SNG Maribor, 9. 2. 2017

Brezmadežna/Immaculata v gledališču Teatro Español

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Teatro Español v Madrid v Španiji.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj
Foto: Aljoša Rebolj

Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, je začel snovati lani preminuli režiser Tomaž Pandur, dokončala pa jo je njegova najtesnejša sodelavka, dramaturginja Livija Pandur. Predstava, ki je na sporedu v okviru  prireditev, ki jih je špansko gledališče organiziralo kot poklon Tomažu Pandurju, bo na ogled od jutri, 10. februarja 2017, do nedelje, 12. februarja.

Z romanom Marijin testament (2012) – v prevodu Jureta Potokarja je lani izšel pri založbi Modrijan – je eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Tóibín humaniziral  Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas.

»Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli,« je za gledališki list zapisala Livija Pandur.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko, Primož Hladnik (Silence), sodelavci pri predstavi Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj, Marjeta Borštnar Mini. Oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, fotograf Aljoša Rebolj.

Teatro Español, ki se ponaša z bogato zgodovino, saj izvira iz 16. stoletja, zavzema pomembno mesto v ustvarjalnem opusu lani preminulega režiserja Tomaža Pandurja. Aktualna direktorica gledališča Carme Portaceli se je odločila v počastitev in spomin nanj pripraviti hommage Homenaje a Tomaž Pandur, ki traja od 31. januarja do 12. februarja. Začel se je z odprtjem fotografske razstave Aljoše Rebolja Španski gledališki opus Tomaža Pandurja na trgu Plaza de Santa Ana pred gledališčem. Na ogled so fotografije iz uprizoritev, ki jih je Pandur med letoma 2005 in 2014 ustvaril v Španiji. Špansko občinstvo si je lahko ogledalo tudi Fausta v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

SNG Maribor, Madrid, Teatro Español, Španija