STA, 30. 9. 2011

Koprsko gledališče v novo sezono s festivalom Svetilnik in dvema premierama

Koprsko gledališče novo sezono začenja v soboto s premiero otroške predstave avtorja Franja Frančiča z naslovom Imej se rad v režiji Katje Pegan, ki bo sočasno tudi otvoritvena predstava festivala za otroke Svetilnik. V ponedeljek ob 18. uri bo sledila nova premiera, predstava Butalci Frana Milčinskega v režiji Jake Ivanca.

Butalci - Prizor z vaje / foto Jaka Ivanc

Otroci se bodo v sklopu festivala Svetilnik s podnaslovom Igrarije pri svetilniku v svetu gledališča tako lahko mudili ves teden, vse do petka. Festivalske predstave bodo igrali hkrati na malem in na velikem odru. Na programu je sedem uprizoritev, vse otroške predstave koprskega gledališča v zadnjih dveh letih, številčno pa bo festival ponudil 22 predstav. Festival je namenjen predvsem osnovnošolcem, a tudi mlajšim otrokom. "Naši igralci bodo popoldne otroke tudi animirali, otroci bodo risali na temo predstave, ki so si jo bodo ogledali, dopoldne bodo potekale učne ure in podobno," je na novinarski konferenci pojasnila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Predstava Imej se rad v režiji Peganove, v kateri igrajo Luka Cimprič, Maruša Kink, Andrej Zalesjak in Lara Komar(glas), je po besedah Peganove nastala na pobudo SSG Trst, kjer vsako leto uprizorijo predstavo, s katero lahko gostujejo tudi po šolah. "Izhodišče za predstavo je bila zato enostavna scenografija. Tekst sem izbrala sama. Poleg tega, da želimo delati tudi predstave za otroke, čutim neko odgovornost tudi do primorskih in slovenskih avtorjev," je pojasnila Peganova.

"Gre za tekst, ki obravnava odnose v družini, kjer bomo predvsem majhnim otrokom družino predstavili skozi živalski svet. Menim, da smo dandanes vse najbolj enostavne stvari že tako zakomplicirali, da smo pri vseh teh bližinah, objemanjih in poljubljanjih nekoliko izgubili orientacijo in ne vemo več, kam kaj spada. Zanimiv bo tudi konec predstave, ki otroke vključi v igro in fotografiranje različnih družin ter jim podaja različne naloge. S tem, ko otroci prihajajo na oder in ga polnijo, postanejo del enega samega kozmosa. Ta občutek za to izolirano lepoto ljubezni sem dobila prav pri Frančiču, ki je izjemno pretresljiv v svoji iskrenosti," je še povedala.

V ponedeljek, 3. oktobra, bo ob 18. uri sledila premiera Butalcev s podnaslovom Slovenska klasika v novi preobleki v režiji Ivanca. V predstavi nastopajo Mojca Fatur, Ajda Toman, Rok Matek, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec in Jaša Jamnik.

Po beseda Ivanca so Butalci brezčasni. "Kot je napisal že Milčinski, Butale so večne in menim, da bi bila napaka vleči kakršnekoli vzporednice z današnjo politično situacijo. Gre za nekaj, kar imamo v genih in mislim, da je Milčinski v tem tekstu res zelo dobro zadel Slovence. Predstava je zelo akcijska, veliko je prizorov, kjer se kam odpeljemo, gasimo, je pa prisotne tudi nekaj romantike in celo pretep ter ognjemet", je v šali povedal Ivanc.