SNG Maribor, 29. 10. 2010

Mariborska Drama na sarajevskem gledališkem festivalu

Mali princ in Pravljica o carju Saltanu na jubilejnem 50. Mednarodnem gledališkem festivalu MESS v Sarajevu.

Mali princ / foto Arhiv SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na jubilejni 50. Mednarodni gledališki festival MESS v Sarajevo, kjer bo v Teatru mladih danes,  v petek, 29. oktobra, nastopila z avtorskim projektom Diega de Bree Mali princ, dan kasneje, v soboto, 30. oktobra, pa z gledališko-lutkovno predstavo za otroke Pravljica o carju Saltanu Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Režiser Diego de Brea je v svojem avtorskem projektu Mali princ znamenito poetično besedilo ter Exupéryjev roman Veter, pesek in zvezde uporabil kot inspirativno gradivo za gibalno uprizoritev, ki na čutno neposreden in estetski način spregovori o ujetosti posameznika v ječo sveta oziroma minljivosti, čez rob katere se je mogoče povzpeti le z odrešilno kreacijo kot transformacijo enkratne in posamične življenjske usode v trajnejšo stvaritev, vrednoto – lepoto. V predstavi nastopa solistka mariborskega Baleta Tijuana Križman Hudernik.

Puškinova Pravljica o carju Saltanu predstavlja vrhunec umetniškega preoblikovanja ljudskega izročila. Domišljijska in nenavadna pravljica pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Ivica Knez in Viktor Meglič. Pravljica o carju Saltanu je nastala v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana, zrežiral jo je Aleksander Anurov, eden od najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev. Mariborsko postavitev je režijsko vodila Nataša Matjašec Rošker, ki je za igro v predstavi prejela številne nagrade na gledaliških festivalih v tujini. Pravljica o carju Saltanu v produkciji mariborske Drame je na 1. mednarodnem festivalu Arlekin v Omsku v Rusiji prejela nagrado strokovnega občinstva.

Jubilejni 50. Mednarodni gledališki festival MESS, najstarejši gledališki festival na Balkanu, letos v Sarajevu in Zenici pod motom “Večno mlad” poteka od 15. do 31. oktobra. Od ustanovitve leta 1960 kot Festival malih in eksperimentalnih odrov si je MESS izboril pozicijo enega najpomembnejših festivalov v tem delu Evrope, ki je že pol stoletja sinonim za vrhunsko gledališko produkcijo. Festival letos izjemoma ni tekmovalnega značaja, pač pa v svečani atmosferi slovi gledališče. Direktor festivala Dino Mustafić je pred začetkom MESS-a za največje zvezde v letošnjem programu označil Boba Wilsona, Williama Docolomanskega, Tita Fernandeza, Jana Lauwersa, Franka Castorfa, Matthiasa de Koninga, med imeni iz regije pa je izpostavil Oliverja Frljića, Boruta Šeparovića, Ivo Milošević in Diega de Breo.

Jubilejna izdaja MESS-a ponuja program za najmlajšo publiko v okviru programa Children MESS; v okviru programa Future MESS, ki poteka kot vzporedni festival, pa so zbrana dela režiserjev, mlajših od 30 let. Letošnji MESS ponuja bogate vsebine v okviru svojega OFF-programa (koncerti, filmi ...), panelne diskusije z naslovom »Upor v umetnosti«, prav tako pa sodeluje tudi z Iniciativo mladih za človekove pravice.

SNG Maribor, Sarajevo, MESS