STA, 12. 6. 2013

Župančičev nagrajenec Evald Flisar: Vsi smo igralci za preživetje

V Centru kulture Španski borci so podelili priznanja Mestne občine Ljubljana za dosežke v kulturi - Župančičeve nagrade. Prejemnik nagrade za življenjsko delo Evald Flisar je v zahvali ob prejemu nagrade dejal, da je nabor letošnjih nagrajencev posrečen, saj na prvi pogled pokriva raznorodna področja, v resnici pa jih druži, da so vsi igralci.
:
:

"Vsi smo igralci v tem smislu, da se v interesu preživetja znamo pretvarjati. Vsi smo lutkarji, ki bi radi vsaj občasno nekaj svojih znancev spremenili v marionete. In na trenutke nam to tudi uspe. Vsi smo tolkalci, saj radi zaropotamo, ko se nam zgodi bolj ali manj očitna krivica. Predvsem pa znamo vsi iz najmanjše stvari narediti dramo," je pojasnil Flisar.

V utemeljitvi nagrade je Andrej Blatnik zapisal, da je Flisar "mojstrski pripovedovalec, pa tudi mislec, ki zna misliti drugega, kar je v sodobnem svetu redka sposobnost". Pisatelj je za svoj izredno obsežen opus prejel več nagrad, Župančičeva pa je prva, ki jo je prejel za življenjsko delo. Kot je še povedal na današnji podelitvi, nagrade za življenjske dosežke nakazujejo, da naj bi bilo dela nekega avtorja konec, a je zbrane posvaril: "Vse, kar sem do doslej naredil, je bila samo vaja. Resnega dela se bom lotil zdaj."

Tudi letos so na Mestni občini Ljubljana dodelili tri nagrade za dveletno ustvarjanje. Lutkovni umetnik, igralec, animator in predavatelj Brane Vižintin jo je prejel zaradi visoko profesionalne igre. Kot piše v utemeljitvi, se svojih vlog "loteva natančno, predano, poglobljeno in kompleksno, pri čemer ne gre spregledati njegovega izjemnega občutka za muzikaličnost".

Nagrajeni dramski igralec, gibalec in režiser Ivan Peternelj po presoji žirije z umetniškimi kreacijami zadnjih let potrjuje, da je vsestranski odrski umetnik, ki v pravem pomenu besede uteleša potrebe sodobnega časa, interdisciplinarnost scenskih umetnosti in s tem omogoča povezave različnih zvrsti odrskih umetnosti, saj udejanja vrline in veščine izjemno širokega spektra.

Za vrsto projektov s področja klasične tolkalne glasbe v minulih dveh letih je bil nagrajen še ansambel Slovenski tolkalni projekt (SToP), ki ga sestavljajo Barbara Kresnik, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger, Dejan Tamše in Marina Golja. "V SToP je tolkalce združila želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov," piše v utemeljitvi žirije, ki ji je predsedoval Milček Komelj.

Prejemniki nagrad so se pred podelitvijo srečali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in se vpisali v mestno spominsko knjigo. Župan je tudi letos pohvalil žirijo, da je med nagrajence uvrstila "res najboljše med najboljšimi". Eno od vodil, ki jih predaja občina, je živeti skupaj in spoštovati različnost. To načelo po besedah Jankovića vključuje tudi spoštovanje do umetnikov, brez nevoščljivosti. Treba jim je dopuščati, da ustvarjajo, saj to delajo tako zase kot za Ljubljano in za vso slovensko družbo, je sklenil.

Evald Flisar, Župančičeva nagrada