STA, 26. 5. 2021

Župančičeva nagrada za življenjsko delo gledališki ustvarjalki Meti Hočevar

Znani so dobitniki Župančičevih nagrad za leto 2021, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana (Mol) na področju umetnosti in kulture. Za življenjsko delo jo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, za dveletno ustvarjanje pa koreografka Andreja Podrzavnik, umetnica Maja Smrekar in režiser Žiga Divjak. Podelitev bo 10. junija 2021.

Meta Hočevar / Foto: Anže Malovrh, STA

Meta Hočevar je ena najvidnejših slovenskih gledaliških ustvarjalk zadnjih desetletij, saj se je podpisala pod več kot 200 scenografij, kostumografij in režij ter za svoje delo prejela številna domača in tuja priznanja. Po študiju se je najprej ukvarjala z arhitekturo, pozneje pa se je začela vedno bolj posvečati gledališču, najprej kot scenografka, pozneje kot režiserka, piše v obrazložitvi nagrade.

Je režiserka vrste odmevnih gledaliških predstav v Sloveniji in tujini, med pomembnejšimi so uprizoritve, izvedene v okviru festivala Wiener Festwochen: Antigona Dušana Jovanovića, adaptacija Ibsenove drame Divja račka z naslovom Družinski album in predstava Obisk avtorja Jukia Mishime. V SNG Drama Ljubljana je režirala dela Daneta Zajca, Gregorja Strniše, Dominika Smoleta in Dušana Jovanovića. Kot scenografka je sodelovala z gledališči v ZDA, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Rusiji, Grčiji in drugod.

V knjigah Prostori Igre in Prostori mojega časa se ukvarja s prostorom in časom v gledališču in arhitekturi. "Je izjemno občutljiva arhitektka in premišljevalka prostora, ki je s svojim delom in mislijo pomembno zaznamovala naše mesto," so še zapisali v obrazložitvi nagrade.

Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje (2019-2021) bodo prejeli koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, ki v sodobni plesni umetnosti predstavlja umetniško kakovost v plesnem in koreografsko-avtorskem smislu, intermedijska umetnica Maja Smrekar, ki svoji ustvarjalni praksi že od leta 2006 raziskuje vplive tehnologije na človeka in okolje ter poudarja status ženske in njenega telesa v postindustrijski družbi, ter gledališki režiser Žiga Divjak. Prodoren režiser mlade generacije je, kot piše v obrazložitvi, v slovenskem gledališču in družbi že pustil globok pečat.

Župančičeve nagrade so najvišja priznanja ljubljanske občine za vrhunske stvaritve na področju umetnosti, ki bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane in s svojo izjemnostjo odmevajo tudi v širšem mednarodnem prostoru. Nagrade podeljujejo na podlagi odloka o priznanjih Mol, ki določa, da vsako leto podelijo štiri nagrade, ki jih prejmejo umetniki in umetnice, ki ustvarjajo v Ljubljani, poleg nagrade za življenjsko delo še tri za stvaritve iz zadnjih dveh let, so zapisali na Molu.

Meta Hočevar, Župančičeva nagrada