavod EN-KNAP)

Letos mineva že 10 let odkar je Zavod EN-KNAP prevzel upravljanje osrednje kulturne ustanove v Mostah, Center kulture Španski borci. Center je v tem času postal dobro poznana ljubljanska kulturna ustanova, ki se nahaja tik ob tržnici Moste. Sama stavba Španskih borcev – biser povojne arhitekture – je delo enega najvidnejših arhitektov povojne generacije Otona Jugovca, zgrajena 1981, in je bila umeščena med slovensko arhitekturno dediščino 20. stoletja. Preprosto elegantna stavba je bila pred začetkom delovanja trenutnim upravnikom, Zavodom EN-KNAP, leta 2009 tudi prenovljena.

Kulturni program Španskih borcev vsako leto od septembra do junija sestavlja kvalitetna plesna, gledališka in otroška produkcija. Na velikem in malem odru, bralnici in plesnem studiu se letno zgodi preko 600 dogodkov. Poleg prijetnega ambienta v kavarni Internacionala, obiskovalci z veseljem obiskujejo tudi knjižnico Jožeta Mazovca, ki se nahaja v zgornjih nadstropjih stavbe.

Mladinska postaja Moste

Mladinska postaja Moste (MPM) s svojim delovanjem spodbuja osebno in profesionalno rast mladostnikov ter jim nudi prostor, infrastrukturo in podporo za njihovo samouresničevanje. Z usmerjanjem v ulično mladinsko delo skrbijo za vključevanje vedno širšega kroga novih udeležencev in za dvig prepoznavnosti uličnega dela med mladimi. Hkrati na ta način krepijo povezovanje z lokalno skupnostjo in prispevajo k njenemu razvoju.

Mladinska postaja Moste je skupaj z mladimi, kot odgovor na njihove potrebe, razvila projekt Klopca tour, ki spodbuja aktivno participacijo mladih za urejanje javnih prostorov v okolju bivanja in njihovemu oživljanju. Na MOSTE OPEN bodo organizirali zaključni dogodek v parku nasproti Španskih borcev. Izpeljali bodo kolesarsko/skejtarsko turo skupaj z lokalno mladino, predstavili mladinsko ulično delo (Mreža mlada ulica) in izdelali zemljevid (mladinskega) dogajanja po Mostah ob podpori Turizma Ljubljana.

Dogodek podpirajo tudi: Oddelek za mladino MOL, Urad za mladino Slovenije, Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, N'š plac (Večgeneracijski center Cene Štupar).

Kulturno-ekološko društvo Smetumet

Oh, te prelepe smeti! Vsaka, še tako nam ljuba stvar, enkrat postane smet. Bridkost smetišča, breme za naravo, nepravičnost do prihajajočih rodov. Zavedati se smeti, še preden te nastanejo, razmisliti o možnostih, da jih preprečimo, o njihovi ponovni uporabi, načinu predelave, popravilu, nadgradnji in podaljšanju življenja, je smisel delovanja Smetumet. Smetumet so izdelki, delavnice in družbene aktivnosti, ki nastajajo iz smeti zaradi smeti. Z igrivo reciklažo in edinstvenim dizajnom.

Zato se kulturno-ekološko društvo Smetumet na dogodku priključuje z garažno razprodajo. Vsi kupujemo in vsi prodajamo kramo in čudovite zaklade iz podstrešij, garaž in kleti. Prijav in rezervacij na garažno razprodajo ni. Nekaj miz za razstavljanje predmetov bo na voljo. Če ne pospravite za seboj, pa vas bodo napadli posebej izurjeni moščanski ninja golobi.

Združenje Sezam

Sezam je majhna, nevladna organizacija, ki poskrbi za vse mogoče želje staršev in otrok. Sezam postaja vse bolj presečišče interesov tako enih kot drugih: staršev, ki iščejo pomoč in varuhov ter varušk, ki bi radi kaj malega zaslužili, hkrati pa tudi organizirali kak zanimiv program za otroke in mlade. Pri Sezamu nudijo zatočišče za nove ideje, ki se kakor v rastlinjaku grejejo, oni pa jih ščitijo tako, da se lahko razvijejo. So hkrati inkubator, generator, spodbujevalec in promocijski center. Prisluhnejo vsakomur, včasih pa jim uspe najboljše ideje tudi realizirati.

