STA, 24. 6. 2014

Ana Desetnica vedno bolj vseslovenski festival

Mednarodna festival uličnega gledališča Ana Desetnica postaja vedno bolj vseslovenski. Letošnja, že 17. izdaja se bo pričela 26. junija v Kranju in sklenila 8. julija v Novi Gorci. Vmes se bo Ana mudila še v Mariboru, Ljubljani, Krškem, Celju, Šoštanju, Izoli, Sežani in Rušah. Na ulice slovenskih mest bo privabila 42 skupin iz 12 držav.
:
:

Parada / Foto: Arhiv Faberteater

Festival ima letos prvič podnaslov - Tkanina mesta. To je po besedah Gora Osojnika, vodje gledališče Ane Monro, ki festival organizira, širša tema, s katero vpenjajo festival in ulično gledališče v kontekst vsakodnevnega urbanega življenja, ki si ga tkemo posamezniki in ki dopušča zelo raznovrstne podobe, interpretacije in akcije.

Kot je dejal, je že festival uličnega gledališča s svojo množico prizorišč in urbanih okolij svojevrstna tkanina mesta. Se pa seveda tkanine posameznih mest med seboj razlikujejo in za vsako mesto bo značilen drugačen poudarek, kar je bistvo Ane Desetnice. Druga rdeča nit letošnjega festivala bodo po Osojnikovih besedah klovni in maske ter commedia dell'arte. Proračun letošnjega festivala brez sredstev lokalnih organizatorjev je 150.000 evrov.

V Krškem je Osojnik izpostavil plesno-cirkuško predstavo Ljubezenska blesologija v izvedbi hrvaških Kam hram, v Kranju ulično predstavo Kuhinja v izvedbi Maboul Distorsion iz Francije, ki jo je označil kot zelo interaktivno predstavo. V Novi Gorci je izpostavil vertikalni ples z multimedijo Vertigo v izvedbi slovensko-francoskega dvojca Vertigo, v Mariboru instalacijo Externet v izvedbi Fadunito in El burro dels jocs iz Španije, v Celju pa italijanski Faber teater s Parado, ki jo je označil kot mešanico commedia dell'arte ter glasbe.

V Ljubljani bo festival potekal od 2. do 5. julija. Ponudil bo štiri predstave, ki bodo konkreten mestni prostor preoblikovale v posebno doživetje - turistično uličnogledališko pohodno predstavo Ljubljanske zgodbe v izvedbi Gledališča Ane Monro, večmedijsko predstavo za poseben prostor Hodi mesto v produkciji Cone, Pocestnico - vodene oglede ready-made galerije na prostem v izvedbi Kud Ljud, in teatralično vodeni ogled mesta Le grand bog tur (with cheese) s Kolektovom Narobov.

V festival pa so v Ljubljani vključili tudi projekt Bošnjaške kulturne zveze Slovenije Mesto kultur. Na Ani Desetnici bodo tako predstavili Ljubljansko multikulturno pot, ki bo ponudila šest tematsko obarvanih vodenih ogledov po Ljubljani.

Šugla Gledališče je za letošnjo Ano Desetnico pripravilo predstavo Romeo in Julija. Shakespearovo zgodbo sta v stil commedie dell'arte z ekspresivnimi polmaskami prelila Alenka Marinič in Justin Durell, nastopajo pa člani četrte generacije študentov Šugle - šole uličnega gledališča.


Vertigo / Foto: Arhiv Vertigo
V Kranj Ana Desetnica letos prihaja za štiri dni, od 26. do 29. junija. Po besedah direktorice Zavoda za turizem Kranj Natalije Polenec sovpada z drugimi projekti oživljanja ulic starega Kranja. Na dober odziv je naletela že lani, zato se ga, kot je dejala, nadejajo tudi letos.

V Krškem bo Ana Desetnica letos potekala prvič, in sicer 1. in 2. julija. Kot je povedal koordinator in organizator kulturnih programov Kulturnega doma Krško Žiga Kump, ki ulično umetnost vidi kot enega bistvenih vzvodov pri oživljenju prostorov v mestu, bo dogajanje potekalo v obeh delih mesta, s čimer želijo premostiti Savo in ju povezati. Pri pripravi programa so se, kot je poudaril, povezali z lokalnimi ustvarjalci in jih vključili v festivalsko dogajanje.

Ana Desetnica, Ana Monro

Povezani dogodki