STA, 16. 4. 2016

AGRFT bo 70-letnico obeležila s celotedenskim programom

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo 70 let delovanja obeležila s celotedenskim programom v prostorih na Trubarjevi 3, ki bo predstavil zgodovino akademije in ponudil razmislek za naprej. Dekan AGRFT Tomaž Gubenšek zgodovino akademije vidi tudi kot zgodbo o neprestanem raziskovanju in preverjanju ter kreativnosti.
Foto: Miha Grum, AGRFT
Foto: Miha Grum, AGRFT
Foto: Miha Grum, AGRFT

Kot je poudaril na včerajšnji novinarski konferenci, se je akademija od ustanovitve do danes razvila v sodobno in odzivno institucijo, ki ponuja zelo širok nabor smeri, s katerim pokriva vsa področja avdiovizualnega in uprizoritvenega dela kulture.

Spomnil je na prostorsko problematiko, ki AGRFT spremlja že od začetka. Lastnih prostorov akademija nikoli ni imela, trenutno gostuje na treh lokacijah - na Trubarjevi, Nazorjevi 3 in Kvedrovi 9. Za optimalno delovanje bi potrebovala 9000 kvadratnih metrov prostora, trenutno so na 42 odstotkih tega, kar bi potrebovali, zastarela pa je tudi večina opreme, ki jo uporabljajo, je dodal.

Praznovanje bosta odprli razstavi AGRFT 70 - zavezani tradiciji in mladosti ter Zgodbe teles in prostorov. Prva bo, kot je povedala avtorica razstave Simona Ješelnik, s pomočjo arhivskega gradiva Centra za teatrologijo in filmologijo podala prerez čez 70 let delovanja AGRFT in se bo razraščala po sedmih nadstropjih akademijskih prostorov. Razstava je »prečni prerez sedemdesetletne Akademije, ki kaže na pretakanje dogodkov in ljudi od korenin do sadov«. Razstavo je oblikoval Luka Kravanja.

Drugo so pripravili študenti magistrskega programa Scensko oblikovanje in bo po besedah profesorice Janje Korun osvetlila, kaj scenografija in kostumografija sta ter kako delujeta, učinkujeta in vplivata na različne uprizoritvene in filmske strategije ter postmoderno kulturo. Razstava bo na ogled do 18. maja 2016.

V torek bo na vrsti Literarni večer mlade umetniške besede AGRFT in Radia Slovenija, ki ga v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija - programom Ars pripravljajo pri predmetih radijska igra in radijska režija. V neposrednem radijskem prenosu iz Kluba AGRFT bodo študenti 4. letnikov po avtorski zasnovi asistenta Klemna Markovčiča v živo interpretirali in izvedli kratka besedila Daniila Harmsa, Frana Milčinskega in Josefa Škvoreckega.

V petek, 22. aprila, bodo predstavili izbor študijskih dokumentarnih filmov AGRFT, izbor študijskih televizijskih iger, nominirance za študentskega oskarja in izbor študijskih krakih igranih filmov.

Naslednji dan bo na vrsti okrogla miza na temo Študenti in akademija skozi čas. Po besedah prodekana študenta Žana Žveplana so nanjo povabili nekdanje študente AGRFT, s katerimi se bodo pogovarjali o tem, kakšno pot so prehodili, da bi, kot je dejal, lažje razumeli, kje smo in kam moramo iti. Praznovanje bo sklenila nedeljska proslava v CUK Kino Šiška.

Ob jubileju načrtujejo tudi zbornik, ki pa ga bodo po besedah prodekana Blaža Lukana predstavili oktobra na Borštnikovem srečanju v Mariboru.

Povezava: Program dogodkov ob 70-letnici AGRFT (PDF/0,7 Mb)

AGRFT