Lutkovno gledališče Maribor, 12. 3. 2011

Danes v okviru Češkega tedna: ?Zakaj

ČEŠKI TEDEN v Lutkovnem gledališču Maribor - Jakub Vašíček in Tomáš Jarkovský: ?Zakaj, režija Jakub Vašíček , produkcija Lutkovno gledališče Maribor.
:
:

foto Boštjan Lah
Kdaj: Sobota, 12. 3. 2011 ob 10.00

Kje: Velika dvorana, Lutkovno gledališče Maribor

Lutkovna pravljica za posebno radovedne otroke, ki hočejo vedeti, zakaj je čas, zakaj je mavrica, zakaj se svet vrti in zakaj smo mi, kdaj bo "potem", kam gre voda, od kod je veter in zakaj je vprašaj vprašaj,  pa za njihove radovedne starše, ki imajo vedno manj odgovorov in sami ... vedno več vprašanj.

Predstava Lutkovnega gledališča Maribor je namenjena najmlajšim in traja 50 minut.

***

O smrti
Bilo je tako. Hrčka sta v svetu, ki ga je ustvaril Veliki hrček, živela kot v raju. Človeka sta skrbela zanju in ju čuvala, hrane je bilo na pretek. Kaj na pretek, toliko je je bilo, da sta hrčka kar nehala kopati votlinice, ker to preprosto ni imelo več smisla. Tudi mežikati sta nehala ljubko. Vse predobro sta se že poznala in njune ljubke očke so se jima zdele čisto nezanimive. Tekanje v kolescu prav tako ni imelo več nobenega smisla. Hrčka sta imela od neprestanega tekanja sicer odlično kondicijo, vendar je bilo hrane toliko, da sta vseeno postajala bolj in bolj okrogla. Bila sta že tako sita vsega in tako zdolgočasena, da se niti pogledati nista več mogla. Takrat se je Hrčica spomnila, da bi lahko Velikega hrčka prosila za pomoč: “Daj nama otroke, Gospod!” “Otroke? Zakaj?” “Da bi spet lahko nekomu kopala votlinice. Nekomu ljubko mežikala. Z nekom tekala v kolescu!” “ Nikar si ne želita otrok. Ali ne vesta, da mora tisti, ki ustvari otroka, nekega dne umreti?” “Zakaj pa?” “Ko ustvarita otroke, vajini otroci ustvarijo nove otroke in tako dalje ... In vsem tem otrokom mora na svetu nekdo narediti prostor, sicer ne bi bilo dovolj hrane za vse”. Hrčica se je zamislila, potem pa le vztrajala pri svojem: “Takole vseeno ne gre več naprej. Daj nama možnost ustvariti otroke in midva se v zameno odpoveva nesmrtnosti.” Veliki hrček je tedaj uslišal njeno prošnjo in Hrčica je kmalu povila petnajst Majhnih hrčkov. S Hrčkom sta bila vsa iz sebe od sreče. Ljubko sta jim mežikala, tekala z njimi v kolescu in jih učila kopati votlinice za zaloge hrane. Toliko veselja sta imela z njimi, da sta skoraj pozabila na to, da bosta morala nekega dne umreti.

Ko sta to videla Človeka, sta prav tako šla k Velikemu hrčku: “Tudi midva hočeva otroke!” “Pa vesta, da se bosta morala odpovedati nesmrtnosti?” “Da, veva.” “In kljub temu hočeta imeti otroke?” “No, mogoče jih ne bi imela ravno toliko kot hrčki, zato pa bi v zameno nekoliko dlje živela.” Veliki hrček je privolil in Človekoma poklonil možnost imeti otroke. Enako odločitev so sprejela tudi vsa druga živa bitja in celo rastline. Samo kamni ne, ampak kamni se radi dolgočasijo. In tako so na svet prišli otroci, toda tudi smrt.

(Odlomek iz gledališkega lista predstave)

***


foto Boštjan Lah

Jakub Vašíček
se je rodil 2. septembra 1979 v Brnu. Po končani osnovni šoli in osmih letih katoliške gimanzije je študiral kulturno antropologijo na Fakulteti za družbene vede v češkem mestu Plzeň. Po enoletnem premoru (v tem času je delal v nevladni organizaciji za Rome) je začel študirati na akademiji DAMU v Pragi, in sicer režijo lutkovnega in alternativnega gledališča. Študij bo končal to študijsko leto. Režiral je predstave Jezus in njegov zločin, Tleskač in Sežigalec, diplomska predstava, uprizorjena v šolskem gledališču akademije DAMU – Disk. Njegov repertoar zajema tri profesionalne predstave: Sanje o bizonih v praškem gledališču Minor, Neklan.cz v gledališču Naivni divadlo Liberec in Tom Sawyer v Malem gledališču v Čeških Budějovicah. Poleg tega je član neodvisnega gledališča Mimotaurus, s katerim je že večkrat nastopal na festivalih po Sloveniji – v Kopru, Ljubljani in Mariboru (s predstavama Dloušiby in Grozne zgodbe).
                                                                  
