STA, 12. 2. 2019

Zoper prejšnje vodstvo ljubljanske Opere vložena ovadba

Na okrožno državno tožilstvo je bila vložena ovadba zoper prejšnje vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana. V ovadbi sta izpostavljena bivši ravnatelj Peter Sotošek Štular in vodja tehnične službe Edi Martinčić, ker naj bi, kot poroča današnji Dnevnik, kršila temeljne pravice delavcev po prvem in drugem odstavku 196. člena kazenskega zakonika.
:
:

Foto: Mihael Grmek

Kot piše časnik, se niso upoštevali zakonsko določeni odmori med dvema zaporednima delovnima dnevoma in tedenski počitki.

Eden od štirih podpisnikov ovadbe, podpredsednik sindikata Glosa v ljubljanski Operi Andrej Sraka, je povedal, da se sicer zadeve vlečejo že dalj časa. V zadnjem letu so celo imeli primer, da je bil delavec v službi 24 dni brez enega samega prostega dneva.

Situacijo so po njegovih besedah neuspešno poskušali razrešiti že s Sotoškom Štularjem, ki je z mesta ravnatelja odšel lani konec marca. Predstavili so jo tudi predsedniku sveta SNG Opera in balet Ljubljana Tomažu Rodetu, ki jih je prosil, da bi skušali rešitev najprej najti znotraj hiše. Vendar po besedah Srake do rešitve ni prišlo.

Pod kazensko ovadbo so se podpisali še predsednik Glose Mitja Šuštar ter Rode in Tadej Kenig kot fizični osebi, slednja sta sicer oba člana sveta zavoda. Rode je šel tudi z njimi na sodišče, saj je po besedah Srake želel, da je ovadba vložena le proti vodilnim in ne proti hiši, ki kot taka ni kriva ničesar.

Kot je še povedal Sraka, je sicer svet kršitev pravic delavcev obravnaval na treh sejah, vendar se člani sveta s tem v resnici niso želeli ukvarjati, češ da se to njih ne tiče in da mora te težave rešiti vodstvo. Poleg tega so se v vmesnem času v iskanju rešitve sestali s celotno tehnično ekipo in trenutnim vodstvo, a neuspešno.

S prstom pa je kot na neposrednega krivca za nastalo situacijo Sraka pokazal na vodjo tehnične službe Martinčića, ki se "stalno izgovarja, da ne more drugače", vodstvo pa mu, tako Sraka, "pušča proste roke". Zadevo je sicer poskušal reševati tudi aktualni v.d. direktorja Rajko Meserko, a je vedno tako, "da se na koncu verjame vodji tehnike".

Meserku se sicer mandat izteče 26. aprila. Na ministrstvu za kulturo so zapisali, da so na javni razpis za delovno mesto ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana prejeli pet prijav. Postopek izbire je v teku, predvidevajo, da bo zaključen v roku treh mesecev.

Kot je povedal nekdanji direktor ljubljanske Opere Sotošek, z vsebino ovadbe ni bil seznanjen, zanjo naj bi izvedel danes iz medijev. Po njegovih besedah so obtožbe sindikalnih vodij smešne - kaznivo dejanje, ker nekomu naj ne bi upošteval odmora med dvema delovnima dnevoma - ter popolnoma neresnične.

Po njegovem mnenju kažejo na to, kar je tudi sam ob svojem odstopu pred letom dni opozarjal - "na negativno vlogo sindikalnih struktur v večjih kulturnih javnih zavodih, ki si želijo predvsem oblastne moči in so za to pripravljeni tvegati tudi kaznivo dejanje krive ovadbe in ki jim je kot kaže prioriteta, da se o slovenski kulturi govori pretežno v obliki slabih novic in domnevnih, nedokazanih škandalov".

SNG Opera in balet Ljubljana

zaposlen

to še ni nič!!! kar se v resnici dogaja je skrito pred javnostjo!!!dejasnkso stanje je še veliko slabše!!! 23. 2. 2019