STA, 10. 2. 2016

Kino Šiška prva slovenska ustanova v mreži European Dancehouse Network

Center urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani je decembra lani postal prva slovenska ustanova, ki je del mreže European Dancehouse Network (EDN). V EDN je vključenih 35 evropskih plesnih hiš iz 22 držav, ki si na podlagi zaupanja in sodelovanja delijo skupno vizijo razvoja plesne umetnosti preko državnih meja, so sporočili iz Kina Šiška.
:
:

Foto: Pixabay

Glavni cilj mreže EDN je sodelovanje pri doseganju trajnostnega delovanja plesnega sektorja in povečanje pomembnosti raznolikosti plesa znotraj plesne javnosti.

Plesne hiše imajo infrastrukturo za produkcijo, raziskovanje in predstavljanje plesa, podporne sisteme za profesionalne koreografe in plesalce, poleg tega pa pod neodvisnim umetniškim vodstvom izvajajo javni mandat. Vzporedno s stalnim letnim programom organizirajo izobraževalne in vključevalne dejavnosti ter se redno posvečajo plesu in sorodnim področjem tako v lokalnem kot mednarodnem smislu.

EDN je vse od ustanovitve leta 2009 krovna organizacija za različne projekte sodelovanja, kot so modul-dance, EVDH - European Video Dance Heritage, Leim, Communicating Dance, Chin-A-moves, Kore-A-moves in Dance Dialogues Africa. Nekateri od teh so bili podprti s sredstvi iz evropskega programa Kultura.

Ob ohranjanju individualnih posebnosti in razlik ter horizontalnem delovanju na področju metod in vaje vsi člani sodelujejo med seboj pri spodbujanju koncepta raznolike Evrope, zagotavljanju trajnostne prihodnosti za plesni sektor in krepitvi njegovega pomena.

EDN je s projektom Evropska Dancehouse omrežja 14-17 tudi upravičenec do sredstev iz Ustvarjalne Evrope.

European Dancehouse Network, CUK Kino Šiška