STA, 24. 5. 2024

Zveza kulturnih društev Ljubljana s priznanji za kulturne dosežke

Zveza kulturnih društev Ljubljana bo 15. leto podelila priznanja ljubiteljskim kulturnim društvom ter posameznicam in posameznikom za njihove dosežke na kulturnem področju v Mestni občini Ljubljana. Zlato priznanje bosta prejela Damijan Močnik za zborovsko dejavnost in Srečko Kermavner za igralski opus.
:
:

Foto: Arhiv ZKL

Močnik prejme zlato priznanje "za izjemen prispevek pri razvoju zborovske dejavnosti na področju Ljubljane in širše, številne umetniške dosežke in nagrade ter osupljiv skladateljski opus", so zapisali pri Zvezi kulturnih društev Ljubljana. Močnik, ki se z zborovstvom ukvarja že skoraj štiri desetletja, je, kot piše v obrazložitvi, v zborovskem svetu "nepogrešljiv s svojimi praktičnimi izkušnjami in iznajdljivimi rešitvami". S svojim umetniškim ustvarjanjem in s strokovno-pedagoškim delom pomembno bogati programske zvrsti in vpliva na dvig kakovosti izvedb zborovskih programov, med drugim piše v obrazložitvi.

Srečko Kermavner je z zlatim priznanjem nagrajen za dolgoletno udejstvovanje v Šentjakobskem gledališču in bravurozen igralski opus. Šentjakobski družini se je pridružil v sezoni 1983/1984, v kateri je debitiral v vlogi princa v Grimmovi Trnuljčici, s svojim delom in talentom pa je kmalu opozoril nase in se že zelo zgodaj uveljavil kot eden prodornejših mlajših članov igralskega ansambla, piše v obrazložitvi. Prelomnico je pomenila vloga barona Naletela v Linhartovem Matičku, s katero je pokazal širok register, ki ga je naslednja desetletja uvrstil v jedro igralskega ansambla. V gledališču se posveča tudi organizacijskim dejavnostim.

Srebrna priznanja letos prejmejo Bojan Kapelj za 60-letno delo pri ustvarjanju primernih organizacijskih pogojev pri razvoju društva Šentjakobsko gledališče ter izjemen igralski opus, Janez Vlaj za dolgoletno delo na področju gledališke dejavnosti, kjer je s svojim talentom in igralsko dovršenostjo pustil neizbrisen pečat, ter Marko Skok za dolgoletno delo na področju gledališke in literarne produkcije v okviru Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Bronasto priznanje pa so letos namenili Bredi Kapelj za dolgoletno udejstvovanje v Ženskem pevskem zboru Barje in pomemben doprinos k ustvarjanju primernih organizacijskih in materialnih pogojev ter medčloveških odnosov v Kulturno prosvetnem društvu Barje.

S častnim priznanjem bo ovenčan Jurij Božič za dolgoletno, strokovno in moralno spodbujanje in udejstvovanje v ljubiteljski kulturi v Črnučah, listina zveze kulturnih društev pa gre Godbi ljubljanskih veteranov, ki letos praznuje 20-letnico delovanja.

Priznanja bodo lavreatom podelili v Galeriji Družina. Nagrajenci bodo poleg plakete prejeli še kipec ljubljanskega piskača, so sporočili iz zveze ljubljanskih kulturnih društev.

Srečko Kermavner, ZKL, Bojan Kapelj, Breda Kapelj, Janez Vlaj, Marko Skok, Jurij Božič, Damijan Močnik