STA, 19. 8. 2022

Dve otvoritveni predstavi za začetek 25. Mladih levov

Letošnji 25. Mladi levi se nocoj začenjajo z dvema otvoritvenima, že razprodanima predstavama hkrati, a na različnih prizoriščih. V Stari elektrarni je na programu Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) tajskega režiserja Wichaya Artamat, na Odru pod zvezdami pa Telotelotelotelo belgijskih umetnikov Daga Taeldemana in Andrewa Van Ostadea.
:
:

Foto: Arhiv Mladi levi

Pesem, ki jo je pel moj oče (trije dnevi v maju) prinaša intimno zgodbo, ko se brat in sestra vsako leto na obletnico očetove smrti v treh majskih dneh in treh zaporednih letih srečata v majhnem stanovanju v Bangkoku in skozi tradicionalen obred obujata spomin na očeta.

Čustveno oddaljena ju povezujejo kuhanje riža in vsakdanji pogovori, recimo o tem, kdaj je riž dovolj kuhan. Skupaj jesta, se smejeta, premagujeta nelagodje medsebojne odtujenosti, se pričkata in klepetata. V njunih izjavah pogosto ni nobene logike in njune debate ne vodijo nujno do jasnega konca. Vendar se v njunih navidezno banalnih in nesmiselnih pogovorih, kot je ta o pomenu mezinca na nogi, izrisujejo preteklost, sedanjost in prihodnost vsakdanjosti tajske družbe, so o predstavi zapisali pri zavodu Bunker, ki pripravlja festival.

Wichaya Artamat je eden najobetavnejših in najzanimivejših sodobnih gledaliških ustvarjalcev jugovzhodne Azije. Pri ustvarjanju v gledališču ga zanimajo pristopi in forme, ki se razlikujejo od tradicionalnih miselnosti gledališča jugovzhodne Azije.

Belgijska glasbena predstava Telotelotelotelo na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana je razburljiva glasbena kompozicija, sestavljena iz elektronske glasbe, z veliko bobna, kitare, basa, elektronike, izgovorjenih besed (mantre) in klasičnega opernega vokala. Glasbeno delo spodbuja željo po plesu in gibu, saj koncept sodobne kompozicije izvira iz tradicionalne tarantelle, južnoitalijanske ljudske glasbe, na katero je prebivalstvo Taranta ekstatično plesalo, da bi se znebilo zlih duhov in bolezni, strupa ugriza pajka tarantele. Legenda pravi, da so glasbeniki igrali ritem, ki ustreza gibom ugriznjene osebe, dokler glasba ni uničila strupa.

Belgijska glasbenika Dag Taeldeman in Andrew Van Ostade igrata ekstatično, pulzirajočo in ritualno glasbo, v zadnjem trenutku se jima pridruži še sopranistka Lies Vandewege, Matteo Sedda pa v sodobni interpretaciji izvaja tarantello, ki se gledalca dotakne prek zrcalnih nevronov. Telotelotelotelo je koncertni performans, opera, divji ples, ki poziva k praznovanju gibanja, plesa, ljubezni, spolnosti, osvoboditve bolečine, stresa in negativnih občutkov ter gledalca premakne v hipnotično stanje, so zapisali organizatorji.

Obema predstavama, ki se bosta začeli ob 20. uri, nocoj sledi še tradicionalna otvoritvena zabava na dvorišču Športne dvorane Tabor ob ritmih ljubljanske didžejke z imenom Balana, ki je članica kvir platforme, in didžejevskega kolektiva Ustanova.

Letošnji program mednarodnega festivala sodobne odrske umetnosti Mladi levi se srečuje z minljivostjo, koncem, praznino, in strahovi. Vse do 27. avgusta ponuja bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je letos sestavila nova kuratorska tričlanska ekipa v sestavi Mojce Jug, Klare Drnovšek Solina in Lee Kukovičič.

Vse festivalske vstopnice imajo simbolično ceno en evro, na vseh prizoriščih pa zbirajo tudi prostovoljne prispevke.

Mladi levi