STA/Robi Poredoš, 6. 1. 2015

Karmina Šilec: S Toksičnimi psalmi stopamo v drugačno orbito (intervju)

Vokalno gledališče Carmine Slovenice pod vodstvom Karmine Šilec bo od četrtka do nedelje v newyorškem gledališču St. Ann's Warehouse in v okviru festivala Prototype nastopalo s projektom Toksični psalmi - Ultimativna kolektivna izkušnja, ustvarjenim prav za omenjeni festival. Šilčeva pravi, da so s tem stopili v neko drugačno orbito.
:
:

Karmina Šilec / Foto: Ivan Vinovrški

Prototype je letni festival vizionarskih glasbeno-gledaliških del pionirjev sodobne umetnosti New Yorka in sveta, ki predstavlja celovite izdelane nastope kakor tudi nastajajoča dela skozi partnerstva z lokalnimi ustanovami gledaliških umetnosti.

"Gre za glasbeno-scenski projekt, ki ga pripravljamo v konceptu choregie, ki ga razvijamo zadnjih 15 let," je o projektu Carmine Slovenice povedala Šilčeva. Kreativna producentka festivala Prototype je Beth Morrison, ki jih je povabila v New York in pomagala izbrati projekt, s katerim bodo nastopili.

"Naslov je Toksični psalmi, vendar s podnaslovom Ultimativna kolektivna izkušnja, kjer se ukvarjamo s fenomenom, kako se posameznik ali še veliko bolj kolektiv odziva na avtoriteto." V glasbeno-scenskem projektu z elementi gibanja in drame nastopa 31 izvajalk, ki bodo v New York pripotovale v sredo.

Šilčeva pravi, da ne gre za dramsko ali operno predstavo v smislu sledenja neki zgodbi. "Gre bolj za neke podobe, ki se v enem soredju pojavljajo in skozi glasbo, gibanje, podobo, mogoče tudi ikonografijo prinašajo neko razmišljanje. Veliko se ukvarjam z idejo kolektiva, torej ansambla, pri čemer gre za neke vrste notranji eksperiment v samem ansamblu z odnosi med člani kolektiva in v odnosu do zunanje avtoritete," je povedala.

Ideja po njenih besedah deloma izhaja iz razmišljanj nemške filozofinje Hannah Arendt ob spremljanju sojenja nacističnemu vojnemu zločincu Adolfu Eichmannu, ki se je branil pred odgovornostjo za zločine s sklicevanjem na izvrševanje ukazov od zgoraj.

"Zanima me, kaj se zgodi, ko je avtoriteta ideološko obarvana, bodisi politično ali religiozno. Kako se odgovornost vedno prenaša na nekoga drugega, kako je človek pripravljen zaradi svojih 'psalmov', če jih razumemo v širšem pomenu, tudi ubijati. Ne bom rekla, da je to zgodba, morda razmišljanje o tej temi."

Na vprašanje, ali gre za predstavo, ki bi ji lahko rekli "slovenska", če v mednarodnem merilu obstajajo posebnosti slovenske gledališke umetnosti, je Šilčeva odgovorila, da je predstava pač toliko slovenska, ker so jo pripravili in v njej nastopajo Slovenci.

"Smo zelo ponosni, da nastopamo v tem okolju. Imela sem intervjuje za New York Times in Guardian in pač sprašujejo o kulturi v Sloveniji. Zelo sem vesela, da imamo priložnost v tem okolju opozoriti na 'našo' produkcijo. Ampak Carmina Slovenica ni posebej etnično obarvana, razen glasbe in besedil slovenskih avtorjev, kot je na primer Lojze Lebič."

"Absolutno! To ni predstava, ki bi bila specifična za specifično prizorišče. Sodi kamorkoli in spomladi gostujemo v operi v Corku na Irskem," je odgovorila na vprašanje, ali bi nastop lahko opravili tudi v ne-avantgardnih klasičnih opernih hišah, kot je Metropolitanska opera na sosednjem Manhattnu.

Po predstavah bo v newyorškem hotelu Hilton od 9. do 13. januarja potekala konferenca Združenja povezovalcev gledaliških umetnosti (APAP), kar je neke vrste kulturna tržnica. "To je največje srečanje producentov oziroma tistih, ki predstavljajo, kupujejo in prodajajo umetnost," je povedala Šilčeva, saj to morda obeta nova ameriška gostovanja v prihodnje.

"Zdi se mi, da je to izredno pomembna uvrstitev. Sicer veliko gostujemo in pred kratkim smo se vrnili iz Avstralije, kmalu pa gremo spet v Moskvo. Ne, da nam manjka koncertov, ampak se mi zdi, da ima ta dogodek izredno velik odmev, še preden se je zgodil."

"Narejen je prestop v drugo orbito, ker New York je pač New York," je povedala in z nasmehom dodala, da je "preview" (predogled) zelo lep, saj so organizatorji veseli velike medijske pozornosti v mestu, sedaj pa čaka še na to, kakšen bo "review" (kritika).

Carmina Slovenica bo s petimi predstavami nastopila v St. Ann's Warehouse, ki že 34 let predstavlja inovativna gledališka dela in koncerte in je danes eno najpomembnejših newyorških prizorišč za nastopanje v živo. Gledališče stoji v Brooklynu pod mostom ob Vzhodni reki, v enem od hitro se razvijajočih predelov mesta - Dumbo.

Karmina Šilec