STA, 18. 11. 2023

V CD premiera komorne opere na temo demence

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera komorne opere Bojane Šaljić Podešva na libreto Saške Rakef z naslovom Ko sem še. Komorna opera, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG) in CD, govori o odhajanju ljubljene osebe z demenco.
:
:

Foto: Arhiv CD

Ko sem še odpira problematiko demence, "ko preteklost vdira v sedanjost, ko je bolečina in je strah. Nemir. Izguba identitete in občutka lastne vrednosti", so zapisali v Cankarjevem domu. In se ob tem vprašali: "Demenca prizadene tako posameznika kot njegove ljubljene in bližnje. Ko se zdi, da si ne delimo več istega časa in prostora, se še lahko srečamo? V pesmi, v glasbi? V dotiku, v tišini?"

Demenca se po nevroloških mehanizmih in poteku razlikuje pri vsakem človeku. Prepoznavati procese, ki spremljajo demenco, in različne oblike podpore, ki so na voljo svojcem, je zanje lahko neprecenljivo in tudi praktično koristno. Z delom Ko sem še ustvarjalci naslavljajo vprašanje, kako biti skupaj, kako se povezati, ko se zdi, da to ni več mogoče.

Ker je pri osebah z demenco opazno, da se glasbene strukture občutno dlje in bolj stabilno ohranjajo kot druge kognitivne strukture, lahko v stiku z glasbo nastanejo t. i. oaze spominjanja, občutenja identitete in jaza ter občutek lastne vrednosti, kar deluje kot protiutež izgubi jaza in sveta, še piše ob najavi komorne opere.

V njej nastopajo sopranistki Katja Konvalinka in Rebeka Pregelj, mezzosopranistki Irena Yebuah Tiran in Barbara Jernejčič Fürst ter igralka Jožica Avbelj. Na posnetku je slišati mezzosopranistko Mirjam Kalin, na dokumentarnih posnetkih pa Ano Terezo Perko.

Glasbo za predstavo je ustvarila Bojana Šaljić Podešva v sodelovanju z Ingrid Mačus. Pod libreto in režijo se podpisuje Saška Rakef, dirigentka je Jerica Bukovec. Za oblikovanje prostora je poskrbela Jasna Hribernik, kostumografinja je Maja Sotošek, producentka Katja Konvalinka (SKGG).

O prepletu umetnosti s preteklostjo, spominjanjem in o razpadu spomina pri demenci je v Cankarjevem domu v četrtek predaval nevrolog in profesor Zvezdan Pirtošek. Po njegovih besedah umetnost, posebej pa glasba, vzbuja čustva, ustvarja čutne izkušnje, ostri kognitivne procese, vse to pa lahko sproži priklic spomina in doživetje svojega jaza. "Umetnost nam je vsem - posebej pa trpečim in bolnim - lahko uteha in zdravilo; obolelim z demenco pa je umetnost kot romanje, na katerem med sencami preteklosti znova najdejo - četudi razbite in četudi le za hip - delčke sebe," je zapisal Pirtošek.

Saška Rakef, Ko sem še, CD

Povezani dogodki