PGK, 18. 9. 2023

Dobitnik nagrade julija za sezono 2022/2023 je Aljoša Ternovšek

Nagrado julija, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika in jo Prešernovo gledališče Kranj podeljuje članu igralskega ansambla, ki je v minuli sezoni s svojo stvaritvijo najbolj prepričal/-a gledalce in strokovno žirijo, letos prejme Aljoša Ternovšek. Nagrado za vlogo v Deževnem dnevu v Grulitschu bo prejel v sredo po prvi premieri v Prešernovem gledališču v novi sezoni.
:
:
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank
Aljoša Ternovšek / Foto: Maša Pirc (arhiv PGK)
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank
Deževen dan v Gurlitschu / Foto: Nada Žgank

Za nagrado sezone 2022/2023 so se potegovale igralske stvaritve v predstavah Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja, Zaprta študija. »New Constructive Ethics« Ivana Viripajeva, Da me je strah? Maruše Krese in Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića.

Gledalci so po vsaki uprizoritvi glasovali za igralsko stvaritev, ki je bila po njihovem mnenju najboljša, med finalisti pa je po strokovni presoji odločala žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Vilma Štritof, kot predsednica, novinar Gorenjskega glasu Igor Kavčič in predstavnica gledalcev Barbara Logar.

Odločili so se, da nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2022/2023 prejme igralec Aljoša Ternovšek za vlogo Petra v predstavi Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića in v režiji Sebastijana Horvata (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj).

V utemeljitvi so zapisali:
»Aljoša Ternovšek vlogo Petra začenja v suvereni poziciji, družbeno utrjeni po vseh malomeščanskih pravilih. Zanimanje za begunsko krizo je pri njem zgolj akademska téma in nič, razen potlačene bolečine ob tem, da z ženo ne moreta imeti otrok, je ne more omajati. Ležerno in neobremenjujoče dogajanje zamaje in pretrga odločitev, da najde na neznan način odtujeno družinsko dragocenost, verižico. Igralec takrat izstopi iz sveta udobja in se obsesivno zažene v njeno iskanje. Sprva le površinsko, lagodno igro na robu rutine odločno usmeri v izpolnitev naloge. Vendar izstop iz ugledne soseske v doslej zanj povsem neznano predmestje, v zakotni, temačni in vse bolj nevarni Gurlitsch, pomeni sestop v svet, v katerem se ne znajde. Postaja vse bolj negotov, misija se sprevrže v paranoično beganje in potapljanje vse globlje ne le v svet Gurlitscha, ampak v svoje še do pred kratkim skrbno prikrito nezavedno, polno frustracij in travm. V uprizoritvi s statičnim začetnim pogledom se vizura s filmsko hitrostjo vse intenzivneje menjava, Peter pa pada vse globlje, dokler domnevno ne ubije človeka. Vendar ni nič gotovo: morda je Gurlitsch le v njem in v resnici ne obstaja. Aljoša Ternovšek je nosilno vlogo Petra do potankosti razvil od samozavestnega intelektualca do človeka, ki mu je vse ušlo iz rok, saj postane razvalina in niti samemu sebi ne zaupa več. Njegova igra ima moč, da nas, gledalce, s svojo intenzivnostjo privede v situacijo, ko tudi sami ugledamo svoje in skupno temno brezno.«

Nagrado mu bodo v Prešernovem gledališču slovesno podelili 20. septembra 2023 po prvi premieri v tej sezoni – uprizoritvi avtorskega projekta Zadnji Hamlet v režiji Lee Kukovičič in koprodukciji z zavodom Bunker.

julija, PGK, Aljoša Ternovšek