STA, 7. 11. 2019

Premiera igre Alice v postelji: Bojimo se njenega absolutnega uživanja sveta

V ljubljanski Drami bodo v petek, 8. 11., premierno uprizorili igro ameriške avtorice Susan Sontag z naslovom Alice v postelji v režiji Doriana Šilca Petka. Alice James, na kateri igra temelji, je resnična zgodovinska oseba: pisateljica dnevnika, obtežena z diagnozo histerije in željo po samomoru. "Ob smrti nič ne ostane," je dejal režiser na predstavitvi.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Šesta predstava letošnje sezone z imenom Ljubezen se po besedah ravnatelja Drame Igorja Samobora v predstavi odraža kot Aliceina ljubezen do življenja oziroma umanjkanje ljubezni do življenja in hkrati njena ljubezen do smrti. To bo prva slovenska uprizoritev besedila Susan Sontag, ki temelji na resnični osebi, Alice James.

Alice James (1848-1892) je bila sestra znamenitega pisatelja Henryja Jamesa. Ko je trpela za rakom dojk, ji je brat William svetoval, naj poseže po morfiju ali kakšnem drugem opiju, če ji je prvi neprijeten. Dnevnik je začela pisati šele v četrtem desetletju življenja, nekaj let pred smrtjo leta 1892. Je poln duhovitih, jedkih in pronicljivih komentarjev o angleškem življenju in bontonu.

Režiserja in scenografa Doriana Šilca Petka je predvsem fasciniralo, kako se James sooča s hkratno ljubeznijo do smrti in do življenja. "Smrt ničesar ne kristalizira, ob smrti nič ne ostane. Od življenja ni ničesar - vse, kar je, je nečimrno. Ta nečimrnost je polna optimizma in sreče. To, da smo obsojeni na nič, je nekaj, kar lahko posameznika navdaja z izjemno srečo," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Osredotočil se je tudi na viktorijansko diagnozo histerije, ki jo je prejela Alice James. "Njen problem je skozi zgodovinski pogled nezmožno definirati. Njen problem je bil v osnovi ta, da naenkrat zaradi nekega momenta v njej ni mogla več iz sobe. To je bilo v enem hipu označeno kot depresija, v enem kot nevrastenija, v enem kot histerija," je dejal. Celotna njena družina naj bi ves čas skrbela, da se James ne bi preveč navdušila. "Če se preveč navduši, lahko doživi enega izmed svojih napadov. Njeno absolutno uživanje sveta je hkrati nekaj, česar se pri njej najbolj bojimo," je zaključil režiser.

Samobor označuje predstavo kot zelo pretanjeno. "Redko je na odru gledati nekaj, kar je nežno, kar govori med vrsticami, skozi igralca, skozi vzdušje. Današnje gledališče je bolj na gobec, zelo direktno in vpeto v trenutno družbeno situacijo, Alice pa se ukvarja z globino človeške duše," je dejal.

V naslovni vlogi igra Maša Derganc, ki je pogovor postavila na raven gledalcev: "Moramo nehati razmišljati o gledališču in se posvetiti čutom in čustvom, da pridejo na plan. Predstave moramo nehati gledati kot nekdo, ki racionalno pristopa k stvari. Zdi se mi, da je v današnji družbi čas, da nehamo o stvareh samo razmišljati, ampak da jih tudi preprosto začutimo."

Na odru bodo poleg Maše Derganc igralci Sabina Kogovšek, Saša Tabaković, Vojko Zidar, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej.

Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš. Kostumografinja je Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Susan Sontag (1933-2004) velja za radikalno literarno ikono 60. let, ki je med drugim pisala o vietnamski vojni, aidsu in komunizmu. Eno izmed njenih bolj avantgardnih del, ki odraža njeno željo, da bi zgodovinsko in biografsko gradivo podvrgla interpretativnim silam leposlovja, v katerem avtor lahko svobodno špekulira o motivaciji in resnici na načine, ki so prepovedani zgodovinarju ali novinarju, je tudi drama Alice v postelji (1993), je o avtorici v gledališkem listu zapisala dramaturginja Staša Prah.

SNG Drama Ljubljana, Alice v postelji

Povezani dogodki