Gledališče Glej, 14. 3. 2014

Alica v čudežni deželi, ko jo izreče moški

V Gledališču Glej bo zaživela predstava Alica, v kateri mladi igralci skozi podobe generacije Y in oči ženske interpretirajo vsem poznano zgodbo o Alici v Čudežni deželi. Igralska zasedba: Benjamin Krnetić, Rok Kravanja in Matic Lukšič, bodo gledalcem predstavili novo podobo Alice, ki si jo slednja v 21. stoletju več kot zasluži.
:
:

foto Tjaša Črnigoj / ilustracija Matic Lukšič / oblikovanje Luka Kravanja

Gledališče Glej kot prostor gledaliških eksperimentov bo danes, 14. marca 2014, prizorišče premierno uprizorjene predstave Alica. Režiserka Tjaša Črnigoj je skupaj z igralci Rokom Kravanjo, Benjaminom Krnetićem, Maticem Lukšičem in dramaturginjo Mašo Jazbec zgodbo Alica v Čudežni deželi uporabila zgolj kot osnovo za svoje delo. Če je še nedavna koprodukcija največjih slovenskih lutkovnih zavodov zgodbo Alice uprizorila kot igrivo, se nova uprizoritev bere skozi podobo Y generacije ter skozi oči ženske.

Bili so trije, 

Ustvarjalna ekipa si je za izhodišče vzela nalogo, da predstavo skuša uprizoriti zgolj s pomočjo igralskih orodij in da s slednjimi ustvari takšno spektakelsko vzdušje, s kakršnim gledališke adaptacije te zgodbe navdušujejo tako mlade kot starejše. Avtorji so želeli pri tem narediti še korak naprej z zavestno odločitvijo, da zgodbe ne želijo adaptirati, temveč iz nje zgolj izhajati in s pomočjo treh »poglavij« zgodbe ter prispevka igralcev vplivati na gledalčevo predstavo o Alici. Prizori s čajanko, srečanje z vojvodinjo ter gosenico so ob pomoči improvizacije pričeli oblikovati podobo nove Alice, ki je za njih »mlada odločna ženska – z jajci … Pred spanjem bere Bukowskega … V očeh – žar Ivane Orleanske … Izgleda kot Jennifer Lawrence v Hunger Games … Kot Laura Palmer v Twin Peaks«.

nato le dva,

Z odhodom glavne igralke tekom kreativnega procesa so se mladi ustvarjalci tak znašli pred izzivom, kako oblikovati Alico, ko pa je, vsaj v ženski podobi, več ni. Odstop igralke oziroma odhod Alice iz Čudežne dežele je pred ekipo postavil nova vprašanja, ki so se nanašala predvsem na identiteto, torej kdo sploh lahko zavzame mesto Alice.

nakar so bili ponovno trije.

S prihodom novega igralca v ustvarjalno ekipo je predstava dobila povsem nov zasuk. Naenkrat so se po besedah ustvarjalcev »namesto ženske z jajci na odru pojavili trije pari jajc« in izrekanje feministično začrtanih tekstov je od takrat dalje tako prepuščeno trem moškim, med katerimi vsaj eden zagovarja trditev, da se kot ženska ne rodiš, temveč ženska šele postaneš. Predstava tako poleg intrigantnega prepleta lastne interpretacije ultimativnega kanona gledališke ponudbe in igralske iznajdljivosti predstavlja prvovrsten vpogled v tolmačenje vprašanja identitet(e), položaja in upravičenosti do izrekanja.
 
O ustvarjalcih od njih samih

Ustvarjalci so morali odgovoriti na vprašanje »Kdo je …«:

Kdo je Tjaša Črnigoj?
Rodila se je v 80ih in odraščala ob ajdovski burji. Že od nekdaj jo zanimajo miti, pravljice, velike teme. Njena izobrazba: fIlozofija in primerjalna književnost. Poklic: postaja gledališka režiserka.

Kdo je Benjamin Krnetić?
#kvart #MosteKvart
#GimnazijaPoljane
#FAGRT #zazgimoakademijo
#dva #celovecerca
#SeverjevaNagrada #studentska
#Glembajevi #DRAMA #vzemtemenazaj
#PredstavaVBeogradu #novapredstava #BITEF
#novfilm
#lajf
#WatchThatBlackBoyFly

Kdo je Rok Kravanja?
Nekdo, ki je skočil v zajčjo luknjo, kljub temu, da je slutil, da zna biti ta luknja nevarna, morda celo usodna. Ampak ravno zaradi te nevarnosti je luknja privlačna in zanimiva. In Rok potrebuje luknje.

Kdo je Matic Lukšič?
Matic Maco Lukšič. Rojen 13. 5. 1992, ob 13.50 uri v Ljubljani. Maturant SŠOF, umetniška gimnazija - likovna smer. 3. letnik dramske igre. Nisem od ministra.

Kdo je Maša Jazbec?
Po podatkih Statističnega urada RS se kombinacija imena in priimka Maša Jazbec med ženskami pojavlja 6-krat. Katera od njih piše diplomo iz filozofije in primerjalne književnosti, ni znano. Katera od njih obožuje učenje tujih jezikov, ni znano. Katera od njih obžaluje dan, ko je prenehala pridno igrati klarinet, ni znano. Katera od njih se zaljublja v gledališče, prav tako ni znano.

Glej, Alica

Povezani dogodki

Maša Jazbec, 10. 3. 2014
Alica, kdo sploh si?
Gledališče Glej, 16. 12. 2013
Konec rezidence prinaša nove izzive
Gledališče Glej, 24. 12. 2019
Voščilo Gledališča Glej
Gledališče Glej, STA, 3. 3. 2016
V Gleju predstava na temo poslušnosti avtoriteti