SiGledal, 19. 4. 2021

Arhivski posnetki predstav na portalu SiGledal

V dneh, ko vsi z veliko nestrpnostjo čakamo na informacijo, kdaj se bodo končno odprla tudi vrata gledališč, vabljeni k brskanju po pregledovalniku povezav do posnetkov predstav iz preteklih sezon.

Foto: Pixabay

Seznam trenutno dostopnih posnetkov je dostopen na tej povezavi. Gre za posnetke predstav, ki jih ne napovedujemo v Napovedniku portala SiGledal, saj jih gledališča ponujajo na spletni ogled za daljši ali celo nedoločen čas in ne na točno določen dan ob točno določeni uri.

Brskanje in izbor olajša iskalnik, ki omogoča iskanje po producentih in naslovih predstav. Iskanje je mogoče omejiti na predstave, ki so nastale po besedilih slovenskih avtorjev, ter na predstave, ki so si prislužile znak kakovosti zlata paličica.

Nekaj predlogov za spomladanske spletne oglede:

Naš razred: 24. marca 2018 je bilo v Prešernovem gledališču Kranj premierno uprizorjeno eno izmed najbolj uprizarjanih in odmevnih besedil sodobne poljske dramatike, Naš razred Tadeusza Słobodzianeka, v režiji Nine Rajić Kranjac. Predstava je nastala v koprodukciji PGK, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra, na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje pa je prejela kar tri Borštnikove nagrade: za režijo (Nina Rajić Kranjac), za igro (igralski kolektiv) ter za avtorsko glasbo (Branko Rožman).

Aprila leta 1564 se je rodil angleški dramatik William Shakespeare. V pregledovalniku je dostopnih kar pet povezav do posnetkov predstav, ki so nastale po njegovih besedilih:

  • Hamlet v režiji Vita Tauferja (SNG Nova Gorica, premiera 24. 2. 2000),
  • Macbeth v režiji Janusza Kice (SNG Nova Gorica, premiera 13. 12. 2018); uvrščena je bila v tekmovalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje, Arturo Annecchino pa je na festivalu prejel Borštnikovo nagrado za avtorsko glasbo,
  • Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča (SLG Celje, premiera 17. 2. 2017),
  • Sen kresne noči v režiji Janusza Kice (SNG Nova Gorica, premiera 10. 10. 2002),
  • Timon Atenski v režiji Janeza Pipana (SNG Nova Gorica, premiera 26. 9. 2013).

Žogica Marogica: 1. aprila 1951 je bila v Lutkovnem gledališču Ljubljana premiera predstave Žogica Marogica. Na portalu SiGledal je dostopna povezava do posnetka obnovljene lutkovne predstave Žogica Marogica v izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor, ki je bila premierno uprizorjena leta 2014, režiral pa jo je Tine Varl.

Butnskala: 8. aprila je rojstni dan praznoval pisatelj, režiser in igralec Emil Filipčič, ki je z Markom Dergancem avtor Butnskale. V režiji Vita Tauferja sta jo uprizorili Slovensko mladinsko gledališče in Prešernovo gledališče Kranj. Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 47. Tedna slovenske drame, igralec Dario Varga pa je na festivalu Dnevi komedije leta 2017 postal žlahtni komedijant.

Grenki sadeži pravice: Aprila praznuje tudi pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih. Nazdravimo mu z ogledom predstave Grenki sadeži pravice v izvedbi SNG Nova Gorica. Režiral jo je Andrej Jus, premiero pa je doživela leta 2011. Predstava je prejela nagrado satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti na 7. Slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP.

Baron Münchhausen: 18. aprila 2019 je bila v SNG Nova Gorica premierno uprizorjena drama Baron Münchhausen avtorja Grigorija Gorina v režiji Yulie Roschine. Ana Facchini, ki v njej igra vlogo baronove žene Jacobine von Münchhausen, je letos – tudi za to vlogo – prejela nagrado Duša Počkaj, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

Plešasta pevka: 20. aprila 1995 je bila v novogoriškem gledališču premierno uprizorjena Ionescova Plešasta pevka v režiji Vita Tauferja, ki je doživela kar 166 ponovitev, skupno pa si jo je ogledalo več kot 40.000 gledalcev. Igralec Ivo Barišič je leta 1996 prejel nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije – tudi za vlogo Gospe Smith.

Kot smo že velikokrat prebrali in slišali, gledališča niso žarišča okužb in v nekaterih evropskih mestih so bila odprta ves čas ali pa so bila zaprtja zares kratkotrajna. V slovenskih gledališčih je bilo kratkotrajno samo odprtje, jeseni 2020 so producenti dokazali, da znajo ustvariti razmere za varen obisk, potem pa so morali vrata ponovno zapreti in tako je ostalo do danes ... Z optimizmom nas navdaja vsaj to, da se v toplejšem delu leta gledališča pripravljajo na aktivnosti na prostem. Zelo se jih veselimo. 

#odprimo gledališča

Kaja Cencelj, SiGledal, 2. 12. 2010
Nagrade, njihov namen, pomen in vrednost
Katarina Koprivnikar, SiGledal, 13. 12. 2011
JOŽICA AVBELJ: Frivolno neobrzdana