CK Španski borci, 9. 9. 2017

Otvoritev jubilejne sezone Španskih borcev - 2017/2018

Danes, 9. septembra 2017, bo med 16. in 23. uro v Centru kulture Španski borci v Mostah potekala otvoritev jubilejne sezone Španskih borcev - 2017/2018, s katero Španski borci korakajo v že 9. sezono pod Zavodom EN-KNAP.
:
:

Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

V Španskih borcih so pripravili program za vse generacije. Kot so zapisali, je tokratna sezona prav posebna; poimenovali so jo kar jubilejna. Gre namreč za sezono, v kateri bo Zavod EN-KNAP obeležil kar dve obletnici.

EnKnapGroup v letu 2017 praznuje svojo prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. Naslednje leto pa bo tudi minilo 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče. Plesna revolucija, ki je zajela svet v osemdesetih, je s Kovačevim umetniškim izrazom in njegovo idejo o stalni sodobno-plesni skupini kasneje prestopila tudi meje slovenskega prostora in postala resničnost, trdno usidrana v širšem kulturnem prostoru.

Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati več kot 500 domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato bodo v prihajajoči sezoni v seriji predstav, razstav in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami.

Kot že tradicionalno na otvoritvah bosta zaspane Moste prebudila Pihalni orkester Bežigrad in Ansambel ljubljanskih mažoretk. Na Sončni delavnici boste lahko s KUD Galerijo C.C.U. izdelovali pisane sončnice z mozaično sredico na ploščadi pred Španskimi borci pa občudovali breakdance in b-boy veščine skupine Urban Roof in orientalske plesalke iz plesne skupine Hava. Otroci si bodo lahko ogledali predstavo za pogumne otroke Hud pesjan v koreografiji Iztoka Kovača in v izvedbi plesalcev EnKnapGroup.

Popoldne bo potekal plesni sprehod po Mostah imenovan PLES V MESTU, kjer bodo udeleženci v edinstvenem dogodku ples odkrivali na kar najbolj nenavadnih lokacijah -  ob mostu, v cerkvi, glasbeni šoli, športni dvorani, na tržnici, v parku ter seveda v Španskih borcih in se na sproščen način pustili podučiti o ozadju fenomena plesa.

Po zaključku tombole, na kateri si lahko z malo sreče priigrate vabljive nagrade, bosta na zunanji oder stopila Sašo Hribar in Jure Mastnak ter s svojim nastopom, kot vedno, nasmejala do solz.

V Španskih borcih ima domači oder mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, mednarodna plesna programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna pa prinašata tako vrhunske tuje plesne produkcije kot ekstravagantna mlada evropska plesna imena. Od slednjih bodo v soboto, 9. septembra, ponovno gostili Igorja Urzelaija in Morena Solinasa, ki se na oder Španskih borcev vračata po lanskoletnem izjemnem odzivu publike. Igor in Moreno ter celotna ustvarjalna ekipa novonastajajočega projekta v Ljubljano prihajajo direktno iz Londona, da bi v Španskih borcih ustvarili in nato pred-premierno predstavili delo Andante. Organizatorjem je v izjemen ponos, da bo ravno slovenska publika tista, ki si bo lahko prva ogledala njuno najnovejšo stvaritev.

Z velikim veseljem pa napovedujejo tudi glasbene goste tokratne otvoritve – zasedbo Los Hermanos muy simpaticos, ki se je po večletnem premoru od leta 2014 vrnila v razširjeni zasedbi. To ne preseneča, saj se tokrat spopadajo s tehnično zelo zahtevnim, izrazno bogatim in čustveno nabitim gradivom: "slovensko najpopularnejšo glasbo". Za kakovostno izvedbo del eminentnih avtorjev je potreben čvrsto uigran zbir glasbi predanih umetnikov - izmed njih dveh bivših sodelavcev Zavoda: Branko Završan – glas, stas;  Žiga Golob – bas, skepsa Boštjan Gombač - klarinet, klaviature, trobenta, učinki; Uroš Rakovec – kitara, duša; Blaž Celarec – bobni, intelekt.

Kot vsako leto bodo tudi letos postregli s tradicionalnim »moščanskim« golažem. Na celotno prireditev je vstop prost.

Program:
16:00 - Sončna delavnica za vse generacije - ustvarjalne delavnice v izvedbi KUD Galerije C.C.U.
16:00 - Izmenjava otroških knjig, družabnih iger in igrač (ZOOPI - Zavod za otrokom in okolju prijazno igro)
17:00 - Iztok Kovač in EnKnapGroup: Hud Pesjan (plesna predstava za pogumne otroke)
17:40 – Urban Roof – Breakdance/B-boying
17:30 - Ples v mestu (plesni sprehod po mestu v slovenskem in angleškem jeziku)
17:30 - Tombola
18:00 - Pihalna godba Bežigrad in tradicionalni golaž
18:40 – Hava – plesna skupina, orientalski ples
18:55 – Afriški plesi, Plesni studio XXV
19:15 - Sašo Hribar in Jure Mastnak (nastop)
20:00 – Nagovor direktorice Centra kulture Španski borci, Marjete Lavrič in nagovor župana Zorana Jankoviča
20:00 - Igor & Moreno: ANDANTE (sodobno-plesni performans, pred-premiera)
21:00 - Los Hermanos muy simpaticos (koncert)

Dogodek povezuje Juš Milčinski.

Povezani dogodki