STA, 14. 9. 2016

Cankarjev dom v novi sezoni z drugačnimi pogledi

V Cankarjevem domu (CD) želijo v sezoni 2016/17, ki so jo naslovili Drugačen pogled, po besedah generalne direktorice CD Uršule Cetinski obiskovalcem ponuditi drugačen pogled na življenje in bivanje. Posebnost sezone bo tematski festival, posvečen Levu Nikolajeviču Tolstoju z veliko koprodukcijo Vojna in mir.

Foto: Nebojša Tejić/STA

V novi sezoni sicer načrtujejo več kot 600 umetniških dogodkov ter številne kongresne in znanstvene prireditve. Še vedno se veliko ukvarjajo z Nikolo Teslo; razstava Nikola Tesla - človek prihodnosti bo na ogled še do začetka novembra, že doslej pa so zanjo prodali 20.000 vstopnic, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Uršula Cetinski.

Plesno sezono CD bo v začetku oktobra odprl Narodni balet iz Marseilla s koreografijama Bolero in Extremalism (fragmenti) koreografov Emia Greca in Pietra C. Scholtena. Srebrni abonma bo uvedel nastop nekonvencionalnega ameriškega glasbenika Camerona Carpenterja, ki, kot napovedujejo v CD, orgelske koncerte spreminja v virtuozni spektakel. Proti koncu oktobra bo v Ljubljano iz Seville prišel Andres Marin, ki s pevci in glasbeniki v predstavi Nepopisan list ustvarja samosvojo podobo flamenka.

Ljubljanski mednarodni filmski festival - Life bo potekal od 9. do 20. novembra; hommage bo letos posvečen poljskemu režiserju Jerzyju Skolimowskem, v fokusu bo romunska kinematografija. Februarja bo v CD potekal 11. mednarodni festival gorniškega filma, marca pa 19. festival dokumentarnega filma.

Slovenski knjižni sejem bo CD zavzel od 23. do 27. novembra, gostja bo Italija. Novembra se začne 12. slovenski bienale ilustracije, nagrado za življenjsko delo bo tokrat prejel Marjan Manček.

Prav tako v novembru bosta za zlati abonma nastopila Nacionalni simfonični orkester iz Mehike pod dirigentskim vodstvom Carlosa Miguela Prieta in Zbor ruske patriarhije, ki deluje pod umetniškim vodstvom Anatolija Gridenka. Vlado Kreslin bo ob 25-letnici tradicionalnih koncertov v CD decembra pripravil tri različne, žanrsko zaokrožene večere.

Prav tako decembra bosta z baletnim spektaklom po motivih romana Aleksandra Sergejeviča Puškina Jevgenij Onjergin v koreografiji Valentine Turcu gostovala Balet in orkester SNG Maribor. Za silvestrsko predstavo pa napovedujejo gostovanje Novega vietnamskega cirkusa s predstavo Med mestom in deželo, ki združuje elemente plesne predstave in tradicionalnih cirkuških vragolij.

Festival Tolstoj, iskalec resnice, ki bo potekal od januarja do aprila, bo osvetlil Tolstojeva monumentalna literarna dela in njegov svetovni nazor, pri čemer bo v ospredju vprašanje, česa nas pisatelj in mislec lahko nauči danes. Osrednji festivalski dogodek bo gledališka priredba romana Vojna in mir, ki nastaja v koprodukciji z SNG Drama Ljubljana in Mestnim gledališčem ljubljanskim. Režijo bo prevzel romunski režiser, ki živi v Franciji, Silviu Purcarete.

V abonmaju Glasbe sveta napovedujejo imena, kot sta Salif Keita - eden najbolj prepoznavnih pevskih glasov zahodnoafriške glasbe že od 70. let minulega stoletja, pa Anouskha Shankar, ki, tako kot njen oče Ravi, osvaja še neraziskane razsežnosti sitarja.

Za pomlad napovedujejo retrospektivno fotografsko razstavo Roberta Cape, pomembnega pričevalca iz vojnih žarišč, ki je življenje izgubil leta 1954 med fotografiranjem v Vietnamu. Razstavo bodo pospremili pogovori in predavanja o posebnostih vojnega poročevalstva in reporterstva.

Marca bo potekal 20. slovenski pripovedovalski festival Pravljice danes, v juniju že 58. jazz festival Ljubljana, še posebej pa se po besedah Uršule Cetinski prihodnje leto veselijo 4. evropske jazz konference, ki bo potekala od 21. do 24. septembra in bo v Ljubljano pripeljala številne jazzovske strokovnjake z vsega sveta.