SLOGI, 2. 3. 2015

Marca v Slovenskem gledališkem inštitutu

Ta mesec vabljeni na dve srečanji s prejemniki Borštnikovega prstana, Jedrt Jež Furlan bo gostila Petra Tomaža Dobrilo, režiser Aleš Jan bo imel predavanje o radijskem uprizarjanju starih slovenskih besedil, zvrstil pa se bo še niz dogodkov ob Škofjeloškem pasijonu 2015. Zopet se bo odvil tudi Kulturni bazar v Cankarjevem domu, kjer bo možno pogledati v gledališko zaodrje.

Taktilna maketa / Foto: Arhiv SLOGI

Na tokratnem srečanju in pogovoru s prejemnikoma Borštnikovega prstana bo Slovenski gledališki inštitut najprej v torek, 3. marca, gostil Jožico Avbelj, prejemnico prstana leta 2001, in Borisa Cavazzo, prejemnika prstana leta 1992. Naslednje srečanje bo v torek, 17. marca, ko bodo gostili Olgo Kacjan, prejemnico prstana leta 2013, in Igorja Samoborja, prejemnika prstana leta 2012. Pogovore bo vodila Ana Perne.

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan na temo gledališča v najširšem pomenu, se bo tokrat v dvorani SLOGI pogovarjala s Petrom Tomažem Dobrilo, pripravljavcem zmagovite kandidature za EPK 2012, soustanoviteljem MMC KIBLA in KID, Radia MARŠ, ki se osredotoča na kreativno rabo novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in ima izkušnje samozaposlenega v kulturi kot tudi izkušnje z delom na Ministrstvu za kulturo.

Škofjeloški pasijon, ki bo letos v postnem in velikonočnem času na ulicah starega mestnega jedra Škofje Loke ponovno uprizorjen, bodo v Slovenskem gledališkem inštitutu pospremili z nizom dogodkov, povezanih s pasijonom. V njihovi muzejski predstavitvi so že uvedli novost - taktilno maketo, ki jo je po vzoru slike Borisa Kobeta »Škofjeloški pasijon« izdelala Barbara Bertalanič Domiter pod mentorstvom priznane specialne pedagoginje doc. dr. Aksinije Kermauner. V četrtek, 5. marca vabljeni na veččutno delavnico Doživetje Škofjeloškega pasijona, kjer bodo udeleženci spoznali izvirno besedilo in tradicijo pasijona ter se seznanili s potekom, vizualno podobo in z uprizoritveno prakso Škofjeloškega pasijona. Program se izvaja v okviru projekta »Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam«. V petek, 6. marca, in četrtek, 12. marca, bo organizirano javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, posebna pozornost pri vodstvu bo namenjena prav Škofjeloškemu pasijonu. Naslednji dogodek v tem nizu bo pogovor o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona z naslovom O treh pasijonih, s tremi režiserji. Na dogodku v torek, 10. marca, boste lahko spoznali tri različne pristope, s katerimi so se v bližnji preteklosti soočili režiserji in se še soočajo režiserji Škofjeloškega pasijona. Gostje bodo režiserka in scenografka Meta Hočevar, režiser Aleš Jan in režiser Milan Golob. Pogovor bo vodil dramaturg Rok Andres. Zadnja v nizu delavnic ta mesec bo v soboto, 14. marca, in sicer družinska delavnica Gledališče ob Veliki noči. Ogledali si boste lahko, od kod izhaja tradicija Škofjeloškega pasijona in kaj nam sporoča.

V četrtek, 19. marca, vabljeni na predavanje Aleša Jana z naslovom Radijsko uprizarjanje starih slovenskih besedil. Režiser Aleš Jan bo na predavanju predstavil izzive in izkušnje radijskega uprizarjanja starih slovenskih besedil.

SLOGI vabi tudi na Kulturni bazar 2015 18. marca v Cankarjevem, kjer lahko stopite v Gledališko zaodrje: HOJA po GLEDALIŠČU in odkrijete svet, ki ob obisku gledališke predstave praviloma ostane zakrit. Na voden ogled zaodrja se lahko prijavite na spletni strani Kulturnega bazarja ali pri inštitutu na naslovu sandra.jenko@slogi.si. Še pred bazarjem zaodrje lahko obiščete na Facebook strani.

SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16