STA, 16. 2. 2023

Znani nominiranci za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika

Strokovna žirija je izbrala pet novih dramskih besedil, ki se bodo potegovala za letošnjo nagrado Slavka Gruma. Za nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so nominirana dela Katarine Morano, Matjaža Zupančiča, Nine Kuclar Stiković, Anje Novak in Roka Vilčnika, so danes sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj.
:
:

Foto: Arhiv Prešernovo gledališče Kranj

Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo predsednica Vesna Jevnikar in člana Tomaž Toporišič ter Jakob Ribič, je pet nominirancev izbrala izmed 35 besedil, ki so prispele za nagrado Slavka Gruma. Poleg tega je izbrala tudi tri nominirance za nagrado za mladega dramatika, za katero se je potegovalo 11 besedil.

Med nominiranci za Grumovo nagrado je lanska zmagovalka Katarina Morano, in sicer z novim besedilom Kako je padlo drevo. Znova se za nagrado potegujeta tudi že njena večkratna prejemnika Matjaž Zupančič, tokrat z besedilom Te igre bo konec, in Rok Vilčnik - rokgre z besedilom Meja. Žirijo je prepričalo tudi besedilo Deklici Nine Kuclar Stiković ter Tekst telesa Anje Novak - Anjute.

Za nagrado za mladega dramatika pa se bodo potegovali Manca Lipoglavšek z besedilom Zamrzovanje, Iva Š. Slosar z delom Kako se smeji papež in Jaka Smerkolj Simoneti s Pesmijo ptic v drevesnih krošnjah.

Kot je zapisala žirija, vse nominacije obravnavajo relevantne, aktualne, pomembne in sveže tematike. Pri tem avtorjem velikokrat uspe izumiti lastne jezike dramskega, postdramskega in dramskega po postdramskem. "Zvrstno so ta besedila raznolika, včasih tudi hibridna, sveža, nekatera obrtno odlično izdelana, druga z nekaterimi še ne čisto razrešenimi dilemami na ravni sižeja in fabule," je pojasnila žirija.

Dodala je, da omenjena besedila praviloma predstavljajo pravi izziv za uprizarjanje. "Lahko pa, kot je pred desetletji zapisal veliki mag Heiner Müller, s svojim upiranjem samoumevnemu uprizarjanju prinesejo gledališke presežke, predvsem pa je njihovo branje pretežno presežni užitek, ki nas ne pusti indiferentnih," so še izpostavili žiranti.

Zadovoljni so, da je bila letos bera prijavljenih besedil tako za nagrado Slavka Gruma kot za mladega dramatika raznolika in kakovostna. Zato so za obe nagradi nominirali maksimalno predvideno število možnih besedil.

"Verjetno se je tudi zaradi spremenjenega pravila za prijavo, ki omogoča širši spekter prijavljenih, izkazalo, da je dramsko pisanje lepo razvejano, včasih celo izjemno kvalitetno," je ugotovila žirija, a dodala, da ga kljub temu občasno še vedno zaznamujejo tudi površnost, obrtna neizdelanost in nedoslednost ter včasih tudi začetniške napake.

Najboljša dela pa še bolj kot lani izkazujejo tematsko, motivno in zvrstno raznolikost ter izdelanost, kar priča o tem, da je slovenska dramatika v dobrem stanju. Poleg tega je bila tudi letos v obeh kategorijah opazna velika stopnja kritičnosti. "Očitno se dramatika še kako zaveda, da živimo v času velike politične krize, ki je hkrati lokalna in globalna in se je v zadnjem letu samo še zaostrila," je še zapisala žirija.

Grumova nagrada in nagrada za mladega dramatika bosta podeljeni 7. aprila na zaključni slovesnosti 53. Tedna slovenske drame, ki se bo v Kranju tradicionalno začel 27. marca, na svetovni dan gledališča. V tekmovalnem in spremljevalnem programu festivala se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi tudi trije koncerti in predstava, namenjena mlademu občinstvu.

Nagrada Slavka Gruma, TSD, PGK, Nagrade TSD, Nagrada za mladega dramatika