STA, 11. 6. 2013

Župančičeva nagrada za življenjsko delo Evaldu Flisarju

Pisatelj Evald Flisar bo drevi ob 19. uri v Centru kulture Španski borci prejel Župančičevo nagrado za življenjsko delo, najvišje priznanje za kulturo Mestne občine Ljubljana. Flisar je mojstrski pripovedovalec, pa tudi mislec, ki zna misliti drugega, kar je v sodobnem svetu redka sposobnost, je v utemeljitvi zapisal pisatelj Andrej Blatnik.
:
:

foto: Igor Modic

Svojo sposobnost Flisar še posebej dokazuje v romanu To nisem jaz. Svoje junake pogosto pošilja po svetu, iz katerega pa se praviloma vrnejo obogateni za voltairovsko spoznanje, da je važno obdelovati lasten vrt. Tudi zato, ker nas opozarja na to večno, a večno znova prezrto resnico in ne le zato, ker gre za enega najmočnejših, najbolj uspešnih in najbolj vitalnih opusov v novejšem slovenskem leposlovju, si Flisar po mnenju Blatnika zasluži nagrado mesta Ljubljana za življenjsko delo.

Nagrade za dveletno ustvarjanje pa letos prejmejo dramski igralec, gibalec in režiser Ivan Peternelj, lutkovni umetnik, igralec, animator in predavatelj Brane Vižintin.

Peternelj z umetniškimi kreacijami zadnjih let potrjuje, da je vsestranski odrski umetnik. Nagrado prejme za vloge v predstavah Ribič in njegova duša, Izgubljena čast Katharine Blum, Luna na cesti, Klistirajmo Srčka! in Škrat Kuzma dobi nagrado. Ribiča in njegovo dušo ter Luno na cesti je Peternelj tudi režiral.

Vižintin je v obdobju minulih dveh let igral v predstavah Bagdadski tatič, Romeo & Julija, Mala Čarovnica, Živalska farma ter Ti loviš!. Njegova igra je visoko profesionalna, saj se svojih vlog loteva natančno, predano, poglobljeno in kompleksno, pri čemer ne gre spregledati njegovega izjemnega občutka za muzikaličnost.

Komisijo Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad so poleg Blatnika sestavljali še Milček Komelj, Matevž Čelik, Jurij Meden, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Prejemnik se bodo pred podelitvijo nagrad srečali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se vpisali v mestno spominsko knjigo.

Evald Flisar, Župančičeva nagrada