STA, 13. 6. 2014

V SMG predstava Srce na dlani na temo transplantacij

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v torek, 17. junija, premierno uprizorili predstavo Srce na dlani, ki je nastala v sodelovanju med avtorico dramskega besedila Drago Potočnjak in režiserjem Maretom Bulcem na temo transplantacij oziroma darovanja organov ter njihovih darovalcev in prejemnikov.
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Kot je na novinarski konferenci dejal Bulc, predstava temelji na raziskovalnem delu, ki sta ga opravila s Potočnjak, ki je nato sproti pisala dramski tekst. Raziskovalno delo je potekalo od lanske jeseni, z vajami v gledališču pa so začeli marca.

Pri delu sta Bulca zanimali predvsem dve zgodbi - zgodba prejemnika, ki je na smrt bolan, in mu edino rešitev predstavlja ravno organ, ki ga mora dobiti, ter zgodba družine, ki se znajde pred odločitvijo, ali organ umrlega člana darovati ali ne. Kot je pojasnil, je v Sloveniji v veljavi zakon, ki odločitev o darovanju prepušča izključno svojcem pokojnika. Znotraj omenjenih zgodb je Bulc iskal človeškost in solidarnost v sistemu, ki ga imamo znotraj javnega zdravstva in ki je po Bulčevem mnenju še najbolj ustrezen.

Potočnjak je dejala, da se je sprva branila pisanja besedila, saj je tema zelo zahtevna in konfliktna, ker v sebi združuje življenje in smrt. Področje transplantacij je nato proučevala več mesecev in pri tem ugotovila, da gre za težko, a fascinantno področje, fenomen, ki bo kmalu ob novih odkritij z matičnimi celicami postal le "epizoda združevanja življenja in smrti".

Predstava je ob prvih predpremiernih uprizoritvah naletela na močan odziv občinstva, kar Potočnjak ne čudi, saj je tudi sama, kljub dolgoletni karieri v gledališču, prvič tako intenzivno začutila pomen smrti. Predstava po njenih besedah govori o stvareh, o katerih nočemo govoriti.

Srce na dlani poleg dveh dramskih zgodb, ki združujeta družini darovalca in prejemnika, vpleta še izjave igralcev, ki izrazijo svoj osebni pogled na temo, spregovori pa tudi skozi strokovne odgovore z različnih področij, je še povedal Bulc.

Avtorici glasbe, ki bo na odru izvajana v živo, sta Irena Preda in Polona Janežič. Ta je dejala, da je tema zelo inspirativna, obenem pa ji je odprla povsem nov uvid v odnos med življenjem in smrtjo.

Potočnjak v predstavi nastopi tudi kot igralka, poleg nje igrajo še Alida Bevk k.g, Neda R. Bric, Daša Doberšek, Ivan Godnič, Janja Majzelj, Sandi Pavlin k.g., Ivan Peternelj, Matej Recer, Stane Tomazin in Matija Vastl.

Scenograf predstave je Damir Leventić, kostumografinja Elena Fajt, za koreografijo pa je poskrbel Peternelj.