Tereza Venclová se je rodila 25. novembra 1980 v češkem mestu Litomyšl. Po osnovni šoli je obiskovala gimnazijo in visoko šolo za industrijsko oblikovanje v Turnovu, s poudarkom na umetnem kovaštvu. Študij je nadaljevala na pedagoški fakulteti, na Univerzi Palacký v Olomoucu, umetniška smer. Leta 2005 se je vpisala na praško akademijo DAMU, smer scenografija, pod mentorskim vodstvom profesorja Petra Matáseka. Med študijem je sodelovala pri naslednjih projektih: Jezus in njegov zločin, Grozne zgodbe in Prekleti otrok neodvisnega gledališča Mimotaurus; prav tako pri projektih Sežigalec v šolskem gledališču DAMU – Disk (scenografija), Izgubljeni sin (kostumografija) in Najda (scenografija). Sodelovala je tudi pri projektih profesionalnih gledališč: Neklan.cz (kostumografija, oblikovanje lutk), v gledališču Naivni divadlo Liberec s predstavo Tretja doba (kostumografija), v Mestnem gledališču v Žilini na Slovaškem, Vajgl (kostumografija), v gledališču v Čeških Budějovicah, Umazane roke (kostumografija), v Narodnem gledališču v Pragi, Tom Sawyer (scenografija), v Malem gledališču v Čeških Budějovicah itn. Trenutno v Lutkovnem gledališču Maribor sodeluje pri projektih ?zakaj (celostna likovna podoba) in Vrnitev v Bullerbyn. Oboje bo čudovito!   
 
Tomáš Jarkovský se je rodil 13. februarja 1986 v češkem mestu Hradec Kralové. Po končani srednji šoli je v svojem rojstnem mestu začel študij na akademiji DAMU v Pragi, kjer je diplomiral iz režije in dramaturgije, sedaj pa nadaljuje podiplomski študij. Na akademiji je sodeloval pri mnogih projektih, večinoma kot dramaturg, pa tudi kot igralec in režiser. To so bili projekti: Sežigalec (dramaturgija, igra), Izgubljeni sin (igra), 13 tisoč sekund (dramaturgija, igra), Najda (režija, igra). Poleg tega je sodeloval tudi pri neodvisnih projektih (Majhna past, Jebena generacija, Don Q) in pri predstavah profesionalnih gledališč (Neklan.cz v gledališču Naivni divadlo Liberec in Tom Sawyer v Malem gledališču v Čeških Budějovicah; pri obeh je sodeloval kot scenarist in dramaturg).


Tomáš Jarkovský - Jakub Vašíček
?Zakaj
Avtorja - Tomáš Jarkovský in Jakub Vašíček
Režiser - Jakub Vašíček
Prevajalka - Elena Volpi
Dramaturg - Tomáš Jarkovský
Avtorica likovne podobe - Tereza Venclová
Avtor glasbe - Ondřej Müller
Lektorica - Metka Dajman
Mojster luči - Jason Smith
Mojster tona - Marko Jakopanec
Avtor video vsebin - Kamil Bělohlávek
Tehnolog - Slavko Rakuša Slavinec
Izdelovalci lutk - Mateja Arhar, Darka Erdelji, Slavko Rakuša Slavinec, Maja Švagelj
Izdelovalca scenskih elementov - Slavko Rakuša Slavinec, Branko Caserman
Izdelovalka kostumov - Maja Švagelj
Rekviziterka - Svetlana Maloić

Igralci
Miha Bezeljak
Maksmiljan Dajčman
Aja Kobe
Elena Volpi
Anže Zevnik

Povezave:
Fotogalerija na SiGledal

Nika Jurov, SiGledal, 7. 3. 2011
Teden češkega lutkarstva
Nika Jurov, SiGledal, 7. 3. 2011
Ljubko mežikanje Elene Volpi
Lutkovno gledališče Maribor, 7. 3. 2011
Danes v okviru Češkega tedna: Sanje o bizonih
Lutkovno gledališče Maribor, 8. 3. 2011
Danes v okviru Češkega tedna: Vrnitev v Bullerbyn
Lutkovno gledališče Maribor, 10. 3. 2011
Danes v okviru Češkega tedna: Pixy
Lutkovno gledališče Maribor, 10. 3. 2011
Danes v okviru Češkega tedna: Javna razprava
Lutkovno gledališče Maribor, 11. 3. 2011
Danes v okviru Češkega tedna: Lutkabaret in Jelení loje
Lutkovno gledališče Maribor, 20. 6. 2015
Rezultati natečaja za (lutkovno) dramsko besedilo LGMB
Lutkovno gledališče Maribor, 8. 9. 2011
Kurent