STA, 29. 3. 2011

V Slovenskem gledališkem muzeju podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je včeraj v Slovenskem gledališkem muzeju izročilo priznanja stanovskim kolegom.
:
:

Maja Blagovič / foto Agnese Divo

Odličje "Marija Vera" za življenjsko delo je prejela igralka Marinka Štern in se zahvalila Slovenskemu mladinskemu gledališču, kjer ustvarja več kot 30 let, da jo prenaša tako dolgo in da ne bi imela nič proti, če bi jo še malo. Šternova je vrhunska igralka izjemnega razpona, ki že od 70. let ustvarja v Slovenskem mladinskem gledališču. Dejala je, da ji nagrada pomeni predvsem priznanje stanovskih kolegov in da zanjo ne pomeni konec odrskega ustvarjanja, čeprav jo je dobila za življenjsko delo. Vsaka predstava je začetek dela, tudi če delaš že dolgo, je poudarila Šternova.

Značilno zanjo je, da na odru izžareva močno energijo, njena prisotnost je nezgrešljiva, njeni gibi, mimika, govor disciplinirani, prefinjeni in na vsakem koraku izpričujejo popolno obvladovanje igralskega instrumentarija, oplemeniteno z življenjskimi izkušnjami in neusahljivo ustvarjalno domišljijo, piše v utemeljitvi nagrade.

Alja Predan je prejela veliki bršljanov venec za življenjsko delo na področju teoretične in praktične dramaturgije, za prevajalsko in uredniško delo ter za delo pri festivalu Borštnikovo srečanje. Ob podelitvi je dejala, da tega priznanja ni pričakovala, ker opravlja delo, o katerem se bolj malo piše in govori. Namuznila se je, da je nagrado za življenjsko delo prejela, ko je ravno začela z delom, a "bolje prezgodaj, kot nikoli".

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za igralske dosežke za leto 2010 je prejela dramska igralka Maja Blagovič, ki je stanovske kolege prepričala z vlogo Agate Matučeve v predstavi Oblomov Ivana Aleksandroviča Gončarova v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Ob prejemu nagrade je povedala, da igralec v sebi nosi nemir, ki ga mora nadzorovati, saj oder ni terapija.

Drugo priznanje ZDUS za igralske dosežke za leto 2010 je prejel Kristijan Guček. Dejal je, da nagrade lahko igralcu dajo napačno upanje, da je zaradi njih lažje delati. "Zaradi nagrade ni nič lažje delati naprej," je dejal in izrazil veselje, da jo je dobil izrecno za vlogo Interpreta in Izidorja v predstavi Pogovori, samogovori Cirila Kosmača v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, ker je z njo dosegel lastni preboj, pa tudi gledališče je dobilo priznanje v širšem slovenskem prostoru.

Bršljanov venec ZDSU je prejel letos režiser in dramaturg Alen Jelen za režijo uprizoritve Družba na poti Toma Daltona Bidwella v izvedbi ŠKUC gledališča in MGL, uspešno desetletno umetniško vodenje ŠKUC gledališča in za radijske režije v letu 2010. Dejal je, da ga je stanovska nagrada, ki mu veliko pomeni, spomnila na dolgoletno prijateljico in učiteljico v gledališču, gledališko in filmsko igralko, Miro Sardoč (1930-2008), ki "mi je vedno govorila, da se za slovensko gledališče, kljub krutosti, trpkosti, splača živeti in delati".

O letošnjih nagrajencih je odločala komisija v sestavi režiserja Nika Goršiča kot predsednika ter dramske igralke Maje Boh in dramaturginje Ane Kržišnik.

 

Priznanja ZDUS