STA, 22. 3. 2024

Znani nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) je igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo namenilo dramskemu igralcu Željku Hrsu, nagrado Polde Bibič za življenjsko bo prejela Draga Potočnjak. Podelili bodo tudi nagrade za dveletno obdobje. Podelitev bo 27. marca na odprtju Tedna slovenske drame v Kranju in na svetovni dan gledališča.
:
:
Nina Šorak / Foto: MGL
Saša Tabakovič / Foto: Drama SNG Ljubljana
Željko Hrs / Foto: Žiga Koritnik
Jernej Gašperin / Foto: Peter Giodani
Draga Potočnjak / Foto: SMG

Strokovno komisijo za nagrade so sestavljali Nina Valič (predsednica), Darja Hlavka Godina in Matej Puc.

Igralsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Marija Vera« za življenjsko delo prejme

ŽELJKO HRS

Željko Hrs nagrado Marija Vera prejme za navdihujočo, umetniško večvrstno in v slovenskem gledališkem prostoru neizbrisno igralsko delovanje. Njegova predanost gledališki umetnosti presega zavezanost kolektivnim uspehom matičnega gledališča. Hrs je igralec, dramaturg, pedagog, ki je utiral poti modernim raziskovalnim gledališkim praksam in postal zgled kolektivni zavesti igralskega ansambla in igralčeve predanosti Taliji, piše v utemeljitvi.

Nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Polde Bibič« za življenjsko delo prejme:

DRAGA POTOČNJAK

Draga Potočnjak nagrado Polde Bibič prejme za neusahljivo soustvarjanje slovenske gledališke literarne krajine in dramski opus. Kot piše v utemeljitvi, je Draga Potočnjak igralka, ki vzporedno ljubi in raziskuje gledališče tudi kot avtorica besedil in pedagoginja in se vpisuje v slovensko gledališko zgodovino kot velika vzornica novim generacijam gledaliških ustvarjalk in ustvarjalcev.

Igralsko nagrada Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejmeta

SAŠA TABAKOVIĆ
za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih

Kot piše v utemeljitvi, je Tabaković igralec, ki svoje vloge vedno plasira tako nepretenciozno, da se vse natančnosti, tenkočutna opojna patetika, duhovitosti in izviren humor, izjemna natančnost jezika in telesna svojevrstnost hitro zdijo lastne njegovim likom, so pa vedno plod njegovega igralskega naboja in strastne predanosti igralski etiki, umetnosti, ki rezonira daleč v srž igralske imenitnosti in zveni v disharmoniji sedanjega. Nagrajen je za naslednje vloge: Dobrnik v Požigalcih (M. Frisch), Časomerec v Vse ok (Simona Hamer), Franz Gottlieb Glass v Kabaret Kasper (Tena Štivićić), Septimus Warren Smith v Gospa Dalloway (Virginija Woolf), Moški 1 v Dan ko jaz ni bil več jaz (Roland Schimmelpfennig), Evgenij v Tango (Slawomir Mrožek), Ivan pl. Križevec v V agoniji (Miroslav Krleža).

JERNEJ GAŠPERIN
za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih

Jernej Gašperin je tenkočuten preučevalec vzgibov človeške psihe, vztrajen raziskovalec igralskih sredstev in metod ter zaprisežen zagovornik umetnosti in njenega mesta v širši kulturi in družbi. Kot piše v utemeljitvi, nas njegove vloge nagovarjajo z mladostno svežino, ki pa ohranja trpkosti in težo njegovih kreacij, posebej pristno in gledalcu blizu, znano. Nagrado prejme za naslednje vloge: Charlie v uprizoritvi Neznosno dolgi objemi (Ivan Viripajev), Metarmofoza v Junakinje (več avtorjev), Nils Krogstad v Nora (Henrik Ibsen) in Noah v Razpoka (Rrose Selavy).

Nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje prejme

NINA ŠORAK

Nino Šorak zanima gledališki realizem, preizprašuje teme, ki morda v trenutnem času, ki ceni efektivnost in senzacionalizem, niso v prvem planu. Temu se upira z jasnostjo misli, s tem, da si vzame čas in preprosto, prepričljivo pripelje na oder zgodbo. Osrednja tema njenih uprizoritev je vedno človek. Njena režija se človeku in njegovi zgodbi spretno umika, skrije in se razkriva le v njenih igralcih in dramskih situacijah, piše v utemeljitvi.

Željko Hrs, Nina Šorak, Nagrade ZDUS, Saša Tabaković, Jernej Gašperin, Draga Potočnjak, ZDUS