Na MOSTE OPEN bodo prišli z otroško ustvarjalno delavnico »Gospa s klobukom«. Obiskala nas bo mladinska pisateljica Mašo Ogrizek in nam predstavila svojo knjigo Gospa s klobukom, ki je nominirana za nagrado Večernica. Nato bomo z Andrejo Goetz iz starih zemljevidov izdelovali posebne premične razglednice. Čaka pa nas še posebno presenečenja: otroci se bodo lahko peljali na čisto pravem kovčekmobilu.

Projekt so omogočili: Oddelek za kulturo MOL, Turizem Ljubljana, Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Art sejem Unikatni bataljon

Unikatni bataljon se je v Centru kulture Španski borci prvič pojavil v prednovoletnem času leta 2017 in odtlej se skupaj z ostalimi akterji kulturnega dogajanja v Mostah trudi popestriti ponudbo in dogajanje na lokaciji Centra kulture Španski borci. Art market združuje mlade ustvarjalce unikatnih izdelkov iz cele Slovenije. Srečamo lahko oblikovalce keramike, lesa, tekstila in fotografe.

Andrej Lamut: Re:Move (fotografska razstava)

Re:Move je pregled avtorjevega ustvarjanja na odru plesne skupine EnKnapGroup, s katero kot fotograf sodeluje od leta 2012. Fotografije, ki nastajajo ob predstavah so zanj več kot le dokument zaporedja gibov. Fotografija, kot statičen medij, v resnici niti ne more verodostojno in v celoti zajeti kompleksnosti gibanja, ki gradi koreografijo. Njena moč je drugje; s tem, ko iz giba odstrani gibanje, mu odvzame tudi čas, podari pa mu trajnost. Gib postane neskončen, plesalci na fotografijah pa v njem večno ujeti.

Andrej Lamut je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Leta 2017 je bil izbran za predstavnika Slovenije pri mednarodnem projektu PARALLEL - European Photo Based Platform, v sklopu katerega bo svoja dela letos predstavil v različnih evropskih galerijah.

Mladi zmaji

Javni zavod Mladi zmaji je leta 2009 ustanovila Mestna občina Ljubljana z namenom izvajanja programov, ki mladim in odraščajočim omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa. Cilj zavoda je v sodelovanju z Uradom za mladino MOL mladim in njihovim družinam z območja MOL zagotoviti možnosti razvoja in podpore na poti do njihove samostojnosti. Zavod MLADI ZMAJI se načrtno razvija v mrežo prostorov, v katerih lahko mladi kakovostno, aktivno, ustvarjalno in varno preživljajo prosti čas.

Tokrat bo z nami posebna enota mladih zmajev, ki opravlja ulično mladinsko delo. Posamezne aktivnosti si bomo izmišljevali skupaj, bo pa vsekakor prostor za šport, zabavo in prijetno druženje.

Program je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

Rod Črnega mrava

Društvo tabornikov Rod Črnega mrava deluje na področju Most in neposredne okolice že od leta 1952. Pri našem delu uporabljajo skavtsko metodo, s katero poskušajo člane vzgojiti v odgovorne posameznike z velikim moralnim in socialnim čutom.

Na MOSTE OPEN bodo v t.i. taborniškem kotičku pripravili predstavitev varne uporabe noža ter uporabo noža za izdelavo lastne žlice in rutke. Če to ni dovolj vroče in razburljivo, vas vabijo na predstavitev kresila, njegove varne rabe in kurjenja ognja. Obe omenjeni aktivnosti sta zelo uporabni pri postavljanju bivaka. Kaj pa je bivak? Bivak je kraj v naravi, kamor prideš z uporabo orientacije, kompasa in zemljevida. Na koncu na bivaku postaviš še lastni šotor z uporabo šotorke in vrvi.

Cirkokrog

V Združenju Cirkokrog vse od leta 2005 razvijajo in izvajajo različne projekte in programe mladinskega, socialnega, otroškega in skupnostnega cirkusa ter drugih oblik uporabe cirkusa v pedagoških, mladinskih in socialno pedagoških kontekstih. Večina dejavnosti se odvija na območju Ljubljane, vendar radi gostujejo in izvajajo projekte in delavnice tudi po drugih slovenskih mestih in vaseh. Niso jim tuja tudi mednarodna povezovanja in projekti.

Vse mlade in malo starejše bodo razveselili na vadbeni delavnici žongliranja z žogicami in keglji, diabolom ter rožnimi palicami. Naučili se boste vrteti kitajski krožnik, sukati poi-je, itd. Prav tako bodo med drevesi napeli slackline in vas naučili loviti ravnotežje med hojo po »gurtni«. Lahko pa se boste pridružili tudi gradnji piramid iz človeških teles.

