STA, 10. 12. 2022

V Gleju avtorski projekt Marka Čeha Soap opera

V Gledališču Glej danes in v nedeljo ponujajo vpogled v nastajajočo avtorsko predstavo Soap opera Marka Čeha. Soap opera bo v praksi pokazala uporabnost nove tehnologije v gledališču, saj scenografijo sestavljajo predmeti iz milnice. Delo v nastajanju bo kot zaključena avtorska predstava zaživela spomladi prihodnje leto.
:
:
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov

Soap opera je dogodek, ki meji na nemogoče, saj je scenografija v celoti sestavljena in izdelana iz treh kapljic vode.

"Ujete med dve opni površinsko aktivnih snovi, jih lažje prepoznamo kot milne stene, katerih podob smo se naužili v otroštvu, ko smo z zanosom pihali in pokali mehurčke. A milne stene nam lahko s pomočjo prave osvetlitve tudi gradijo svetove in prostore, katere si lahko predstavljamo le v sanjah, saj te stene nikoli ne mirujejo, vedno znova se vzpostavljajo in pokajo, ko pa jih pustimo, da obstajajo, pa se mešajoč spekter bele svetlobe nikoli ne ustavi," so proces opisali v Gleju.

Vsebinska podlaga za Soap opero je roman Idiot Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Roman, spisan v podlistkih, je nastajal sorodno današnjim televizijskim t.i. žajfnicam: vsak teden je bil objavljen delček romana, ki je vključeval tako klasične napete situacije človeških odnosov kot ljubezenske zdrahe navadnega ruskega ljudstva in njegovega plemstva.

Prvi del Soap opere, ki bo premierno predstavljen drevi, bo preizkušal milne stene kot scenografski element in njihov vpliv na gledalca, napovedujejo v gledališču. Kot scenografki se podpisujeta Anja Kozlan in Alja Mišigoj.

Za glasbo je poskrbel Gašper Torkar, programiranje in tehnična podpora pa sta v rokah Luke Freliha. Tehnologija milne stene je delo Marka Turkuša, Marka Vivode, Katje Pahor in Čeha.

V predstavi bo igral Anže Zevnik. Pod izdelavo lutk se podpisuje Leon Vidmar, za video bo poskrbel Boštjan Božič Boško, je razvidno iz kolofona predstave.

Marko Čeh, Glej, Soap opera

Povezani dogodki