STA, 12. 2. 2015

Carmina Slovenica po uspešnih gostovanjih v Avstraliji in ZDA v boju za obstanek doma

Zbor Carmina Slovenica po izredno uspešnih gostovanjih v Avstraliji in ZDA še vedno sprejema pohvale in vabila na nova gostovanja. Še posebej Toksični psalmi v New Yorku so bili deležni izjemnih medijskih zapisov, kar je po besedah umetniške vodje Karmine Šilec dobra popotnica za naprej. Seveda ob pogoju, da bodo deležni ustrezne podpore doma.

Toksični psalmi / Foto: Rudi Uran

Zadnji dve gostovanji oktobra na festivalu v Melbournu ter januarja na festivalu Prototype v St. Ann's Warehouse v New Yorku sta po besedah Šilčeve zelo pomembni točki v več kot 50-letni zgodovini Carmine Slovenice. "Prišla so nova povabila, hkrati pa so ti zapisi in komplimenti s strani gledalcev potrdili, da je Carmina Slovenica v dobri formi in da je ta koncept, ki ga v zadnjem času razvijamo, zanimiv ne le v slovenskem ali evropskem kontekstu, ampak seže in nagovori tudi zahtevno občinstvo po vsem svetu," je povedala ob robu včerajšnjega sprejema pri županu Andreju Fištravcu.

Doma pa jih čaka kruta realnost. "Že samo vzpostavljanje vrhunskega korpusa je boj za preživetje, ker je to vedno znova precej kompleksna stvar. Seveda bi bila velika škoda, če bi tak korpus, ki je izjemen presežek v svetovnem smislu, zamrl zaradi trenutnih ekonomskih zapletov ali mogoče nerodnega postavljanja prioritet ali kriterijev," je menila.

Pri tem računa na pomoč ne le mesta ampak tudi države. "Verjamem, da Carmina Slovenica ni samo mariborski projekt ampak ga lahko razumemo kot slovenskega. Nekaj sredstev vendarle je za kulturo v Sloveniji, je pa vprašanje porazdelitve. Upam, da bodo ti plani, ki jih imamo za nekaj let naprej, lahko realizirani," je dodala.

Carmina Slovenica je uradno društvo v javnem interesu, katerega ustanovitelj je Mestna občina Maribor. Ob lanski prvi razgrnitvi postavk letošnjega občinskega proračuna, ki so kazale drastično zmanjšanje sredstev za kulturo, so v Carmini Slovenici opozorili, da bo njihovo delovanje v primeru kakršnegakoli dodatnega zmanjševanja sofinanciranja s strani občine ugasnilo. Z zmanjšanjem višine sredstev, ki se že vrsto let niža, namreč ne bo možno zagotoviti rednega delovanja.

Župan umirja žogo. "Dejstvo je, da imamo tu vrhunski svetovni korpus in bi morali to kot mesto mnogo bolj izpostavljati," je dejal. Pojasnil je, da se letošnji proračun še pripravlja, a da lahko Carmina Slovenica računa vsaj na toliko občinskih sredstev kot lani.

Carmina Slovenica že vrsto let tudi čaka na primerno prizorišče. "Da bi bili projekti, ki gostujejo po vsem svetu, v ustreznih prostorskih pogojih videni tudi doma", je danes spomnila Šilčeva. Pred leti se je obljubljalo, da bodo za potrebe vokalnega gledališča uredili nekdanjo minoritsko cerkev ob Lutkovnem gledališču Mariboru, ki jo trenutno prenavljajo. Ali so ti načrti še aktualni, Šilčeva ni znala povedati.