STA, 16. 3. 2024

Clugov Faust gostuje v nemškem Ludwigsburgu

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor danes in v nedeljo v dvorani Forum am Schlosspark v Ludwigsburgu v nemški zvezni državi Baden-Württemberg gostuje z baletom Edwarda Cluga Faust na glasbo Milka Lazarja. Balet Faust je nastal v koprodukciji Baleta SNG Maribor s Cankarjevim domom Ljubljana in v sodelovanju z Opernhaus Zürich.
:
:

Foto: Tiberu Marta

V predstavi Edward Clug z močno asociativno močjo simbolike ostaja zvest Goethejevemu delu s prizori na velikonočni povorki, v kleti pri Auerbachu, v čarovniški kuhinji, Gretičini sobi, Valpurgijini noči, a hkrati zgodbo o človeku, ki išče spoznanje, postavi tudi kot ogledalo naši sodobni družbi, ki se je pripravljena odpovedati lastni identiteti oziroma lastni duši v zameno za večno mladost, navidezno lepoto ali za katerokoli drugo človeško nečimrnost, so zapisali pri SNG Maribor.

Dvorana Forum am Schlosspark v Nemčiji že desetletja slovi kot center, kjer se predstavljajo vrhunske mednarodne produkcije trenutno najpomembnejših koreografov svetovnega spektra sodobnega plesa. Mariborski Balet je v njej gostoval že novembra 2022 z baletom Peer Gynt.

Premiera Clugove plesna predstava po motivih Goethejeve kultne tragedije o vedoželjnem alkimistu in učenjaku Faustu je bila novembra lani v Mariboru. V začetku leta je sledila ljubljanska premiera.

"Nagel tempo sodobnega življenja, v katerem velikokrat izgubljamo lastno substanco - svoj jaz -, tako nezadržno vodi v stanje nenehne nasičenosti in mimobežnosti, s tem pa postajajo najrazličnejše skušnjave vedno bližje in lažje dostopne," je ob premieri dejal umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug. Dodal je, "balet Faust opozorilo in obenem navdih k premisleku o tem, kdo pravzaprav smo in kakšne posledice lahko imajo naše želje - ne le na naše lastno življenje, ampak tudi na življenjske usode vseh, ki jih srečujemo na svoji poti".

Edward Clug, Nemčija, Ludwigsburg, SNG Maribor, Faust, CD

Povezani dogodki