Drogart

»Izberi sam« je program, ki deluje v okviru neprofitno volonterske organizacije Združenje DrogArt. Glavni namen programa je zmanjševanje škodljivih posledic alkohola med mladimi in razvijanje odgovornosti za informirane in manj tvegane odločitve mladih. Poudarek programa je na terenskem delu, temelječem na vrstniškem pristopu.

DrogArt bo obiskovalcem omogočil preizkus posebnih očal, ki simulirajo pijanost. Tako boste lahko na lastni koži preverili, da so zaznavanje globine, občutek za ravnotežje in koordinacija pod vplivom alkohola res drugačni. S pomočjo kviza pa boste imeli možnost preveriti tudi svoje znanje na temo alkohola in vožnje.

Program Izberi sam financirajo: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; Ministrstvo za zdravje; Mestna občina Ljubljana; FIHO; Urad RS za mladino (MIZŠ); Mestna občina Maribor.

Zavetišče za zavržene rastline

Zavetišče za zavržene rastline je projekt, zasnovan kot interaktivni umetniški eksperiment z ekološkimi, socialnimi, ekonomskimi in duhovnimi konotacijami. Umetnici Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek sta Zavetišče za zavržene rastline vzpostavili pred tremi leti. V projektu se zavzemata za pomoč zavrženim rastlinam v urbanih prostorih. Skrb zavetišča je osredotočeno na lončnice, ki jih različne trgovine, cvetličarne, veliki trgovski centri ali posamezniki zavržejo, ko začnejo odmirati in postanejo nezanimive ali preprosto zato, ker več nimajo prostora in časa zanje. Članice in člani zavetišča poskrbijo, da si rastline opomorejo in jim nato poiščejo nove domove. Deluje predvsem preko Facebook profila, ki omogoča sodelovanje različnim posameznikom. V fazi gradnje je tudi Zeleno zatočišče, samooskrbi rastlinjak in projektni prostor, ki se bo začasno nahajal na Eksperimentalnem prostoru Teren.
Obiskovalci boste imeli možnost posvojiti katero od varovank in izvedeti kaj vse novega raste v zavetišču letošnjo jesen. Lahko se sami ali v družbi otrok lotite presajanja katere od varovank, ali prinesete rastline, ki vam doma delajo gnečo.

Izgradnja rastlinjaka Zeleno zatočišče poteka z materialno in finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana, podjetja Snaga javno podjetje d.o.o. in Slovenskih železnic - Vleka in tehnika, d.o.o.

EN-KNAP-ovo gibališče

Gibališče so urice, ko skupaj s plesno pedagoginjo Katarino Barbaro Kavčič skozi gib stopamo v čudoviti svet domišljije ter razširjamo svoja obzorja duha in telesa. Medtem, ko plešemo, ko se prepletamo, ko se ideje in razmišljanja krešejo, ustvarjamo tudi medsebojne vezi. Tako ustvarjamo vezivo, s katerim pletemo naše vsakdane in naše poti. Plesne urice je navdihnila predstava plesnega sodobno-plesnega ansambla EN-KNAP, »Huda mravljica«, in od septembra do junija v treh različnih starostnih skupinah potekajo v produkciji Zavoda EN-KNAP. Ustanovitelj zavoda je koreograf, pedagog in plesalec Iztok Kovač, ki že od devetdesetih let aktivno kreira prostor slovenskega sodobnega plesa.

Gibališče so plesne urice za najmlajše ljubitelje plesa, ki raziskujejo prve korake kreativnega gibanja. Skozi raziskovanje, iskanje giba ter spodbujanje individualnih plesnih kreacij so se med obiskovalci delavnic spletle barvite vezi, kar vam bodo prikazali s kratko predstavitvijo. Nato pa bodo v svojo družbo povabili tudi vas, v upanju, da se v že spleteno mrežo vpletete tudi vi.

Društvo upokojencev Ljubljana Moste-Polje

Društvo upokojencev Ljubljana-Moste je bilo ustanovljeno leta 1954 in so člani Mestne zveze upokojencev Ljubljana. Aktivni so na področju tako kulture kot športa.

Na Moste Open bodo člani društva upokojencev Moste - Polje pripravili balinarsko stezo in poskrbeli za pravo balinarsko tekmovanje za otroke in spremljevalce. V zaključku medgeneracijskega druženja bodo udeleženci prejeli pokale za najbolj zagnane.

Kud Galerija C.C.U.

KUD Galerija C.C.U. je društvo za razvijanje ustvarjalnosti, ki že dobro desetletje pripravlja ustvarjalne dogodivščine za male in velike. Vsaka ustvarjalnica je nov ustvarjalni projekt, kjer z inovativnimi pristopi in tematikami spodbujajo razvijanje ustvarjalnega mišljenja, kreativnosti, domišljije ter ustvarjalne svobode sodelujočih.

