STA, 5. 11. 2015

Dvojna številka Amfiteatra prvič plod sodelovanja AGRFT in gledališkega inštituta

Na Slovenskem gledališkem inštitutu so predstavili dvojno številko revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater, ki jo je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo prvič izdala v sodelovanju inštitutom. Dvojezična revija prinaša sociološko obarvan diskurz, ki se dotika predvsem teorij gledaliških sistemov in recepcije gledalcev.
:
:

Foto: Arhiv SLOGI

Revija, ki prinaša mednarodno empirično raziskavo v okviru projekta STEP s primerjavo evropskih gledaliških sistemov v izbranih sedmih evropskih mestih, je sestavljena iz razprav, portretov izbranih mest in recenzij štirih knjižnih publikacij. Razen slednjih so vsi prispevki prevedeni v angleščino.

Jezik v reviji je po besedah urednice Maje Šorli morda za slovenske poznavalce gledališča malce neobičajen, saj izhaja iz nizozemske sociologije gledališča, ki pri nas ni tako prisotna.

Osrednji del revije predstavlja raziskava z naslovom Študija mest, ki je potekala med letoma 2010 in 2014 v evropskih mestih: Aarhusu (Danska), Bernu (Švica), Debrecenu (Madžarska), Groningenu (Nizozemska), Tartuju (Estonija), Tynesideu (Velika Britanija) in Mariboru.

Nobeno od izbranih mest ni gledališka prestolnica izbrane države. Kot je povedala Šorli, so ta mesta izbrali zato, ker so lažje obvladljiva od prestolnic, obenem pa kažejo bolj avtentično sliko gledališkega repertoarja in občinstva. Tako so denimo v vseh izbranih mestih ugotovili, da njihova gledališča stremijo k bolj klasičnemu repertoarju, manj je eksperimentalnih in multimedijskih predstav.

Med izbranimi mesti je tudi Maribor, čigar gledališča beležijo največ ponovitev predstav. Ta razlika je najbolj očitna v primerjavi z gledališči v Aarhusu in Groningenu, kjer gledališke skupine običajno uprizorijo le premiero, potem pa se podajo na turnejo po drugih krajih. Maribor je najlažje primerljiv z estonskim univerzitetnim mestom Tartujem, le da tam gledališče obiskuje več prebivalcev, je še povedala Šorli.

Revijo Amfiteater je začela izdajati Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Pričujoča številka sodi v tretji letnik. Letos so revijo prvič izdali skupaj s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI). Dekan Tomaž Gubenšek je sodelovanje označil za dobro zgodbo o združevanju skupnih znanj. Direktorica SLOGI Mojca Jan Zoran pa je opozorila na pomembnost kontinuiranega izhajanja znanstvenega tiska na področju scenskih umetnosti.

SLOGI, AGRFT