STA, 18. 6. 2018

Zvečer odprtje osrednjih razstav Cankarjevega leta

V Cankarjevem domu (CD) in Mestnem muzeju Ljubljana bodo nocoj odprli osrednji razstavi v spomin na Ivana Cankarja, čigar stoletnico smrti zaznamujemo v tem letu. Razstavo Cankar in Evropa - Med Shakespearom in Kafko bo v CD ob 19.30 odprl predsednik republike Borut Pahor, razstavo Ivan Cankar pa ob 21. uri ljubljanski župan Zoran Janković.
:
:

Foto: Arhiv Cankarjev dom

Razstava Ivan Cankar in Evropa - Med Shakespearom in Kafko umešča pisateljevo delo v evropski kontekst. Kot je na nedavni predstavitvi v Mestnem muzeju Ljubljana pojasnil njen avtor Janko Kos, se osredotoča na evropska izhodišča in vzpodbude, ki jih je Cankar črpal iz del velikih evropskih mislecev, ter raziskuje izvirnost, ki jo premorejo Cankarjeva dela v primerjavi s sočasno evropsko literaturo. 

"Skušamo prikazati, kaj je Cankar sprejel iz Evrope in v čem je vendarle ostal izviren, slovenski, samosvoj. Predstavljamo vse tiste evropske mislece in literate, ki so vplivali nanj, hkrati pa njegova dela, kot sta komedija Za narodov blagor ali zbirka črtic Podobe iz sanj, vzporejamo in primerjamo z nekaterimi evropskimi literarnimi deli, ki so izšla v približno enakem obdobju," je povedal literarni zgodovinar. 

Razstavo je dr. Kos zasnoval v sodelovanju z Ženjo Leiler, za vizualno podobo in postavitev pa sta poskrbela Silvan Omerzu in Katarina Štok Pretnar.

Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana medtem sledi Cankarjevi življenjski poti in opredeljuje okoliščine, v katerih je ta literat z izjemno bogatim opusom živel in ustvarjal. Razstava se spogleduje s formo stripa ter jo podpirajo besedila iz Cankarjevih del in muzejski predmeti. Njen avtor je Blaž Vurnik.

Razstavi bosta na ogled do 28. februarja 2019.