Na otroški ustvarjalni delavnici Amuleti CeCeUji bomo z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom s pluto, preobraženo v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala srečo.

Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Športno društvo Moste

Obeta se atraktiven nastop telovadcev Športnega društva Moste, ki bodo prikazali veščine na napihljivi blazini in trampolinu. Lahko boste izvedeli vse o možnostih vpisa za otroke ter programih in načiniu dela za razvoj telesa in duha.

Večgeneracijski center Skupna točka

Večgeneracijski center Skupna točka je projekt, ki poteka v sodelovanju s Slovensko filantropijo, in je namenjen medgeneracijskemu in medkulturnemu povezovanju. Ustvarja prostor za druženje, sodelovanje, prenos znanja in aktivno učenje v vseh življenjskih obdobjih, hkrati pa uvaja vsebine za vključevanje in socializacijo ranljivih skupin ter nudi preventivne programe in vsebine.Pestre aktivnosti, ki potekajo v večgeneracijskem centru Skupna točka, omogočajo socialno vključevanje vseh generacij v skupnosti ter gradijo solidarnost, zaupanje in medsebojno pomoč. S tem želijo omogočiti premostitev vrzeli med generacijami, ki jo v hitrem tempu življenja radi pozabimo.

Člani centra Skupna točka bodo za MOSTE OPEN pripravili delavnico improvizacije. Improvizacija je zabaven in aktiven trening možganov in telesa, ki nas popelje do prave gledališke igre. Na delavnici se boste pozabavali z različnimi improvizacijskimi igrami, ki tedensko brezplačno potekajo tudi v centru Skupna točka. Z vami bo izkušena improvizatorka Teja Bitenc.

Projekt sofinancirata: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Capoeira Slovenija

Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija organizira redne treninge capoeire za otroke in odrasle v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Domžalah in na Vačah. Poslanstvo društva je, da omogoča varno in sistematično vadbo capoeire, izboljšuje kvaliteto življenja in zdravje vadečih ter vzpodbuja dobre medsebojne odnose, kar poudarja tudi slogan društva "Capoeira v dobri družbi".

Društvo bo na Moste open predstavilo igro capoeire, brazilske veščine, ki združuje elemente igre, borilne veščine, plesa, glasbe in akrobatike. Capoeira je odlično sredstvo sprostitve in rekreacije, služi pa lahko tudi kot oblika samoobrambe. Vadba je zabavna in kreativna, včasih tudi fizično naporna. Izvaja se ob spremljavi glasbe. Z redno vadbo izboljšamo koordinacijo, ravnotežje, moč in vzdržljivost, ob tem pa se tudi zabavamo.

Midnight lightnin'

Slovenska glasbena skupina Midnight Lightnin' igra blues, funk, r&b, ter podobne zvrsti, ki nas spominjajo na glasbo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kaj to pravzaprav pomeni? Malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src ter polomljenih palic, s krvjo premazanih strun ter pretrganih razmerij, ne glede na petek ali svetek. Valjanje po blatu, pločnikih, hoja po ulicah klečeč in proseč naj jim vendarle pustijo odigrati še tretji koncert v Ljubljani tisti teden. Za honorar so prosili le elektriko in nekaj pekočega za na zob. Legenda govori o domnevnem koncertu v konzervi sardin, a pričevalcev (beri sardin)ni več moč izslediti. Trije glasbeniki, ki na oslih romantično jezdijo proti obzorju.

Zasedba: Julijan Erič: električna kitara, vokal Zlatko Djogić: bobni, vokal Miha Ribarić: bas kitara, vokal

K4 x New Blood:

Celotno dogajanje bo pospremila glasba izbranih Dj-ev mlajše generacije ljubljanskega kluba K4, ki nastopajo pod imenom K4 New Blood; natančneje Perodinamika, Commercial Break in Slishko.

ŽMOHT

ŽMOHT je vse kar restavracija mora biti in vse kar restavracija ni, je koncept brez koncepta, je predal ki nikamor ne paše a povsod je rad. Je utopija!

MOSTE OPEN bodo zadišale, saj se nam bo pridružil prvak priprave prekajenega mesa in tacosov, ki ga v Mostah že vsi dobro poznamo.

WOK Fresh

Na dogodku se nam bo pridružil tudi WOK Fresh, ki vam ponuja najboljšo sveže pripravljeno eksotično hrano.