CK Španski borci, 16. 6. 2017

Ekskluziven dvojni plesni večer s Tanzmainz in EnKnapGroup

V Španskih borcih v ponedeljek, 19. junija, ob 20. uri pripravljajo ekskluziven dvojni plesni večer kjer bodo gostili trenutno največjo institucionalno sodobno-plesno skupino v Nemčiji, TANZMAINZ.
:
:
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andreas Etter
Foto: Andreas Etter
Foto: Andreas Etter
Foto: Andreas Etter
Foto: Andreas Etter

Napet večer, ki se bo neprestano gibal med težnostjo in breztežnostjo, bo posvečen dvema deloma prodornega plesnega tandema Guya Naderja in Marie Campos. Najprej bo skupina EnKnapGroup nastopila v osveženi verziji predstave Loop de Loop, nato pa bodo izjemni plesalci iz državne institucije Staatstheater Mainz prikazali najnovejše delo Naderja in Camposove, Fall seven times. Njune koreografije, ki jih označuje visoka estetska raven zlita v hipnotični mehanicizem, od plesalcev zahtevajo izjemno fizično pripravljenost z akrobatskimi elementi, poseben pogum in osredotočenost.

Prodoren koreografski par Guy Nader in Maria Campos, ki ju je leta 2015 lansirala mednarodna plesna mreža Aerowaves, se s specifičnim gibalnim besediščem vse bolj uveljavljata na svetovni plesni sceni. Njune koreografije označuje visoka estetska raven, ki se zliva v hipnotični mehanicizem. Vsak plesalec je soočen s fizično in mentalno izjemno zahtevnimi koreografskimi sekvencami, ki se vrstijo v tesnem partnerskem odnosu do drugih plesalcev. Vsak gib je pogojen s predhodnim gibom in generira naslednjega. Dinamičen preplet oscilacije gibov, ponavljanja in akumulacije ustvari napetost med težnostjo in breztežnostjo. Estetika obeh koreografov je za plesalce svojevrsten izziv. Težke kombinacije naj bi bile videti preproste, zahtevni akrobatski elementi terjajo poseben pogum in osredotočenost plesalcev ne sme popustiti niti za trenutek, saj bi s tem lahko ogrozili sebe ali soplesalce. Guy Nader in Maria Campos od plesalcev zato želita »razpoložljivo telo«, ki je pripravljeno odreagirati v vsaki milisekundi. V Centru kulture Španski borcu se bosta predstavila z dvema deloma, v izvedbi dveh vrhunskih plesnih ansamblov, tanzmainz iz Staatstheater Mainz ter EnKnapGroup iz Ljubljane.

Predstava sodi v sklop dogodkov, ki napovedujejo prihajajočo sezono 2017/2018, v kateri bo Zavod EN-KNAP obeležil kar dve obletnici. EnKnapGroup namreč v letu 2017 praznuje svojo prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. Naslednje leto pa bo tudi minilo 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče.

Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati mnogo domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato bomo v prihajajoči sezoni v seriji predstav, razstav in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami.

Povezani dogodki

STA, CK Španski borci, 13. 10. 2017
EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Gradcu
EN-KNAP, CK Španski borci, 24. 12. 2022
Voščilo EN-KNAP in Španski borci