STA, 1. 12. 2022

Deset let plesnega CoFestivala v publikaciji V času, onkraj časa

Ob današnjem sklepnem dnevu 11. mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki poteka v Kinu Šiška, so predstavili publikacijo V času, onkraj časa, ki pregleduje dosedanjih deset edicij festivala. V njej so zbrani teoretski prispevki, osebni pogledi in umetniške intervencije gostujočih koreografinj. Izšla je v slovenskem in angleškem jeziku.
:
:

Foto: Arhiv CoFestival

Urednica Nika Arhar je na predstavitvi povedala, da se publikacija neposredno navezuje na deset let CoFestivala in izpisuje njegovo zgodovino. Nanaša se tudi na njegove prazačetke, ki so se zgodili s festivali oziroma posamičnimi plesnimi iniciativami, kot so bili Kratki rezi, Pleskavica in Ukrep, pri katerih so se prepletli posamezniki, ki še danes ustvarjajo nov festival, ter ideje, ki so se prelile na CoFestival.

Tako slovenska kot ločena angleška publikacija z naslovom Within Time, Beyond Time vključujeta podatke o festivalu, kronologijo njegovega razvoja, popis članov umetniškega odbora in avtorjev, ki so gostovali na njem, ter statistiko dogodkov in obiskovalcev.

"Želeli smo zabeležiti nastanek in razvoj festivala, ki se je spreminjal v tem desetletju," je povedala Nika Arhar. V knjigi je CoFestival popisan prek različnih članov kuratorske ekipe in dveh nekdanjih članov kuratorske ekipe - Dejana Srhoja in Gorana Bogdanovskega. Dodani so jim premisleki različnih sopotnikov festivala in teme, ki so bile vseskozi prisotne, kot so načini sodelovanja v procesih in kuratorskih praksah.

Publikacija omenja tudi želje za prihodnost, o čemer razmišlja trenutna kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar in Jasmina Založnik.

Kot je povedal Bravhar, je bil prvi festival izveden maja 2012 in je bil po številu dogodkov tudi največji doslej. Leta 2014 so dobili prvo sofinanciranje na večletnih projektnih razpisih, s čimer so imeli v obdobju do leta 2018 zagotovljeno finančno stabilnost in tudi ustrezne produkcijske pogoje. V zadnjih dveh letih pa so se soočali s pandemijo covida-19. 

Izbor predstav, ki so bile izvedene na festivalu, je bil vedno utemeljen, je povedal Vevar. Tematsko si po njegovih besedah vedno prizadevajo, da predstavljajo sodobna plesna dela z najširšim estetskim spektrom, poleg tega poskušajo pridobiti tudi dela, ki so pomembna za razumevanje sodobnega plesa z zgodovinskega vidika. Ob tem ga spremljajo denimo pogovori, razstave in filmski program.

Publikacija je po besedah Dragane Alfirević nastala po dveh letih negotovosti, ki jo je prinesla pandemija. Ob nenehni refleksiji in prilagajanju programov se je odprla kot en vidik plesnega dela, saj se jim je zdelo pomembno, da pogledajo, kaj so naredili v desetih letih, in odprejo vprašanja, ki so v tem času zaznamovale občinstvo in plesno skupnost.

CoFestival organizirata Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. 

CoFestival